Ízek nyelvén

Őszi vitaminbomba egy nagyon zöldséges krémleves formájában

2018. október 10. - ízeknyelvén

Tudom-tudom, megint krémleves, de remélem, elnézitek nekem, mivel nagy kedvenc nálam, főleg, ahogy hűl az idő. Számtalan arca van, sokféle alapanyagot és ezáltal ízt lehet kombinálni, rengeteg szuper zöldség kerülhet egyszerre a tányérra. Ilyenkor amúgy is fontos, hogy minél több vitaminhoz jusson a szervezet, hogy amennyire lehet, megússzuk a náthát és lehetőleg messziről elkerüljön az őszi levertség.oszi_zoldsegkremleves3.jpg

Tovább

Fűszeres-almás crumble szelet

...a kamrában megbújó, ráncos almák újjászületése

Találtam otthon néhány régebbi almát, amik igaz már picit ráncosabbak, de cserébe isteni édesek voltak. Ezeket én már magában nem annyira szeretem megenni, de tökéletes alapanyag lehet belőlük egy finom sütibe. Először a klasszikus almás pite jutott eszembe, de annak még nem kísérleteztem ki az alakbarát verzióját – van, ami egyszerűen úgy jó, ahogy van! – így jutott eszembe a crumble. Az eredeti kanalazható desszertet kicsit átformálva, szeletelhető süteményt sütöttem belőle.almas_crumble_szelet6.jpg

Tovább

Pumpkin spice granola

Egy amerikai hóbort: az ősz ízeit megelevenítő fűszerkeverék

Bár sosem jártam még a tengeren túl, de sok amerikai gasztro blogot olvasok, így akaratlanul is belebotlottam párszor ebbe a fűszerbe. Már nálunk is kezd elterjedni, főleg a nagy kávézóláncok őszi kínálatában lehet vele találkozni. Ugyanis nem csak sütik, tökös ételek, hanem kávék ízesítésére is nagy szeretettel használják. Van, aki azt mondta, neki már a karácsonyt idézi, és szerintem is van benne valami, hiszen fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg és szegfűbors alkotja ezt a karakteres keveréket. De nem rohanok még ennyire előre, egyelőre élvezem az őszi napsütést, és a finom fűszerezésű ételeket.pumpkin_spice_granola5.jpg

Tovább

Lassan sült, omlós csirkemell cukkinis rizottóval

Pár hónappal ezelőtt elmentem egy esti steak főzőkurzusra. Gondolom, első körben mindenkinek inkább a vörös húsok jutnak eszébe erről, de itt ezúttal a szárnyasok kerültek terítékre. Bár nagyon szeretem a marhát, otthon gyakrabban dolgozom csirkével vagy pulykával. Emiatt is voltam nagyon kíváncsi mi mindent tanulhatok még ezeknek a húsféléknek az elkészítéséről. Sütöttünk libamájat, kacsát és csirkemellet is. Komolyan mondom, a legomlósabb mell volt, amit eddig ettem, csak ámultam. Így otthon is el kellett készítenem újra és újra és újra…lassan_sult_csirke_cukkinis_rizotto3.jpg

Tovább

Körtés édesburgonya-krémleves

Múlt héten végre eljött a nyaralás ideje, tudom-tudom, nem siettem el, de lehet pont ezért is nagyon élveztem minden pillanatát. Csodás helyeken jártunk Dél-Olaszországban és isteni finomakat ettünk. Ha valami kiritkát kéne mégis megfogalmaznom, két dolog jutna eszembe. Az egyik – számomra hihetetlen – hogy reggelire csak édes péksüteményeket esznek. Én már két nap után csak egy sonkás szendvicsre vagy egy jó rántottára vágytam. A másik, hogy tulajdonképpen egyáltalán nem talál az ember levest az étlapokon, ami nekem az egyik kedvenc fogásom. Ettől függetlenül élményekkel feltöltődve értem haza, igaz, levesre éhesen…kortes_edesburgonya_kremleves2.jpg

Tovább

Mentás-citromos húsgolyók görög salátával

A szeptember talán az egyik legkiszámíthatatlanabb hónap az évben. Hol monszun jön, és már pulcsis zátcipős hidegek, pár napra rá pedig újra 30 fok felé kúszik a hőmérő foka, és a hosszú nadrág tuti leolvad az emberről. Ahogy azt sem tudom sokszor eldönteni reggel, miként is öltözzek fel, úgy az is folyton váltakozik, mit is ennék. Legutóbb már az őszre hangolódva készült a körtés saláta, most viszont, hogy újra visszatért a meleg, a tányérra is ehhez passzoló fogás került.fuszeres_pulykagombocok_gorogsali4.jpg

Tovább

Körtés rukkolasaláta kakukkfüves-mézes dióval

Egyik szememmel még a nyár utolsó sugarait figyelem, de a másikkal már az ősz felé kacsingatok. A rossz idővel a konyha bűvköre is újra egyre nagyobb lesz, így a hétvégi monszun és az újabb megfázásom kombinációja miatt szabadtéri program helyett pihentető főzöcskézéssel telt a vasárnap, és csupa finom, testnek-léleknek gyógyító fogás készült. Ez a saláta villamgyors, és igazán különleges ízvilágú, amit akár előételként is el tudok képzelni egy ünnepi alkalommal, de egy hosszú nap után is kijár ennyi kényeztetés, akkor is, ha csak magunk vagyunk.
mezes-dios_kortesalata2.jpg

Tovább

Pisztáciás-barackos galette

Nyár (vissza)idéző pite recept, hogy szebb legyen a nap!

Azt mondják, a pozitív gondolkodás segít, ezért napok óta mondogatom magamnak: „Lesz még meleg! Lesz még vénasszonyok nyara!” Ha esetleg mégsem lehetnék hatással az időjárásra, legalább a szezon végét kihasználom, és minél több olyan ételt főzök, sütök, amibe a nyár ízeit belecsempészhetem.barackos-pisztacias_galette4.jpg

Tovább

Szilvás-diós-joghurtos süti miniben

Most, hogy kezd egy kicsit hűlni az idő – bár bízom még a vénasszonyok nyarában – egyre jobban vágyom tartalmasabb, lélekmelegítő – szószerint is meleg – fogásokra. Ebben a hangulatban telt a hétvégém is, mikor az eheti cikken törtem a fejem, valami gyors és egyszerű desszertet szerettem volna készíteni. Kicsit már az ősz felé kacsingatva a szilva-dió páros lebegett a szemem előtt, ami egy kevés fahéjjal fűszerezve klasszikus, és tuti befutó egy sütiben.szilvas-dios-joghurtos_mini_suti.jpg

Tovább

Fehérboros tökfőzelék lisztmentesen, kapros pácban érlelt, sült lazaccal

Gyerekkoromban a tökfőzelék abszolút tiltólistán volt, bár ezzel valószínűleg nem voltam egyedül. Ha akkor megkérdezi valaki, a leghatározottabban állítottam volna, hogy én aztán sosem fogom megszeretni ezt az ételt, nem, hogy írni is fogok róla – igaz, akkor még a blog fogalma sem létezett számomra.

Sok-sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megbarátkozzunk egymással, idővel aztán már az is elfordult, hogy néha magamtól is megkívántam, és külön kértem, hogy ez legyen a menü otthon. Ez a mostani már a saját verzióm, egy picit megvariálva az anyukámtól tanult klasszikust, borral és szárzellerrel ízesítve, liszt nélkül sűrítve.tokfozelek_lazac.jpg

Tovább