Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Zöldfűszeres, paradicsomos, három sajtos mini piték

2017. szeptember 10. - ízeknyelvén

Oda vagyok a paradicsomért, az egyik kedvenc zöldségem, vagy gyümölcsöm? Ebbe most ne menjünk bele… A lényeg, hogy annyira függő vagyok, hogy még télen sem vagyok hajlandó lemondani róla. Azonban az akkor kapható, innen-onnan beszállított fajták íz közelébe sem ér a nyári, hazai testvéreiknek. A boltok polcain általában csak valamelyik fürtös, piros fajtát vagy koktél paradicsomot találunk, ha változatosságra vágyunk, érdemes a piacon is körbenézni. Sajnos vége felé jár az igazi szezon, de nagy örömömre, a tegnapi bevásárló körutamon még elcsíptem néhány gyönyörű, tarka színekben pompázó szemet. Ez a recept az egyik legjobb verziója, ha még nyersen ennénk paradicsomot. A friss zöldfűszerek, a krémes, sült sajtos töltelék egy finom pitébe töltve, friss paradicsommal borítva… Ahogy még visszakacsint a nyár a mostani gyönyörű idővel, úgy teszi ez a pite is.

paradicsomos_ricottas_pite5.jpg

A pite eredeti verziója ízHuszár blogjáról származik, egy olasz ízeket kedvelő, paradicsomimádónak, mint én, tökéletes recept. Persze, sosem bírom ki, hogy ne variáljak egy kicsit, így az évek alatt ezt is a magam módjára alakítgattam. Most már háromféle sajttal készítem, kapribogyó helyett friss zöldfűszerek és citrom kerül a töltelékbe, tetejére pedig egy nagy halom rukkolát halmozok. Ebben a mini piteformában, akár magunkkal is vihetjük, vagy tálalhatjuk egy kiadós leves után könnyű főételként, de egy kényelmes hétvégi reggeli része is lehet.

Hozzávalók:

(3-esetleg 4 db 13 centis piteformához)

Pite tésztához:

  • 200 g liszt
  • 120 g hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • ½ tk só
  • ½ citrom héja
  • 2 ek víz

Töltelékhez:

  • 250 g ricotta
  • 100 g mozarella
  • 25 g grana padano sajt (parmezán jellegű, azt is használhatsz helyette)
  • 1 tojásfehérje
  • ½ citrom héja
  • ½-½ ek frissen aprított oregánó és bazsalikom
  • frissen őrölt bors

Tetejére:

  • mérettől függően 6-8 szem tarka paradicsom
  • rukkola
  • olívaolaj
  • frissen őrölt bors 

paradicsomos_ricottas_pite.jpg

Elkészítés:

Tészta

  1. A lisztet, sóval szitáld bele egy nagy tálba, reszeld bele a citromhéját is. Morzsold bele a vajat, add hozzá egy tojás sárgáját, 1-2 ek vizet (adagonként, nézd mennyit vesz fel), és addig gyúrd, amíg össze nem áll.
  2. Formázz belőle gombócot, lapítsd ki kicsit, és fóliába csomagolva, tedd a hűtőbe 20 percre pihenni.
  3. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz, lisztezz ki 3-4 kis méretű pite formát. ( Ez a mennyiségű tészta, vékonyra nyújtva, akár 4 felé is osztható, a töltelék 3 formába kiadósabb mennyiség, de 4 pitébe is elég, akkor pakolj rá a végén még több paradicsomot.)
  4. Oszd szét a tésztát fenti döntésed szerint 3-4 egyenlő részre, enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki egyesével kör alakúra, úgyhogy, hogy méretben túllógjon a piteformán. Fontos, hogy ne csak alulra, hanem oldalra is jusson tészta.
  5. A felesleget szedd le a tetejéről, szurkáld meg villával a tésztát, és tedd a sütőbe 20 percre.

Amíg sül a tészta, keverd be a tölteléket.

Töltelék

  1. Az oregánót, és a bazsalikomot finomra aprítsd fel, reszeld le a citromhéját, és a grana padano sajtot és a mozarellát.
  2. Egy nagy tálban villával alaposan keverd ki a ricottát a másik két reszelt sajttal és a tojásfehérjével. Ha jól összekeveredett, add hozzá a fűszereket, citromot, adj hozzá egy kevés frissen őrölt borsot is. Sóra nincs szükség, a grana padano önmagában megadja a sós ízt.
  3. Ha megsültek a pite tészták, óvatosan vedd ki őket a sütőből, és oszd el bennünk egyenlően a tölteléket. Majd tedd vissza a sütűbe újabb 20 percre.

álalás

A pitéket hagyhatod teljesen kihűlni, de melegen is tálalhatod.

  1. A paradicsomokat vékonyan karikázd fel, és jó sűrűn pakold meg a piték tetejét.
  2. Mindegyikre tegyél egy jó adagnyi rukkolát, csepegtess rá olívolajat, őrölj rá még egy kevés borsot.

paradicsomos_ricottas_pite2.jpg

Ezek a színpompás piték nem csak gyönyörűek, de még isteni finomak is. Próbáljátok ki, amíg még lehet jó paradicsomokat kapni.

paradicsomos_ricottas_pite3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr8412818736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása