Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Fűszervajjal grillezett kukorica

2022. augusztus 15. - ízeknyelvén

Biztos Nektek is megvannak azok a gyerekkori emlékeitek, képek, hangok, illatok vagy ízek, amik kitörölhetetlenül beleégtek a tudatotokba. Gyerekként sok időt töltöttem a Balatonon, ezekhez a nyarakhoz számos kedves, vicces emlékem fűződik, órákig tudnék nosztalgiázni. A strandolás ilyenkor mindennapos program volt, reggel le a partra, este vissza a házba… Napközben hallgattuk a fagyis kocsi jellegzetes dallamát, ahogy az utcákat rója, és ott voltak a sétányon fel-le kerekező kukorica árusok is, akik a biciklire szerelt kosarukból, ládáikból kínálták a szép sárga csöveket, óbégatva hirdetve: “Májsz! Kukorica, májsz!” Nekem ez volt az egyik kedvencem, szerettem a fűben ülve elmajszolni ebédre. Uzsonnára pedig sokszor befért egy-két túrós, kakaós vagy lekváros palacsinta.

Szerencsére sok minden változott már, sokat fejlődött a környék gasztronómia terén is, de nekem azért mindig megmarad az a régi balatoni hangulat is, amit gyerekként szerettem. A főtt kukorica a mai napig a nyár kihagyhatatlan fogása, bár ma már inkább otthon készül. Most egy kicsit felturbózott változatot mutatok, remélem Nektek is tetszeni fog.
grillezett_kukorica_1.jpeg

Sokáig elképzelhetetlennek tartottam, hogy a kukoricát ne órákig főzzem, aztán pár éve egyre több recept jött velem szembe, hogy erre nincs feltétlenül szükség. Azóta én is csökkentettem a főzési időt. Tudom, mindenkinek van bevált receptje, ez most az én változatom. Forrásban lévő sós vízbe teszem a letisztított csöveket, és kb. 15-20 perc alatt puhára főzöm. Ha nem tudja teljesen belepni a víz, akkor félidőben átpakolom a csöveket, hogy mindegyik szépen megpuhuljon. Akár itt vége is lehet a történetnek, egy kis só, és már lehet is enni. 

Persze nehezen bírom ki, hogy ne gondoljam tovább ezeket a fogásokat. Már párszor kipróbáltam, hogy a kész főtt kukoricát egy kevés vajjal megkenve átpirítottam grillserpenyőben, amit nagyon megszerettünk. Most még egy kicsit csavartam rajta, és fűszervajat kevertem mellé, azzal kentem körbe, majd pirítottam át, szerintem nagyon jó lett. Fontos a friss vaj, hiszen az adja az alapot, de a fűszerezés tetszés szerint is variálható.

Persze tudom, a cím is kicsit megtévesztő, mert a kukoricát nem csak sütöm, hanem előtte meg is főztem, ráadásul  a grillezés nálam csak grill serpenyőben való átpirítást jelenti, de akár rendes grillen is meg lehetne sütni, úgy tuti még finomabb lenne. Múlt hétvégén voltunk vendégségben, ahol úgy készítették a kukoricát, hogy héjastul került be a parázsba, és ott sült meg teljesen. Nagyon különleges volt, nekem nagyon tetszett, tuti fogok még úgyis csinálni, ha lesz rá lehetőségem. Addig is itt az én grill változatom.grillezett_kukorica_3.jpegHozzávalók:

  • 4 cső kukorica
  • só, víz

a fűszervajhoz:

  • 40 g puha vaj
  • 1 tk extra szűz olívaolaj
  • kis gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. A kukoricát tedd forrásban lévő sós vízbe, hogy ellepje, és fedő alatt főzd 15-20 perc alatt puhára. Ha nem lepi el teljesen félidőben forgasd át a csöveket, hogy mindenhol egyformán puhuljanak.
  2. Közben keverd ki a fűszervajat: Egy kisebb tálba kockázd fel a puha vajat, add hozzá az olívaolajat és egy villával keverd addig, amíg szép sima nem lesz. Reszelj bele egy kis gerezd fokhagymát, alaposan sózd meg, tekerj bele egy kevés borsot is, és így is keverd át. Végül egy kevés felaprított petrezselymet is adj hozzá. Felhasználásig tedd hűtőbe.
  3. A megfőtt kukoricákat kend körbe egy kevés fűszervajjal és felforrósított grill - vagy sima serpenyőben - süsd meg, amíg minden oldalán szépen megpirul.
  4. Tálalásnál még kenhetsz rá a maradék fűszervajból, nagyon finom, ahogy melegen még ráolvad.

TIPP: Érdemes csak annyi kukoricát meggrillezni, amit megesztek, mert frissen a legjobb. Amúgy a fűszervaj és a főtt kukorica is el van a hűtőben pár napig. Így amikor ennétek, csak előtte ki kell venni, hagyni amíg a kukorica és a vaj is szobahőmérsékletű lesz, majd úgy körbekenni, és átsütni.grillezett_kukorica_4.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr8517908553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása