Még mindig füge, és még mindig sütve. Gyönyörű, és nagyon finom, egyszerűen imádom. Ez is egy nagyon egyszerű recept, alig pár hozzávalóból áll össze. Előételnek, vendégvárónak tökéletes, persze akkor, ha a vendégek szeretik a fügét. Szerintem magában is nagyon finom, de ropogós pirítóson tálalva talán még jobb.
Egy ideje már kacérkodom a gondolattal, hogy milyen lehet megtöltve a füge, és mint minden ilyen elmélkedésem, előbb-utóbb ez is tettekké vált… Először nyersen akartam megtölteni a fügét, de úgy azért a héját nem mindenki szereti.
Viszont megsütve már ez sem gond, teljesen átalakul, ha lehet ilyet mondani. Nem kell hozzá sok idő, egy kis mézzel meglocsolva negyed óra alatt megpuhítottam a gyümölcsöket a sütőben.A kecskesajt nagyon jól passzol a fügéhez, a sós pisztácia még különlegesebbé teszi, a friss kakukkfű pedig összehozza az ízeket. Sok karakteres íz van benne, de mégis egy kerek egész lesz a végén.Amennyire ritkán használom a kakukkfüvet nyáron, úgy lesz az ősz egyik állandó fűszere a konyhámban. Múlt héten vettem is egy szép cserepes példányt. A gombához - ami a másik őszi sláger nálam - szinte kötelező, de már többször ízesítettem fügét is vele, és nagyon jól illenek egymáshoz. Ehhez a recepthez mindenképp a friss verziót javaslom, ha csak szárított van otthon, szerintem inkább hagyjátok ki.
Ez az étel frissen a legjobb, de ha vendégeket vársz, időt spórolhatsz, ha a fügéket előre elkészítheted, és felhasználásig hűtőben tárolod. Tálalás előtt 5-10 perccel vedd ki a őket, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessenek, majd a frissen pirított kenyereken tálald.
Hozzávalók:
(4 főre - fejenként én két fügével számoltam)
- 8 füge
- 1 tk méz
- 50 g sós pörkölt pisztácia (megpucolva 25 g)
- 80 g krémes kecskesajt
- 2-3 ág friss kakukkfű
- tálaláshoz 8 kis szelet pirítós
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, egy hőálló edény aljába tegyél egy evökanálnyi vizet.
- A fügéket keresztben vágd be, de vigyázz, hogy ne vágd teljesen át, alul maradjon egyben.
- Tedd a megvágott fügéket a hőálló edényben, csurgass rájuk 1 kiskanálnyi mézet, és 15 perc alatt süsd meg őket. (Ennyi idő alatt kicsit levet eresztenek, szépen megpuhulnak, de még tartják a formájukat.)
- Közben a pisztáciát pucold meg, és durván aprítsd fel, a kakukkfű ágakról húzd le a leveleket, és szintén aprítsd fel őket.
- Keverd ki a krémes kecskesajtot, majd forgasd bele a felaprított pisztácia kétharmadát és a felaprított kakukkfüvet. A krémet felhasználásig tedd hűtőbe.
- Ha megsültek a fügék, tedd félre őket egy pár percre hűlni, közben piríts meg 8 kis szelet pirítóst.
- A langyosra hűlt gyümölcsökbe oszd szét a kecskesajtos krémet: én két kiskanál segítségével, a keresztvágást kicsit széthúzva, töltöttem be a krémet, utána picit összenyomva a fügéket. A krém szépen egyben tartja az egészet.
- A töltött fügéket szórd meg a maradék felaprított pisztáciával, és jöhet még a tetejére pár kakukkfű levélke.
- A sütőtálba kisült mézes füge levet se hagyd kárba veszni, a kész pirítósok tetejére locsolj egy keveset, majd helyezz rájuk egy-egy töltött fügét.