Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Spárgás-ricottás leveles

2022. június 28. - ízeknyelvén

Last minute spárgás recept a szezon leges legvégére. Már rég meg akartam osztani ezt Veletek, de egyszerűen nem volt időm megírni a posztot. Komolyan  mondom a jó dolgokkal mindig rohan az idő,  persze mikor szeretnénk ha gyorsan elrepülne, csak tötymörög...

Két nagy kedvencem van késő tavasszal/kora nyáron: a spárga és az eper, de olyan gyorsan elmúlik a szezonjuk, hogy nem tudok elégszer enni. Ez most is így volt sajnos... Ezzel vissza is térek erre az egyszerű spárgás leveles tésztás finomságra.spargas_leveles_1.jpegAz ötlet már régóta a fejemben volt, és mikor először kaptam idén szép vékony spárgákat, rögtön ezt készítettem belőle. Egyszerűsíteni akartam az elkészítést azzal, hogy nyers tésztára pakoltam minden feltétet, de sajnos az ízek hiába álltak össze, az újabb és újabb 5 perces sütési idő hosszabbítás ellenére a tészta a töltelék alatt félig nyers maradt. Persze azért mi így is megettük, de Nektek nem akartam félkész receptet hozni. Így jött a második próbálkozásom, most először csak a tojással lekent tésztát sütöttem elő, és utána került rá a ricottás töltelék és a spárga. Bár így egy lépéssel több feladat van, de abszolút megéri, pont olyan lett a végeredmény, ahogy eredetileg képzeltem.

Ha elcsíptek egy-egy utolsó csokor spárgát, akkor érdemes ezt is kipróbálni. Legrosszabb esetben itt lesz egy szuper recept a következő szezonra. Én már nem akartam egy évet várni a feltöltéssel.

Bár most ebben a melegben a sütő felkapcsolása nem a legkellemesebb program, de ez egy elég gyors recept, így hamar elkészülhet ebédre vagy vacsorára, ami jól tud jönni ebben az időben.spargas_leveles_3.jpeg

Hozzávalók:

  • 1 csokor (500 g spárga) lehetőleg a vékonyabb típus
  • 1 csomag leveles tészta (legegyszerűbb ha előre kinyújtottat használsz)
  • 250 g ricotta
  • 1 tojás
  • 30 g grana padano sajt lereszelve + egy kevés a tetejére
  • 1 citrom (lehetőleg kezeletlen) leszerelt héja
  • 2 tk aprított friss zöldfűszer (nálam most bazsalikom, oregánó és kakukkfű)
  • 2-2 tk egész mák és szezámmag
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés olívaolaj

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 C°-ra, bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral. (Ha olyan leveles tésztát használsz, ami sütőpapírra van tekerve, akkor azon elő tudod készíteni, és utána papírral együtt átemelheted a tepsire.)
  2. Terítsd ki a leveles tésztát. (Ha tömbben vetted, akkor nyújtsd ki pár milliméter vékony, kb. 30x40 centis téglalappá.)
  3. A tojást enyhén verd fel egy kis tálkában, ecsettel vékonyan kend le az egész tésztalapot, majd 1-1 centit hajtsd fel az oldalait (hogy legyen egy kis perem), és ezt is kend le tojással. (A maradék tojást tedd félre a töltelékhez.)
  4. Szórd meg egész mákkal és szezámmaggal a felhajtott széleket. Szurkáld meg a közepét villával, és tedd az előmelegített sütőbe 10 percre elősütni. Utána vedd ki, a sütőn pedig állítsd vissza a hőfokot 180 °C-ra. Nem baj, ha megemelkedik a teteje, mikor kiveszed, egy késsel egy két helyen meg lehet szúrni, és óvatosan a kés lapjával visszanyomni laposra.
  5. Amíg sütöd a tésztát készítsd elő a tölteléket és a spárgát. Keverd ki a ricottát a zöldfűszerekkel, 30 g reszelt sajttal, pici sóval és kevés frissen őrölt borssal. Kóstold meg, ha kell, még fűszerezd, ha kész, keverd hozzá a maradék felvert tojást is.
  6. A spárgát mosd meg, hagyd lecsöpögni, majd törd le a végeit, ahol engedi. Azt szokták mondani, ilyenkor a fás része törik le, és csak a finom marad meg. Ha vastagabb spárgád van, érdemes meghámozni a feje alatt a szárát.
  7. Halmozd az elősütött tésztára a ricottás tölteléket, óvatosan terítsd szét. Aztán sorakoztasd fel rajta a spárgákat. Jöhet rá még egy kis só és frissen őrölt bors, a maradék lereszelt citromhéj. Majd csepegtess rá egy kevés olívaolajat is, végül és egy kevés reszelt sajttal még szórd meg.
  8. Tedd  vissza a 180 °C-os sütőbe még kb. 15-20 percre, amíg készre sül a tészta és a spárga. Hústűvel ellenőrizheted,ha szépen átszalad a spárga szárán, akkor jó.
  9. Várd meg amíg langyosra hűl, és akkor szeletelve tálalhatod. Akár másnap hidegen is finom!

spargas_leveles_2.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr417860417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása