Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Banánkenyér dióval és étcsokival

2021. október 22. - ízeknyelvén

Szerintem a banánkenyeret sütők 90 százaléka ugyanabból az okból készít ilyen sütit: rajtuk marad néhány megbarnult, csúnyácska példány, amit már magunkban nincs kedvük megenni. Legalábbis én biztosan ebbe a kategóriába tartozom. Ezzel amúgy semmi gond nincs, a banánkenyér talán a legjobb megoldás, hogy új értelmet nyerjenek a pulton árválkodó gyümölcsök. Most is ez a helyzet állt elő, itthon szomorkodott öt barna banán, amit napokig kerülgettem... persze ettől a helyzet csak még rosszabb lett…banankenyer_1.jpeg

Többször csináltam már banánkenyeret hasonló okokból, persze nem írtam fel, milyen receptet használtam, úgyhogy újra indult a keresés. Olyat szerettem volna, ami nem túl cukros, hiszen a banán önmagában is édes, így találtam rá Kárai Dávid receptjére, ami rögtön megtetszett, mert például ebben is szabad kezet adott. Picit változtattam rajta, növeltem a teljes kiőrlésű liszt arányát, cukorból egy közepes mennyiséget tettem bele, a dió mellett még egy maradék fél tábla étcsokoládét is hozzákevertem, és az ötödik banánomnak is találtam helyet a tetején. 

Szerintem nagyon finom lett, nem túl édes, de önmagában is tartalmas, jó változat. Úgyhogy ezt most megosztom Veletek, és persze nekem is jól fog jönni, ha újra előállna a barna-banán-szituáció, már tudni fogom, mit kezdjek velük. Itt a maradékmentő megoldás. banankenyer_2.jpegHozzávalók:

  • 2 tojás
  • 80 g barna nádcukor
  • 60 g puha vaj
  • 90 g görög joghurt
  • 125 g teljes kiőrlésű liszt + 100 g fehér liszt
  • 1,5 kk szódabikarbóna
  • ½ kk só
  • 4+1 jó érett közepes méretű banán
  • 50 g dió
  • 50 g magas kakaótartalmú étcsokoládé

 Elkészítés:

  1. A tojásokat először a cukorral keverd habosra, majd add hozzá a felkockázott puha vajat, és azt is dolgozd el benne. Utána a joghurttal és a négy villával összetört banánnal is keverd össze a masszát.
  2. Egy tálban forgasd össze a száraz alapanyagokat: lisztet, szódabikarbónát és sót, majd az egészet keverd hozzá a banános keverékhez.
  3. Aprítsd durvára a diót és az étcsokoládét, majd forgasd bele a tésztába.
  4. Egy kivajazott, kilisztezett gyümölcskenyér formában egyenletes terítsd szét a tésztát. A tetejére helyezd el a hosszában 2-3 felé vágott banánt, picit nyomkodd bele.
  5. 175 C°-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt süsd meg. Tűpróbával ellenőrizd, ha már nem ragacsos a kihúzott tű, készen vagy.
  6. Hagyd pihenni kb. 15-20 percet a formában, majd óvatosan tedd ki egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni szeletelés előtt.

Ez nem egy túl édes sütemény, de szerintem magában is nagyon finom! Édesszájúak felturbúzhatják vajjal, mézzel vagy lekvárral is, mint egy kalácsot.

banankenyer_3.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9016731926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása