Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Francia hagymaleves brie sajtos pirítóssal

2018. március 25. - ízeknyelvén

Szép lassan tényleg beköszönt a tavasz, melegszik az idő, talán nem esik több hó, sőt éjszaka már az órát is átállítottuk. Mindig fáj az ilyenkor kieső egy órányi alvás, de aztán hamar megszokom, és örülök a reggeli világosságnak! Az elnyúló hideg napok, a megfázós hetek és a pokróc alá bújós órácskák emlékére megmutatom az egyik kedvenc receptemet, hiszen ez a leves valóban inkább a hűvösebb napokhoz illik igazán. (Egy esős tavaszi napra is tökéletes választás.) Ezúttal 5 féle hagymából – plusz egy ráadás a végén – főztem a levest, egy kevés kakukkfűvel fűszerezve, és a franciák egyik kedvenc sajtjával megpakolva sütöttem hozzá a pirítóst levesbetétnek.francia_hagymaleves5.jpg

Ez nem egy gyors recept, azt meg kell hagyni. A hagymákat pucolni, vékonyan karikázni nem két perces meló, és ráadásul tuti megsiratja az embert. Az igazán összetett és mély íze pedig a hosszú dinsztelésnek és főzésnek köszönhető, de a végeredményt kóstolva… szerintem megéri rászánni az időt.

A mostani verzió zöldségalaplével, esetemben még bio leves kockával készült. (Bár már nagyon érik, hogy megfőzzek előre egy nagy adag alaplevet, és kiporciózva eltegyem a mélyhűtőmbe – végre van akkora, hogy beférjen! De ez még várat magára…) Szóval maradt a leveskocka, de ennél a levesnél ez nem gond. Természetesen marhaalaplével is működik, sőt! Még szebb barna színt kap tőle a leves, szóval lehet bátran variálni.francia_hagymaleves.jpgHozzávalók:

(4-6 adag)

Leves:

  • 1 póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej salottahagyma
  • 3 fej fehérhagyma
  • 4 fej vöröshagyma
  • 50 g vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 dl fehér bor
  • 4-5 szál/1 kk kakukkfű
  • 1 kk só, ½ kk frissen őrölt bors
  • 2 l alaplé (2 bio leveskocka+ 2 liter víz)

Levesbetét:

  • 1 kisebb bagett
  • 10-15 dkg brie sajt
  • 1-2 szál kakukkfű
  • snidling

Elkészítés:

  1. Pucold meg a hagymákat (kivéve persze a snidlinget), majd a fokhagymán és snidlingen kívül az összes többit nagyon vékonyan karikázd fel.
  2. Egy nagyobb lábasban kezd el melegíteni az olívaolaj és vaj keverékét, ha felolvadt, borítsd bele a karikára vágott hagymákat, és közepes lángon fedő alatt, néhányszor átkeverve kb. 10 perc alatt hagyd, hogy összeessen.
  3. Öntsd hozzá a bort, hagyd 1-2 percig forrni, hogy az alkohol elpárologjon, és feloldja a letapadt részeket, aztán vedd kisebbre a lángot. Sózd, borsozd, morzsold hozzá a kakukkfüvet, törd bele a fokhagyma gerezdeket, és további 20 percig főzd fedő alatt néha keverd át. (Ennyi idő alatt a hagyma el kezd lepirulni, karamellizálódni, egészen koncentrált ízek jönnek elő.)
  4. Ezután öntsd hozzá az alaplevet, és még 30 percig hagyd finoman gyöngyözve főni.

Az utolsó fél órás idő sávban készítsd el a sajtos pirítóst:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
  2. Szeleteld fel a bagettet és a sajtot is vastagabb szeletekre.
  3. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, helyezd rá a bagetteket, pakold meg sajttal, morzsolj rá egy kevés kakukkfüvet, és süsd arany pirosra 5-10 perc alatt.
  4. Tálald a levest a sajtos pirítóssal, szórd meg egy kevés felaprított snidlinggel.

Imádom ezt a levest, az egyik kedvencem a hideg napokon. Legyen ez az én búcsúm az idei téltől… Decemberben újra visszavárlak!

francia_hagymaleves3.jpg

Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5113777292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masterpiece1 2018.03.26. 11:19:22

Mindig eltűnődöm azon, hogyan lehet normális módon megenni az egészben a levesbe rakott pirítóst?

Attilajukkaja 2018.03.26. 11:28:17

@masterpiece1:
Gondolom, kanállal feldarabolják. Hogy ez miért jó, azt nem tudom, de látványos a fényképeken.
Az olasz haverom úgy készített el bizonyos rusztikus leveseket, hogy az aljára tette a pirítóst, majd rámerte a forró lét. A parmezánt a leves tetejére szórta. Ott nem volt gond, hogy nyúlik-e a pirítósra kent sajt vagy nem. Ha sajtos pirítóst adnék egy leveshez, én valószínűleg mellé tenném, nem bele. De nem ismerem a francia szokásokat.

ízeknyelvén 2018.03.26. 12:30:10

Lehet mellé és bele is tenni szerintem, ez inkább ízlés kérdése. Mindkettő tud jól mutatni a képen, én is tettem ide is oda is...:) Amúgy a sajt nyúlása valóban problémás tud lenni. A parmezán jollyjoker, mert nem ragad úgy össze, mint más sajtok, de a brie és camembert is barátságosabb ilyen szempontból, kanállal elég könnyen elvágható, ahogy a kisebb méretű pirítós is. :)

Attilajukkaja 2018.03.26. 13:02:33

@ízeknyelvén:
A komment tartalmából úgy érzem, ezt leginkább nekem válaszoltad. :o)
Szerintem, ha mellé teszed a sajtos pirítóst, azt könnyebb kezelni, harapni. Pont a sajt nyúlása miatt. De ez csak egy magánvélemény. Én minden formájában elfogadnám ezt a levest!

ízeknyelvén 2018.03.26. 13:34:56

@Attilajukkaja: Igazából igyekeztem mindkét kérdésre választ adni, amennyire sikerült :) Deez valóban egy szubjektív kérdés :)
süti beállítások módosítása