Ízek nyelvén

Egyszerű zellerkrémleves egy kis extrával

2019. november 18. - ízeknyelvén

Ahogy jön a hideg, egyre több levest eszem, és leginkább krémlevest. Tudom, ennél azért bőven nagyobb a repertoár, de ha valami gyors és egyszerű megoldás kell, ez lesz a befutó. Most a sült zöldségek után maradt fél zellerrel kellett kezdenem valamit, és mivel a főétel már amúgy is készen állt, adta magát, hogy levest főzzek belőle. zellerkremleves4.jpg

Tovább

Rozmaringos sült zöldségek kéksajtos csirkével

Őszi íz- és színkavalkád a tányéron

Lassan indul be az ősz, alig esett, és novemberhez képest még mindig elég meleg van, ami egyrészt persze tök jó - mikor kinn császkál az ember a szabadban - másrészt azért, valljuk be, ez nem túl normális. Mindenesetre ősz van, az biztos, ezt legalább a zöldséges pultok kínálata jól mutatja. Ilyenkor ott is a az évszak színei tükröződnek, mély zöldek, narancssárgák, bordók… Oda vagyok ezekért a színekért nemcsak a természetben, a tányéron is.sult_zoldsegek_keksajtos_csirke6.jpg

Tovább

Dióvajas aszalt sárgabarackos bonbon

Nemrég készítettem dióvajat, és nagyon jó tippeket kaptam Tőletek mi mindenre szoktátok, érdemes felhasználni. Ezúton is köszönöm! Sokat gondolkodtam én is, és akkor ugrott be, ki kéne próbálni bonbon alapként működik-e. dios_golyok_5.jpg

Tovább

Párolt körtés csokitorta

Nemrég láttam egy gyönyörű képet egy nagyon-nagyon ínycsiklandozó körtés csokis sütiről, és ott helyben elhatároztam, hogy ezt én mindenképpen kipróbálom. Eddig még sose sütöttem olyan desszertet, amibe egészbe került a gyümölcs, és nagyon izgatta a fantáziámat, hogyan működik a dolog. Azt kell mondjam, egészen jól. kortes_csokitorta_5.jpg

Tovább

Csokis-mandulás tekercs

Már korábban elkészültek ezek a gyönyörű tekercsek, csak most jutottam el odáig, hogy végre megírjam Nektek a receptet. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem egy hűvös őszi hétvégére tökéletes program lehet a sütés. A kész tekercsekből lehet akár reggeli, kiránduláshoz vagy délutáni kávéhoz kísérő. csokis-magos_csavart4.jpg

Tovább

Aszalt paradicsomos grissini teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből

Egészséges ropogtatnivaló fűszeres paradicsomos mártogatóssal

Nálunk nagy kedvenc - igazi jollyjoker - filmnézős, vacsi-kísérős finomság, a ropogós grissini, ezért sokszor vettünk különböző bolti verziókat. Ebből jött tavaly az ötlet, hogy ki kéne végre próbálni a házi készítésűt. Átböngésztem egy csomó receptet, mert olyat szerettem volna, ami sokáig ropogós marad. Néhány kísérlet után végre megszületett a jó alaprecept. Karácsony előtt annyira elkapott a hév, hogy kitaláltam ezt adom majd ajándékba, így durva sorozatgyártásba kezdtem - nem túlzok, az egész lakást grissinik borították - készült egy csomóféle ízesítés. Azóta is többször sütöttem már, de eddig mindig fehér lisztből. A tönkölybúzával most barátkozom, gondoltam legyen ez a teszt recept. Örömmel jelentem: a teszt sikeresen zárult.tk_grissini_2.jpg

Tovább

Töltött édesburgonya - ezúttal húsmentes kiadásban

Régóta szerettem volna kipróbálni a töltött édesburgonyát. Ez volt az első, de biztosan nem az utolsó, amit elkészítettem. Most egy zöldséges változatot sütöttem, spenóttal, csicseriborsóval és egy kevés chilivel fűszerezve, az egészet joghurttal és gránátalmával megbolondítva. Legközelebb pedig jöhet majd a húsos verzió is.toltott_edesburgonya2.jpg

Tovább

Laska-burrata bruschetta

Egy igazi két évszakos recept. Ez a lágy sajt nálam még abszolút nyáridéző, viszont a kakukkfűvel pirított gomba már egyértelműen az ősz ízét adja. Egyszerű és gyors, így szuper vacsora, vagy akár egy jóféle késői reggeli része is lehet.laska-burrata_szendvics.jpg

Tovább

Fügés-kecskesajtos-kakukkfüves galette

Itt van, elkezdődött: szállingóznak a falevelek… Ez már csalhatatlan jele az ősznek. A hét elejét indító gyönyörű idő után egyik pillanatról a másikra jött a hideg, és már az eső is eleredt hajnalban. Habár nem olyan derűs mint a nyár, de én mégis kedvelem ezt az évszakot, igaz határozottan akkor a leginkább, amikor szépen süt a nap, és a zizgő avarban lehet sétálni, élvezni a melengető sugarakat és az ősz illatát. Ami pedig a másik kedvenc időtöltésem ilyenkor, nem meglepő módon, a sütés-főzés. Legyen kinn bármilyen az idő, benn bármilyen a napom, a konyhában ténykedés mindig kikapcsol. Emiatt készült most ez a fügés sütemény is. A sütő melege, a lakásban szállingozó illatok, ettől mindig jobb kedvem lesz.fuges-kecskesajtos_galette_6.jpg

Tovább