Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Kecskesajtos-pisztáciás töltött füge

2020. október 01. - ízeknyelvén

Még mindig füge, és még mindig sütve. Gyönyörű, és nagyon finom, egyszerűen imádom. Ez is egy nagyon egyszerű recept,  alig pár hozzávalóból áll össze. Előételnek, vendégvárónak tökéletes, persze akkor, ha a vendégek szeretik  a fügét. Szerintem magában is nagyon finom, de ropogós pirítóson tálalva talán még jobb.toltott_fuge_14.jpeg

toltott_fuge_9.jpegEgy ideje már kacérkodom a gondolattal, hogy milyen lehet megtöltve a füge, és mint minden ilyen elmélkedésem, előbb-utóbb ez is tettekké vált… Először nyersen akartam megtölteni a fügét, de úgy azért a héját nem mindenki szereti.
toltott_fuge_2.jpeg
Viszont megsütve már ez sem gond, teljesen átalakul, ha lehet ilyet mondani. Nem kell hozzá sok idő, egy kis mézzel meglocsolva negyed óra alatt megpuhítottam a gyümölcsöket a sütőben.toltott_fuge_3.jpegA kecskesajt nagyon jól passzol a fügéhez, a sós pisztácia még különlegesebbé teszi, a friss kakukkfű pedig összehozza az ízeket. Sok karakteres íz van benne, de mégis egy kerek egész lesz a végén.Amennyire ritkán használom a kakukkfüvet nyáron, úgy lesz az ősz egyik állandó fűszere a konyhámban. Múlt héten vettem is egy szép cserepes példányt. A gombához - ami a másik őszi sláger nálam - szinte kötelező, de már többször ízesítettem fügét is vele, és nagyon jól illenek egymáshoz. Ehhez a recepthez mindenképp a friss verziót javaslom, ha csak szárított van otthon, szerintem inkább hagyjátok ki.toltott_fuge_6.jpeg

Ez az étel frissen a legjobb, de ha vendégeket vársz, időt spórolhatsz, ha a fügéket előre elkészítheted, és felhasználásig hűtőben tárolod. Tálalás előtt 5-10 perccel vedd ki a őket, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessenek, majd a frissen pirított kenyereken tálald.toltott_fuge_15.jpeg

Hozzávalók:

(4 főre - fejenként én két fügével számoltam)

  • 8 füge
  • 1 tk méz
  • 50 g sós pörkölt pisztácia (megpucolva 25 g)
  • 80 g krémes kecskesajt
  • 2-3 ág friss kakukkfű
  • tálaláshoz 8 kis szelet pirítós

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, egy hőálló edény aljába tegyél egy evökanálnyi vizet.
  2. A fügéket keresztben vágd be, de vigyázz, hogy ne vágd teljesen át, alul maradjon egyben.
  3. Tedd a megvágott fügéket a hőálló edényben, csurgass rájuk 1 kiskanálnyi mézet, és 15 perc alatt süsd meg őket. (Ennyi idő alatt kicsit levet eresztenek, szépen megpuhulnak, de még tartják a formájukat.)
  4. Közben a pisztáciát pucold meg, és durván aprítsd fel, a kakukkfű ágakról húzd le a leveleket, és szintén aprítsd fel őket.
  5. Keverd ki a krémes kecskesajtot, majd forgasd bele a felaprított pisztácia kétharmadát és a felaprított kakukkfüvet. A krémet felhasználásig tedd hűtőbe.
  6. Ha megsültek a fügék, tedd félre őket egy pár percre hűlni, közben piríts meg 8 kis szelet pirítóst. 
  7. A langyosra hűlt gyümölcsökbe oszd szét a kecskesajtos krémet: én két kiskanál segítségével, a keresztvágást kicsit széthúzva, töltöttem be a krémet, utána picit összenyomva a fügéket. A krém szépen egyben tartja az egészet. 
  8. A töltött fügéket szórd meg a maradék felaprított pisztáciával, és jöhet még a tetejére pár kakukkfű levélke.
  9. A sütőtálba kisült mézes füge levet se hagyd kárba veszni, a kész pirítósok tetejére locsolj egy keveset, majd helyezz rájuk egy-egy töltött fügét.

toltott_fuge_4.jpeg

toltott_fuge_10.jpeg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3016222290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása