Aki hozzám hasonlóan nagyon szereti a padlizsánkrémet, annak tuti van saját kedvenc verziója, amire mindenek felett esküszik. Ez alól én sem vagyok kivétel, évekig a bevált hozzávalókkal, és ízesítéssel készítettem ezt a krémet. Most viszont megjött a kedvem a kísérletezéshez. Pár hete vettem cserepes koriandert, ami azóta is gyönyörűen zöldell, a cudar idő ellenére. így esett, hogy most ez lett a fő ízesítőm. A lime és a chili tökéletesen harmonizál ezzel a zöldfűszerrel, ebben a kombinációban egy igazán pikáns, mégis könnyű padlizsánkrém lett a végeredmény.
Ez a krém ugyanúgy működik zöldségek mellé mártogatósként, mint egy vékony szelet pirítósra kenve. Lehet akár tízórai vagy uzsonna, de szuper választás akár vacsorára is. Ebben a formában ez egy nagyon könnyű étel, nincs benne tejföl vagy majonéz, mint sok másik verzióban, amit ismerek. A koriander pedig nem csak jó ízt ad hozzá, hanem sokféle ásványi anyaghoz is jutunk általa: van benne vas, kálcium, kálium, magnézium és cink. Ezen túl koleszterinszint-, valamint vérnyomás-csökkentő, májtisztító hatású is.
A sütésre sajnos rá kell szánni az időt, de utána pillanatok alatt összeállítható a krém. Dolgozhattok botmixerrel vagy turmixban is, ami kényelmesebb. Az ízesítésnél a mennyiségek csak ajánlások, ízlés szerint variálható nem csak a chili, de minden más is.Hozzávalók:
- 1 kisebb padlizsán (~35 dkg)
- 1 vékony szál újhagyma felkarikázva
- ¼ lime lereszelt héja és leve
- 2 ek görögjoghurt
- ½ -1 ek friss koriander felaprítva
- chili vagy csípős paprika (lehet friss, vagy szárított is) ízlés szerint
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, légkeveréses álláson. Tegyél egy tepsibe sütőpapírt. Vágd félbe a padlizsánt, villával szurkáld meg, majd süsd 40 percig. Tedd félre kicsit hűlni.
- A héja mentén vékonyan vágd körbe a padlizsánt, és fordítsd ki a húsát a keverőtálba/turmix edénybe.
- Add hozzá a többi hozzávalót, a fűszereket érdemes folyamatosan adagolni, hogy eltaláld a legjobb ízvilágot. Turmixold az egészet krémesre.