Oda vagyok a paradicsomért, az egyik kedvenc zöldségem, vagy gyümölcsöm? Ebbe most ne menjünk bele… A lényeg, hogy annyira függő vagyok, hogy még télen sem vagyok hajlandó lemondani róla. Azonban az akkor kapható, innen-onnan beszállított fajták íz közelébe sem ér a nyári, hazai testvéreiknek. A boltok polcain általában csak valamelyik fürtös, piros fajtát vagy koktél paradicsomot találunk, ha változatosságra vágyunk, érdemes a piacon is körbenézni. Sajnos vége felé jár az igazi szezon, de nagy örömömre, a tegnapi bevásárló körutamon még elcsíptem néhány gyönyörű, tarka színekben pompázó szemet. Ez a recept az egyik legjobb verziója, ha még nyersen ennénk paradicsomot. A friss zöldfűszerek, a krémes, sült sajtos töltelék egy finom pitébe töltve, friss paradicsommal borítva… Ahogy még visszakacsint a nyár a mostani gyönyörű idővel, úgy teszi ez a pite is.
A pite eredeti verziója ízHuszár blogjáról származik, egy olasz ízeket kedvelő, paradicsomimádónak, mint én, tökéletes recept. Persze, sosem bírom ki, hogy ne variáljak egy kicsit, így az évek alatt ezt is a magam módjára alakítgattam. Most már háromféle sajttal készítem, kapribogyó helyett friss zöldfűszerek és citrom kerül a töltelékbe, tetejére pedig egy nagy halom rukkolát halmozok. Ebben a mini piteformában, akár magunkkal is vihetjük, vagy tálalhatjuk egy kiadós leves után könnyű főételként, de egy kényelmes hétvégi reggeli része is lehet.
Hozzávalók:
(3-esetleg 4 db 13 centis piteformához)
Pite tésztához:
- 200 g liszt
- 120 g hideg vaj
- 1 tojássárgája
- ½ tk só
- ½ citrom héja
- 2 ek víz
Töltelékhez:
- 250 g ricotta
- 100 g mozarella
- 25 g grana padano sajt (parmezán jellegű, azt is használhatsz helyette)
- 1 tojásfehérje
- ½ citrom héja
- ½-½ ek frissen aprított oregánó és bazsalikom
- frissen őrölt bors
Tetejére:
- mérettől függően 6-8 szem tarka paradicsom
- rukkola
- olívaolaj
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
Tészta
- A lisztet, sóval szitáld bele egy nagy tálba, reszeld bele a citromhéját is. Morzsold bele a vajat, add hozzá egy tojás sárgáját, 1-2 ek vizet (adagonként, nézd mennyit vesz fel), és addig gyúrd, amíg össze nem áll.
- Formázz belőle gombócot, lapítsd ki kicsit, és fóliába csomagolva, tedd a hűtőbe 20 percre pihenni.
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz, lisztezz ki 3-4 kis méretű pite formát. ( Ez a mennyiségű tészta, vékonyra nyújtva, akár 4 felé is osztható, a töltelék 3 formába kiadósabb mennyiség, de 4 pitébe is elég, akkor pakolj rá a végén még több paradicsomot.)
- Oszd szét a tésztát fenti döntésed szerint 3-4 egyenlő részre, enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki egyesével kör alakúra, úgyhogy, hogy méretben túllógjon a piteformán. Fontos, hogy ne csak alulra, hanem oldalra is jusson tészta.
- A felesleget szedd le a tetejéről, szurkáld meg villával a tésztát, és tedd a sütőbe 20 percre.
Amíg sül a tészta, keverd be a tölteléket.
Töltelék
- Az oregánót, és a bazsalikomot finomra aprítsd fel, reszeld le a citromhéját, és a grana padano sajtot és a mozarellát.
- Egy nagy tálban villával alaposan keverd ki a ricottát a másik két reszelt sajttal és a tojásfehérjével. Ha jól összekeveredett, add hozzá a fűszereket, citromot, adj hozzá egy kevés frissen őrölt borsot is. Sóra nincs szükség, a grana padano önmagában megadja a sós ízt.
- Ha megsültek a pite tészták, óvatosan vedd ki őket a sütőből, és oszd el bennünk egyenlően a tölteléket. Majd tedd vissza a sütűbe újabb 20 percre.
álalás
A pitéket hagyhatod teljesen kihűlni, de melegen is tálalhatod.
- A paradicsomokat vékonyan karikázd fel, és jó sűrűn pakold meg a piték tetejét.
- Mindegyikre tegyél egy jó adagnyi rukkolát, csepegtess rá olívolajat, őrölj rá még egy kevés borsot.
Ezek a színpompás piték nem csak gyönyörűek, de még isteni finomak is. Próbáljátok ki, amíg még lehet jó paradicsomokat kapni.