Szép lassan tényleg beköszönt a tavasz, melegszik az idő, talán nem esik több hó, sőt éjszaka már az órát is átállítottuk. Mindig fáj az ilyenkor kieső egy órányi alvás, de aztán hamar megszokom, és örülök a reggeli világosságnak! Az elnyúló hideg napok, a megfázós hetek és a pokróc alá bújós órácskák emlékére megmutatom az egyik kedvenc receptemet, hiszen ez a leves valóban inkább a hűvösebb napokhoz illik igazán. (Egy esős tavaszi napra is tökéletes választás.) Ezúttal 5 féle hagymából – plusz egy ráadás a végén – főztem a levest, egy kevés kakukkfűvel fűszerezve, és a franciák egyik kedvenc sajtjával megpakolva sütöttem hozzá a pirítóst levesbetétnek.
Ez nem egy gyors recept, azt meg kell hagyni. A hagymákat pucolni, vékonyan karikázni nem két perces meló, és ráadásul tuti megsiratja az embert. Az igazán összetett és mély íze pedig a hosszú dinsztelésnek és főzésnek köszönhető, de a végeredményt kóstolva… szerintem megéri rászánni az időt.
A mostani verzió zöldségalaplével, esetemben még bio leves kockával készült. (Bár már nagyon érik, hogy megfőzzek előre egy nagy adag alaplevet, és kiporciózva eltegyem a mélyhűtőmbe – végre van akkora, hogy beférjen! De ez még várat magára…) Szóval maradt a leveskocka, de ennél a levesnél ez nem gond. Természetesen marhaalaplével is működik, sőt! Még szebb barna színt kap tőle a leves, szóval lehet bátran variálni.Hozzávalók:
(4-6 adag)
Leves:
- 1 póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej salottahagyma
- 3 fej fehérhagyma
- 4 fej vöröshagyma
- 50 g vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 dl fehér bor
- 4-5 szál/1 kk kakukkfű
- 1 kk só, ½ kk frissen őrölt bors
- 2 l alaplé (2 bio leveskocka+ 2 liter víz)
Levesbetét:
- 1 kisebb bagett
- 10-15 dkg brie sajt
- 1-2 szál kakukkfű
- snidling
Elkészítés:
- Pucold meg a hagymákat (kivéve persze a snidlinget), majd a fokhagymán és snidlingen kívül az összes többit nagyon vékonyan karikázd fel.
- Egy nagyobb lábasban kezd el melegíteni az olívaolaj és vaj keverékét, ha felolvadt, borítsd bele a karikára vágott hagymákat, és közepes lángon fedő alatt, néhányszor átkeverve kb. 10 perc alatt hagyd, hogy összeessen.
- Öntsd hozzá a bort, hagyd 1-2 percig forrni, hogy az alkohol elpárologjon, és feloldja a letapadt részeket, aztán vedd kisebbre a lángot. Sózd, borsozd, morzsold hozzá a kakukkfüvet, törd bele a fokhagyma gerezdeket, és további 20 percig főzd fedő alatt néha keverd át. (Ennyi idő alatt a hagyma el kezd lepirulni, karamellizálódni, egészen koncentrált ízek jönnek elő.)
- Ezután öntsd hozzá az alaplevet, és még 30 percig hagyd finoman gyöngyözve főni.
Az utolsó fél órás idő sávban készítsd el a sajtos pirítóst:
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
- Szeleteld fel a bagettet és a sajtot is vastagabb szeletekre.
- Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, helyezd rá a bagetteket, pakold meg sajttal, morzsolj rá egy kevés kakukkfüvet, és süsd arany pirosra 5-10 perc alatt.
- Tálald a levest a sajtos pirítóssal, szórd meg egy kevés felaprított snidlinggel.
Imádom ezt a levest, az egyik kedvencem a hideg napokon. Legyen ez az én búcsúm az idei téltől… Decemberben újra visszavárlak!
Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!