Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Retek tzatziki

2018. június 14. - ízeknyelvén

Nyáron nem vágyom mindennap meleg ételre, vagy szívesen kombinálok egy szelet sült húst egy adag friss salátával. Ilyenkor az egyik legjobb program a kerti parti, közös grillezés, vagy egy otthoni közös sütögetés, ahol igazi terülj-terülj asztalkám van, mindenki hozza a jobbnál jobb pácolt húsokat, salátákat és házi süti kreálmányait. Azt hiszem, ezzel a recepttel új kedvencem született ebben a kategóriában.retek_tzatziki4.jpg

Egy kolléganőm említette nemrég, hogy mennyire megkívánta a retek tzatzikit, én meg csak pislogtam, eddig szembe se jutott más zöldségből elkészíteni ezt a salátát. Az uborkás verzió abszolút favorit, a kígyóuborkát tulajdonképpen csak ebben a formában eszem meg, de így szinte bármennyit. Ennek az újításnak a gondolata abszolút beragadt nálam. (Mint a dallamtapadás, amikor napokig nem megy ki az ember fejéből egy zeneszám.) Az első adandó alkalommal vásároltam jó pár csomó retket, és egy nagy csokor friss kaprot, hogy kipróbálhassam a receptet. A bevált alaphoz kevertem a lereszelt zöldséget, és meg kell mondjam, valami isteni finom lett. (Halkan megkockáztatom, lehet jobb is, mint az eredeti…)

A retek C-vitaminban igen gazdag zöldség, valamint B-vitamint, rostot és illóolajokat is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, jól beleilleszthető az egészséges táplálkozásba, akár megfázást, máj- és epe gyulladás gyógyulását is elősegítheti. Különböző fajtái szerencsére szinte egész évben elérhetőek.

Nekem a hónapos retek a kedvencem, ami szép rózsaszínes héja miatt igazán szépen mutat ebben az ételben, de más fajtával is érdemes kipróbálni. Az enyhén csípős és pikáns ízéhez a fokhagyma mennyiséget érdemes hozzáigazítani, és ha tehetitek, friss kaprot tegyetek bele. A kaprot elég jól lehet fagyasztani is, a csokorból megmaradt részt frissen felaprítva tegyétek mélyhűtőbe egy kis dobozba vagy zacskóba, ha nem díszítéshez használja az ember, akkor tökéletesen megfelelő az íze ilyen formában is.retek_tzatziki6.jpgHozzávalók:

  • 2 csokor hónapos retek (~ 300 g/10 szem)
  • 200 g (2 dl) görög joghurt
  • 1 ek jó minőségű extra szűz olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma (retek csípősségétől, a gerezd méretétől meg persze ízléstől függően)
  • 1 ek felaprított kapor (friss vagy frissen lefagyasztott)
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A retket alaposan mosd meg, a végeit vágd le, majd egy nagylukú reszelőn reszeld le.
  2. Pucold meg gerezdeket, tedd egy deszkára és egy nagy késsel lapítsd ki. Szórd meg nagy szemű sóval, majd a kés hegyét, lapját használva préseld, törd, zúzd a sóval együtt, amíg egészen krémes állagot nem kapsz.

(A fokhagymagerezdek előkészítéséhez nekem ez a módszer vált be a legjobban, így sokkal krémesebb állagot lehet elérni, és nem marad a hagyma harmada a nyomóban, de persze fokhagymapréssel is, vagy késsel is finomra apríthatjátok.)

  1. Egy tálban keverd ki a joghurtot a fűszerekkel, fokhagymával és az olívaolajjal.
  2. Forgasd bele a lereszelt retket, majd tedd az egészet hűtőbe pár óra, hogy összeérjenek az ízek…vagy kóstold meg azonnal…

Isteni köret húsok mellé, vagy akár egy szelet kenyérre kenve lehet könnyű vacsora, én legutóbb már csak magában kanalaztam ki a tálból…retek_tzatziki5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr414045292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2018.06.15. 12:33:53

Én a fokhagymát kislyukú reszelőn szoktam lereszelni. (nem kell bajlódni a nyomó elmosásával, és nem lesz fokhagymaszagú a vágódeszka :) )

ízeknyelvén 2018.06.15. 12:52:19

@GGy: Köszi! :) Igen, ez is jó módszer, hogy megmaradjon az egész fokhagyma. (Én sajnos hajlamos vagyok néha az ujjamat is lereszelni, ezért óvakodom a kis dolgok reszelésétől... :) :) )

Attilajukkaja 2018.06.15. 13:47:37

Tetszik, ki fogom próbálni! :o)

ízeknyelvén 2018.06.15. 14:44:43

@Attilajukkaja: Örülök! :) és a visszajelzésnek is, ha van kedved megírni. Jó étvágyat hozzá!

GrenAbla 2018.06.15. 16:53:19

Mondjuk ez nem hangzik rosszul, jövő héten kipróbálom. :)

ízeknyelvén 2018.06.15. 17:47:18

@GrenAbla: Köszi, örülök! :) Remélem ízleni fog, jó étvágyat! :)

xyyyxyxyyxyxyyx 2018.06.16. 16:16:08

Hmm, ez tényleg jó ötlet, csatlakozom a kipróbálók táborához.

ízeknyelvén 2018.06.17. 11:33:37

@xyyyxyxyyxyxyyx: Nagyon örül, hogy ennyi mindenkinek tetszik, bízom benne, Neked is ízleni fog. Én ma is készítek egy adagot...:)
süti beállítások módosítása