Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Zöldborsós-spárgás quiche kecskesajttal és fűszeres, teljes kiőrlésű tésztával

2019. június 27. - ízeknyelvén

Már többször írtam, mennyire szeretek mindenféle pitét sütni. Tetszik, hogy annyi ország konyhájában megtalálhatóak a különböző variációk, lehet édes vagy sós, kicsi vagy nagy, rácsos vagy sima tetejű, és még sorolhatnám. Én is kipróbáltam már többféle tésztát és tölteléket, mert szeretek kísérletezni, és így bővül egyre tovább a palettám. Most újra quiche készült (a franciák tojásos pitéje a legújabb kedvencem), ezúttal teljes kiőrlésű tésztával, mindenféle tavaszi/nyári zöldséggel és isteni kecskesajttal.zoldborsos-spargas_quiche3.jpg

Imádom ezt az időszakot, mikor rengeteg friss zöldség és gyümölcs van mindenhol. Pénteken hosszú idő után végre kijutottam a piacra, és szolid ámokfutásom eredményeként egy óriás szatyornyi finomsággal tértem haza. (Ilyenkor nehezen fogom vissza magam.) Csudaszép és nagyon finom dolgokat vettem, ez meg is alapozta a hétvégi főzőcskét. Ebben a melegben amúgy is sokszor van olyan, hogy húsmentes fogásokkal is beérem, főleg, ha ilyen tartalmas, mint például ez a pite. (Azért az se keseredjen el, akinek hús nélkül így még nem kerek ez az étel, a végén adok plusz egy tippet, ha szeretnétek kiegészíteni.)zoldborsos-spargas_quiche2.jpgA cél az volt, hogy lehetőleg minél egészségesebb formában készülhessen el ez a quiche, így első körben a sima omlós tésztához hasonló alapot variáltam át. Bár szeretek - a sima fehér lisztnél  jóval magasabb rost-. ásványi anyag- és vitamintartalmú - teljes kiőrlésű liszttel dolgozni, de azt is tudom, hogy jóval nehezebb kezelni, az eltérő állaga miatt. Kétféle módszerrel találkoztam eddig. Vagy csak részben váltja ki a teljes kiőrlésű a fehér lisztet, vagy, ha teljesen ebből a liszt fajtából áll a recept, több zsiradékot, folyadékot vagy más - kötőanyagként működő - alapanyagot használnak. (Ezúttal én is a második verziót alkalmaztam, így alakítottam át a tavalyi spárgás-paradicsomos quiche receptemet.)

A végeredmény egy fűszereses, sajtos tésztalap, benne a tojásos keverék mindenféle szuper tavaszi zöldséggel megbolondítva. A sós kecskesajt pedig felteszi az i-re a pontot. Szerintem már látványra is gyönyörű, és ízre is nagyon jó. zoldborsos-spargas_quiche4.jpgHozzávalók:

Pite tésztához:

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g hideg vaj
  • ½ tk só, frissen őrölt tarka bors (sima is jó, de tetszett, hogy így még színesebb lett a tészta)
  • ½ tk szárított oregánó, ½ tk szárított bazsalikom
  • 25 g gran gusto sajt (helyette parmezán vagy grana padano is jó)
  • ½ ek víz

Töltelékhez:

  • 6 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 tk só, frissen őrölt bors
  • 300 g spárga
  • 100 g zöldborsó (héjastól kb. 170 g)
  • 2 szál újhagyma (nálam most lila a színe miatt)
  • 100 g lágy kecskesajt

Elkészítés:

Tészta:

    1. A lisztet, sóval, borssal és fűszerekkel együtt forgasd össze egy nagyobb tálban, add hozzá a felkockázott hideg vajat, és morzsold össze a lisztes keverékkel.
    2. Add hozzá a lereszelt sajtot és egy fél evőkanál vizet és gyors mozdulatokkal gyúrd át, amíg össze nem áll. (Ne gyúrd túl.)
    3. Formázz belőle gombócot, lapítsd ki kicsit, és fóliába csomagolva, tedd a hűtőbe kb. fél órára pihenni.
    4. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és vajazz, lisztezz ki egy nagyméretű piteformát.
    5. Vedd ki a hűtőből a tésztát, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn reszeld bele az előkészített formába. (Teljes kiőrlésű liszt használatánál szerintem jobban működik ez a módszer, mert elég törékeny a tészta, nehéz ilyen nagy méretűre kinyújtani. Kisebb pitéknél lehet a nyújtással próbálkozni.) Egyenletesen nyomkodd bele a formába a tésztát, hogy ne csak alul, hanem oldalt is szépen befedje a formát.
    6. Fedd le alufóliával és boríts rá a pitesúlyt (Ha nincs kifejezetten ilyened használj rizst, vagy babot, tökéletesen megfelel, lényeg, hogy lenyomja a tésztát, így nem púposodik fel mielőtt belekerülne a töltelék.). Süsd 15 percig vakon, majd szedd le róla a fóliát a pitesúllyal együtt, és tedd vissza tovább 5 percre elősütni.
    7. Utána vedd ki az elősütött tésztát a sütőből, és vedd vissza a hőfokot 180°C-ra.

Amíg sül a tészta, készítsd el a tölteléket.

Töltelék

  1. Mosd meg a zöldségeket, az újhagymákat karikázd fel, a spárgának törögesd le a fás végeit. Ha héjas borsót használsz, pucold meg.
  2. Egy közepes méretű tálban verd fel a tojásokat sóval és borssal, majd alaposan keverd el benne a tejet, utána a felkarikázott újhagymát és a borsót.
  3. Öntsd a keveréket az elősütött pite tésztára, majd oszd el rajta a spárgát, ezeket nyomkodd le, hogy bevonja kicsit a tojásos keverék, végül jöhet rá a kisebb darabokra szétszedett kecskesajt.
  4. Tedd vissza a sütőbe kb. 35 percre, amíg a töltelék átsül, és szépen megpirul a teteje.

Szeletelés előtt érdemes egy kicsit várni, hogy ne essen szét. Én most végig a formában vágtam, mert ez tényleg egy sérülékeny tészta, de lehet, teljesen hidegen már át lehet tenni egy tálba vagy deszkára is. Nagyon finom melegen/langyosan ebédre, de hidegen is isteni, akár reggelire is.zoldborsos-spargas_quiche5.jpg+1 tipp: Ha hús nélkül kevésnek gondoljuk, ajánlom hozzá a jó féle szárított sonkát (serrano vagy prosciutto). Ezt semmiképp ne süssük, tálaláskor tegyük pár szeletet a quiche tetejére, nagyon jól illik hozzá.zoldborsos-spargas_quiche6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5514914274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása