Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Körtés tarte tatin, avagy a francia fordított torta

2020. szeptember 10. - ízeknyelvén

Ígértem, hogy a tegnapi fagyis recept mellé hozok egy hozzápasszoló sütit is. Ez a szuper finom fordított körtetorta az. Édes karamelles körte az alján és levegős leveles tészta a tetején, pontosabban fordítva, végül az alja lesz a teteje… Akármilyen irányban is, remekül passzol hozzá - szeletenként - egy gombóc vaníliafagyi.img_20200906_171635-01.jpeg

A tarte tatin egy régi francia desszert, ami körül többféle legenda is kering, annyi biztos, hogy első készítőiről, a Tatin nővérekről kapta a nevét. Ez egy egyszerű, és gyorsan összeállítható sütemény, ami klasszikus verzióban almával és omlós pite tésztával készül, de számtalan variációja létezik már. Kicserélhetjük az almát például szilvára, barackra, akár banánra is, vagy mint most én az őszi hangulatomban: körtére. Ha pedig még egyszerűsíteni szeretnétek, ez lesz a nektek való verzió: nem kell az omlós tésztával bajlódni, nagyon finom és jó állagú lesz leveles tésztával készítve is.

Lehetőség szerint használjatok olyan tapadásmentes serpenyőt, ami sütőbe is betehető, ezzel kicsit tovább egyszerűsíthetőek a dolgok. Ha nincs, akkor sincs katasztrófa, a karamellben párolt gyümölcsöket óvatosan át kell önteni egy torta vagy pite formába, csak az a fontos, hogy ne szivárogjon! Ezt nagyon óvatosan csináljátok, mert a karamell baromi forró, nehogy megégessétek magatokat. Két trükkös pont van: a karamell elkészítése, de ha szépen nyugodtan és kis lángnál dolgoztok, nem lehet gond. Picit így tovább tart, de tuti nem fog leégni. A másik pedig a kiborítás. Érdemes pár percet várni, miután kivettük a sütőből, hogy ne bugyogjon a forró szósz. Utána pedig egy nagyobb tányért a serpenyőre, formára tenni és egy határozott mozdulattal kiborítani a süteményt.img_20200906_184637-01.jpegHa rám hallgattok, a még langyos süteményre kanalaztok egy nagy gombóc vaníliafagylaltot, ami szépen elkezd ráolvadni, és valami isteni lesz. Szívből ajánlom hozzá a pekándiós-whiskeys változatot, extra pekándióval megszórva. Ez a kiindulópont. Ha nem tudsz vagy nincs kedved házi fagyit készíteni, akkor is több lehetőséged van:

  1. Nem foglalkozol a plusz feltétekkel, mert ez a sütemény már önmagában is nagyon finom. Még langyosan vágsz belőle egy szeletet, és kiélvezel minden falatot.img_20200906_185635-01-01.jpeg
  2. Elkészíted csak a fűszeres pekándiót, és azzal szórod meg. Nagyon jól passzolnak a ropogós magok a krémes-karamelles puha körtéhez.img_20200906_185859-01.jpeg
  3. Elkészíted csak a fűszeres pekándiót, a felét belekevered egy doboznyi jó minőségű bolti vaníliafagyiba (lásd: tipp a fagyis receptben), a másik felével megszórod a süteményt tálaláskor. Így kis csalással, már saját fagylaltod van hozzá. Ezzel vissza is érkeztünk a nulladik variációhoz.img_20200906_172305-01-01-01.jpeg

Hozzávalók:

(26-28 centis formához)

  • 3-4 közepes körte (~ 70 dkg)
  • 120 g cukor (és finomra őrölt barna nádcukrot használtam)
  • 60 g hideg vaj felkockázva
  • 1 csomag leveles tészta
  • ½ tk őrölt fahéj
  • 1 vaníliarúd
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Készíts elő egy tapadásmentes sütőbe is betehető 26-28 centis serpenyőt, vagy egy sima nagyobb serpenyőt és egy 26-28 centis torta vagy piteformát.
  2. A körtéket mosd meg, vágd 8 felé, távolítsd a magházat.
  3. A serpenyőt tedd közepes - inkább kisebb - lángra, mérd ki, és szépen terítsd szét benne a cukrot. Lassan melegítsd, amíg szépen elolvad - keverni nem kell - és világos barna színűre nem karamellizálódik a cukor.
  4. Add hozzá a felkockázott vajat, ilyenkor egy kicsit felhabzik, és óvatosan keverd bele a karamellbe, hagyd 1-2 percig rotyogni.
  5. Add hozzá a körte szeleteket, egy fél tk fahájat, egy vanilírúd kikapart magját a rúddal együtt. Nem baj, ha a karamell először megdermed, majd szépen újra felolvad főzés közben. Óvatosan, időnként átkavarva főzd 5-10 percig kis lángon, hogy épp csak rotyogjon, amíg a körték kicsit megpuhulnak.
  6. A leveles tésztát nyújtsd a sütőformád méreténél kb. 2 centivel nagyobb körré. Ha kinyújtott tésztát használsz, azt vágd megfelelő méretűre (Lehet toldani a levágott részekkel, nem fog látszódni.)
  7. Ha serpenyőd a sütőbe tehető, nincs más dolgod, mint, hogy szépen egyenletesen elrendezgeted benne a körtéket, majd jöhet a tészta. Ha nem a serpenyőben sütöd, óvatosan öntsd át a karamelles-körtés tölteléket a sütőformádba, hogy szépen mindenhova jussanak. Végül borítsd be a körtéket a leveles tésztával. Mindenképp vágj a tésztába három kisebb lyukat, hogy a felesleges gőz távozhasson sütés közben.
  8. Süsd kb. 25. percig, amíg a tészta szép aranybarnára sül. Ha kész, vedd ki a sütőből, pár percet hagyd a formában pihenni, majd egy nagy tányért tegyél a tetejére, és egy határozott mozdulattal borítsd ki a sütit a formából. Javaslom, hogy olyan tányért, tálat használj, aminek van pereme, mert a gyümölcs mellől csodás karamellás szósz folyik ki. (A vaníliarúd,ilyenkor már csak dekor, azt ne edd meg. :))
  9. Tálalásnál pedig jöhetnek a fenti verziók: magában, ropogós fűszeres pekándióval megszórva és/vagy vaníliafagyival megkoronázva. 

Frissen langyosan a legjobb, de másnap sincs gond, hidegen se rossz, bár én inkább kicsit újra melegítem, mielőtt ráteszek egy nagy gombóc fagyit...img_20200906_190244-01.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr4416196802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása