Ízek nyelvén

Nyári zöldbabsaláta zöldfűszeres olajjal és pirított dióval

2019. augusztus 08. - ízeknyelvén

Gyönyörű zöldbabokat - pontosabban sárga és zöld fajtát vegyesen - szedtem nemrég. Bár nagyon szeretem az ebből készült klasszikus levest és főzeléket, most valami új fogásra vágytam. Salátával még sosem próbálkoztam, de nagyon megmozgatta a fantáziámat, mit lehet ebből kihozni. Egyre többször készítek úgy zöldségeket, hogy minimalizálom a főzési időt, így kellemesen roppanós és nagyon finom marad szerintem.zoldbabsalata2.jpg

Tovább

Tökmagos - aszalt paradicsomos pestos muffin

Barátnős mini nyaraláson voltam a hétvégén a Balatonon. Bár az armageddon jellegű idő nem annyira kedvezett, de minket azért sok mindenben nem gátolhatott meg. Volt parton fetrengés, hullámokba ugrálás, fröccsözés, hajnalig tartó beszélgetések. Az éhenhalás sem fenyegetett, grilleztünk a kertben és elég szuper terülj-terülj asztalkámat raktunk össze mindenféle finomsággal, többek között isteni házi kenyérrel, tökmagolajjal és valami csodajó füge kompóttal. Ilyenkor én sem érkezhetek üres kézzel, ezeket a muffinokat vittem a közösbe.pestos_muffin2.jpg

Tovább

Egyben sült camembert nyári kiadásban - friss fűszerekkel és paradicsommal

Egyszerűen szuperzseniális. A folyós, fűszeres sajt, a belemártogatott friss bagett és az enyhén édes, sült paradicsom valami hihetetlenül finom triót alkot. Simán megállja a helyét egy grill partyn, vagy - ha borúsabbra fordul az idő - akkor nagyon jó lélekmelegítő fogás lehet. Nekem kicsit olyan, mint a fondü...sult_camembert4.jpg

Tovább

Ribizlis-mandulás zabpalacsinta

Ha már nyár, akkor jöhet a ribizli (is). Imádom ezt az egyszerre savanykás, mégis édes gyümölcsöt. Múltkor szedtem egy kisebb mennyiséget, ezekből került ebbe a palacsintába is. A recept ismerős lehet, a korábbi ananászos zabpalacsintás verziót alakítottam át, ez lett a nyári kiadás.ribizlis-mandulas_zabpalacsinta6.jpg

Tovább

Kótyagos cseresznyés túróhab

Ez egy igazán kényeztető és nagyon mutatós desszert. Tökéletes zárása lehet egy ünnepi vagy  romantikus ebédnek, vacsorának is. (Persze nem kell hozzá feltétlenül extra alkalom - nálunk is most reggelinek fogyott el…) Elkészíteni egyáltalán nem bonyolult, legtöbb idő a gyümölcs magozásával megy el, de ekkora mennyiségnél még az sem vészes. Érdemes kipróbálni, amíg érik a cseresznye.cseresznyes_poharkrem4.jpg

Tovább

Kapros cukkinifőzelék chilis-snidlinges tükörtojással

Egyszerű és nagyszerű - tökéletes nyári fogás

Kaptam egy óriási nagy cukkinit a hétvégén. Az első gondolatom az volt, hogy megtöltöm, hiszen erre tökéletes lett volna. Viszont akitől kaptam, elmondta, hogy ő a másik példányból főzeléket készít majd. Nekem meg nyílt a szemem nagyra, mert még sosem csináltam cukkiniből főzeléket. Olvastam már ilyen recepteket, de valahogy sosem jutottam el a megvalósításig. Végülis ez is egy tökféle, működnie kell főzelékként is… Ráadásul sokkal gyorsabb és kevésbé összetett, mint a töltött változat.cukkinifozelek6.jpg

Tovább

Barack krémleves karamellizált gyümölccsel és mini túrógombócokkal

A lábosban rotyogó barack illatától mindig rám tör a nosztalgia. Eszembe jutnak gyerekkori nyaralások, a házi baracklekvárral töltött palacsinták, a lekvárral megpakolt vajas kenyér és azok a magában elmajszolt édes barackok (mikor evés közben a görögdinnyéhez hasonlóan csorog le a gyümölcs leve az ember kezén)… Uhhh! Tényleg öregszem…barack_kremleves2.jpg

Tovább

Zöldborsós-spárgás quiche kecskesajttal és fűszeres, teljes kiőrlésű tésztával

Már többször írtam, mennyire szeretek mindenféle pitét sütni. Tetszik, hogy annyi ország konyhájában megtalálhatóak a különböző variációk, lehet édes vagy sós, kicsi vagy nagy, rácsos vagy sima tetejű, és még sorolhatnám. Én is kipróbáltam már többféle tésztát és tölteléket, mert szeretek kísérletezni, és így bővül egyre tovább a palettám. Most újra quiche készült (a franciák tojásos pitéje a legújabb kedvencem), ezúttal teljes kiőrlésű tésztával, mindenféle tavaszi/nyári zöldséggel és isteni kecskesajttal.zoldborsos-spargas_quiche3.jpg

Tovább

Gyümölcsös ricotta jégkrém

Már alig vártam, hogy igazán fagyizós idő legyen, és most már remélem nem kiabálom el, ha azt mondom, hogy tényleg nyár van, és ez egy jó ideig így is marad… Ennek örömére, itt egy új jégkrém recept, mindössze pár hozzávalóból gyorsan összeállítható, és utána mehet is néhány órára a fagyasztóba. (Ez a nehéz része… várni…)ricotta_jegkrem5.jpg

Tovább