Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Banánkenyér dióval és étcsokival

2021. október 22. - ízeknyelvén

Szerintem a banánkenyeret sütők 90 százaléka ugyanabból az okból készít ilyen sütit: rajtuk marad néhány megbarnult, csúnyácska példány, amit már magunkban nincs kedvük megenni. Legalábbis én biztosan ebbe a kategóriába tartozom. Ezzel amúgy semmi gond nincs, a banánkenyér talán a legjobb megoldás, hogy új értelmet nyerjenek a pulton árválkodó gyümölcsök. Most is ez a helyzet állt elő, itthon szomorkodott öt barna banán, amit napokig kerülgettem... persze ettől a helyzet csak még rosszabb lett…banankenyer_1.jpeg

Tovább

Vörösboros fügelekvár kardamommal és naranccsal

Egyszerűen imádom a fügét! A blogot elnézve ezt nehéz is lenne letagadni, főleg így, hogy az írással kihagytam egy évet, így újra ősszel jelentkezem, ami ugye a füge szezonja. Remélem nem bánjátok! Én örülök, hogy újra itt vagyok, főzök, fotózom, írok. Újrakezdés fügelekvárral...fugelekvar4.jpeg

Tovább

Fűszeres almás muffin

Teljes kiőrlésű liszttel és az egyik kedvenc őszi ízesítésemmel: pumpkin spice fűszerkeverékkel

A muffin az egyik legjobb választás, ha egyszerűen és gyorsan szeretnénk valami finom sütit készíteni. Ilyenkor ősszel az alma igazán kézenfekvő választás, már magában is finom, de egy kevés fűszerrel még jobban fel lehet dobni. A pumpkin spice az egyik kedvenc őszi fűszerkeverékem, ilyenkor mindig készítek egy kis üvegnyi adagot, és amíg el nem fogy, kb. mindenbe belepakolom. Mivel az alapját a fahéj adja, almás dolgok mellé például tökéletes.fuszeres_almas_muffin_2.jpeg

Tovább

Egyserpenyős sütőtökös tészta

Ahhoz képest, hogy régen mennyire nem szerettem a sütőtököt, totál rákattantam az elmúlt években. Ez a mostani recept ezúttal egyszemélyes kiadásban készült. Pár napja a hűtő tartalmát bújva keresgéltem, miből tudnék gyorsan összedobni valamit ebédre. Ha egyszerű fogást szeretnék, gyakran főzök tésztát, most ez a tökös változat készült. Igazi maradékmentő fogás, tökéletes felhasználási módja hűtőpolcán árválkodó maradék két szelet megsütött töknek. Nem is terveztem posztot ebből, de annyira finom lett a végeredmény, hogy gondoltam, megosztom Veletek is.tokos_teszta.jpeg

Tovább

Sült céklás hummusz

Újabb szuper hummusz változat, ezúttal céklával. Tökéletes felhasználási módja akár a maradék sült céklának is, de emiatt én simán sütök egy plusz adagot. Vagy fordítva, ha ez készül, akkor sütök egy nagyobb adagot, és ami nem kell a hummuszba, másra használom fel, azaz megeszem magában. :) Lényeg: a sült cékla jó dolog!sult_ceklas_hummusz4.jpeg

Tovább

Töltött mini tökök

Ha eddig nem ismertétek a hokkaido tököt, ez a tökéletes alkalom, hogy kipróbáljátok. Kicsit időigényes, de egyáltalán nem bonyolult recept ez, olyan igazi őszi fogás, mikor a sütő melege és a belőle kiszálló illat belengi az egész lakást.img_20201008_154608-01.jpeg

Tovább

Kecskesajtos-pisztáciás töltött füge

Még mindig füge, és még mindig sütve. Gyönyörű, és nagyon finom, egyszerűen imádom. Ez is egy nagyon egyszerű recept,  alig pár hozzávalóból áll össze. Előételnek, vendégvárónak tökéletes, persze akkor, ha a vendégek szeretik  a fügét. Szerintem magában is nagyon finom, de ropogós pirítóson tálalva talán még jobb.toltott_fuge_14.jpeg

Tovább

Paradicsomos galette spenótos-póréhagymás töltelékkel, teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztes tésztával

A paradicsom a kedvenc zöldségem, ezért minden évben megsiratom a szezon végét. Szerencsére sokáig szép napsütéses és meleg volt a szeptember, így még most is érett ez a piros-sárga csoda, de lassan ennek is vége lesz. Az utolsó igazán édes - bár már kicsit puhább - szemekből ezt a gyönyörű francia pitét, galette-et sütöttem, amihez már kicsit az őszi hangulatban spenótos-póréhagymás töltelék is készült.paradicsomos_galette_8.jpeg

Tovább

Overnight, azaz másnapos zabkása sült fügével

Eddig leginkább mikróban mixelt zabkását készítettem, mert azt gondoltam, ez az étel melegen az igazi, és így a legegyszerűbb és leggyorsabb elkészíteni. Mivel kísérletezős típus vagyok, eljött az ideje a másnapos, angolul overnight oats névre hallgató, hidegen áztatott verziónak is. Ha már ősz van (bár ezt a hőmérséklet még nem tudja), akkor pedig elsőként az egyik kedvenc őszi gyümölcsömmel próbáltam ki: fügével.fuges_zabkasa2.jpeg

Tovább
süti beállítások módosítása