Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Medvehagyma pestos csirke grillezett fürtös paradicsommal

Tavaszi ízek mediterrán hangulatban

2018. április 18. - ízeknyelvén

Ha tehetem, minél többet főzök szezonális alapanyagokból. Emiatt is készült most a pesto nem hagyományosan bazsalikomból, hanem medvehagymából. Igazán pikáns és karakteres és intenzív ízű változat ez. Protokoll jellegű társasági eseményekre mondjuk, kevésbé ajánlanám, de egy jó baráti összejövetelre tényleg különleges, a megsütött, fürtös paradicsommal tálalva pedig nagyon látványos fogás lehet.medvehagyma_pestos_csirke5.jpg

Régóta tervben volt egy közös főzőcskézés az egyik barátommal, amit végre sikerült tető alá hozni. (A fotókat ezúton is köszönöm Neki!) A piacon bóklászva, a kínálatot nézegetve állt össze a fejünkben a teljes menü. Miután megpakoltuk a szatyrokat a mindenféle jóval – többek között élénkpiros fürtös paradicsommal, illatos kakukkfűvel, helyes kis kucsmagombákkal, egy csokor medvehagymával és végül még egy nagy doboz eperrel is (mert már nem tudok neki ellenállni) – kezdődhetett a főzés. Az egyik kedvenc őszi krémlevesem ezúttal a tavasz egyik különlegességéből, kucsmagombából készült. (Ez a recept isteni finom lesz a szárított erdei gombákkal is, de mindenképp érdemes a szezonban frissen kapható gombákkal is kipróbálni.)

Második fogásnak csirkét sütöttünk. A klasszikus genovai pestohoz alapesetben jó sok friss bazsalikom, fokhagyma, parmezán, fenyőmag, só, bors és extra szűz olívaolaj szükséges. A megszokott alapanyagokon némileg változtatva a bazsalikomot medvehagymára, a fenyőmagot pedig dióra cseréltem, illetve végül fokhagyma sem kellett bele, mert a medvehagyma amúgy is csípős és hasonló ízvilágú.  Nem csak ízében hasonlóak, de a medvehagyma rendelkezik a fokhagyma legtöbb jó tulajdonságával is. Sőt, gyógyhatása sokkal erősebb is, például húszszor akkora az adenosin tartalma, ami a szelén, az A-, C-, E-vitaminok összes tulajdonságával rendelkezik.

Csak rövid ideig kapható, érdemes ilyenkor minél többféle ételbe belecsempészni, akár a már elkészült pestoként is. Ez az adag jóval nagyobb mennyiség, mint ami két főre kell, így akár több csirkéhez is elég. Ha megmarad, egy kis üvegbe áttöltve egy kevés olajjal a tetején egész sokáig eláll. Használjátok fel legközelebb egy gyors pestos tésztához, vagy saláta öntethez keverve, de akár egy szelet pirítósra kenve is nagyon finom.

A húson tálalt fürtös paradicsom egyszerre savas és enyhén édeskés íze tökéletes párost alkot a csípős pestoval. Tudom, tudom, hogy a tányérra csak olyan dolgot szabadna tenni, amit meg is lehet enni, és ebbe a paradicsom szára nem fér bele, de egyrészt így könnyebb sütni, másrészt annyira szép. A megpuhult szemeket pedig nagyon könnyű leszedni róla. Köretnek és most az egyik kedvencemet, bulgurt főztem hozzá, de természetesen szabadon választható más alternatíva is.medvehagyma_pestos_csirke.jpg

Hozzávalók:

Medvehagyma pesto

 (1 kis üveghez)

  • 1 csokor medvehagyma
  • 75 g dió
  • 75 g parmezán
  • ~10 kk olívaolaj (amíg elég krémes nem lesz)
  • só, bors

Összeállításhoz

(2 főre)

  • 1 egész csirkemell
  • páchoz: 1-2 ek pesto még egy kevés olívaolaj lazításhoz
  • 2 fürt paradicsom
  • bulgur

medvehagyma_pestos_csirke3.jpgElkészítés:

A pestohoz késes aprítót vagy kőmozsarat érdemes használnod:

  1. A medvehagymát szára nélkül nagyjából vágd fel, a sajtot reszeld le.
  2. Majd a dióval, egy kevés sóval és frissen őrölt borssal együtt tedd a mozsárba, vagy aprítóba és az olajat folyamatosan adagolva kezd el összedolgozni, amíg egészen krémes állagú nem lesz.

Az összeállításhoz:

  1. A bulgurt kétszeres vízmennyiségben bio leves kockával, vagy akár csak egy kevés sóval tedd fel főni. (Kb. 20-25 perc alatt megfő, addig elkészülhetsz a többivel.)
  2. A csirkemellet tisztítsd meg, hártyázd le, vágd félbe, és enyhén klopfold ki.
  3. Keverj ki egy-két kanál pestot még egy-két kanál olívával, forgasd meg benne a húst, és tedd félre egy kicsit (de azt is lehet, hogy már előző este bepácolod), hogy elkezdje magába szívni az ízeket.
  4. Felhevített száraz serpenyőben (legjobb a grillserpenyő), oldalanként 3-5 percig süsd, amíg már nem nyers, viszont még nem száradt ki. (Ez függ a hús vastagságától.)
  5. Az elkészült húsokra kenhetsz még egy-egy kanálnyi pestot a még intenzívebb íz kedvéért.
  6. Közben melegítsd fel a sütőt 250 °C-ra, és tedd grill fokozatra. A megmosott és megtörölgetett paradicsom fürtöket tedd egy serpenyőbe, és kb. 5 perc alatt süsd át a grillen. (Minél kisebb szemű a paradicsom annál hamarabb elkészül, figyelni kell.)

Igazán könnyű, mégis karakteres fogás, ami gyors és praktikusan előkészíthető. A pestot előre is összeállíthatod, a húsokat is bepácolhatod akár egy nappal korábban. Egy kerti sütögetésen is eltudom képzelni, ahogy a húsok mellett a paradicsom fürtök is a grillen pirulnak.  Ha ilyen csodás tavaszi idő lesz, és még tart a medvehagyma szezon, próbáljátok ki.medvehagyma_pestos_csirke4.jpg Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr4913841648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása