Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Tavaszi zöldséges-csirkés egytál

2020. május 22. - ízeknyelvén

Na ez egy igazi spontán főzés volt! Csak azt tudtam, hogy szeretnék az itthon lévő sok zöldségből valami könnyű, gyors és finom ebédet készíteni. Emiatt ez egy olyan mindent bele étel lett.tavaszi_egytal_6_hfk.jpg

Semmi bonyodalom: minden zöldség felaprítva, a csirke pedig egyszerű citromos pácot kapott. A sokféle zöldség íze mind egybefő, a friss oregánótól és az aszalt paradicsomtól pedig még jobb lett az összhatás.

Itt a tavasz, sőt már lassan a nyár dereka is, talán az élet is lassan visszaáll a normális(abb) kerékvágásba. Használjátok ki a jó időt, hogy végre annyi sok friss zöldséget lehet kapni. A spárga ugye ilyenkor szinte kötelező - persze, ha az ember szereti -, egyre finomabbak a paradicsomok, és persze ott az újkrumpli is. Nagyon egyszerű a képlet: érdemes minél többféle zöldséget, ezáltal vitamint, ásványi anyagokat és rostot pakolni az ételünkbe. Ezek mind hozzájárulnak az immunrendszer megerősítéséhez, amire most nagy szükségünk van. Én most csirkével dobtam fel ezt a fogást, de akár húsmentes verzióban is megállná a helyét. tavaszi_egytal_1_hfk.jpg Hozzávalók:

(3-4 adag)

  • 40 dkg újkrumpli
  • 50 dkg zöld spárga
  • 1 közepes kápia paprika
  • 25 dkg (sárga) koktél/fürtös paradicsom
  • 2 szál újhagyma
  • 50 dkg csirkemell 
  • 25 g aszalt paradicsom
  • ½ citrom lereszelt héja
  • 3 tk felaprított friss oregánó (ha szárítottat használsz 2 tk is elég)
  • só, frissen őrölt bors
  • 3 ek olívaolaj

 Elkészítés:

  1. Tisztítsd meg a csirkemellet, papírtörlővel töröld szárazra, majd vágd kb. 3 centis csíkokra. Tedd egy mélytányérbe, reszeld rá egy fél citrom héját, sózd, borsozd és keverd össze 3 evőkanálnyi olívaolajjal. Tedd félre.
  2. A zöldségeket mosd meg, a zöld spárga végeit törd le, és vágd kb. 3 centis darabokra, ugyanígy az újhagyma végeit is távolítsd el, és szintén darabold fel kb. ugyanekkorára. A paradicsomokat és az újkrumplit felezd el, a kápia paprikából távolítsd el a csumáját, és vágd nagyobb darabokra.
  3. Egy kis lábasban tedd fel a félbevágott új krumplikat egy teáskanálnyi sóval. Kb. 15 perc alatt főzd majdnem készre, aztán szűrd le.
  4. Közben egy nagy serpenyőt tegyél fel közepes lángra. Jöhet bele a bepácolt csirkemell, süsd 1-2 percig, amíg kifehéredik. 
  5. Keverd hozzá sorban a többi zöldséget: spárgát, újhagymát, paprikát, a friss paradicsomot és a felaprított aszalt paradicsomot is, végül jöhet még egy kis só, frissen őrölt bors és 1,5 teáskanálnyi friss oregánó. (Ha szárítottat használsz, add hozzá az összeset.)
  6. Az egészet óvatosan forgasd össze, önts rá 2 dl vizet, majd fedd le, és főzd közepes lángon kb. 10 percig. Párszor óvatosan keverd át.
  7. Vedd le a fedőt, forgasd hozzá az előfőzött újkrumplit, és nagy lángon rotyogtasd még 2-3 percig, hogy a krumpli is magába szívja a szaftot.
  8. A zöldségek miatt elég sok leve lesz, ezért egy szűrőkanállal, szedd át egy nagy tálba a kész ragut (nem baj, ha kevés sűrűje még marad a serpenyőben), a megmaradó levet pedig nagy lángon kb. 5 perc alatt sűrítsd be, majd turmixold krémesre. (Akár turmixolás nélkül is működik, de így még krémesebb mártást kapsz a végén.)
  9. Tálald a kész egytálételt a maradék felaprított friss oregánóval és a sűrű mártással meglocsolva.

tavaszi_egytal_4_hfk.jpgtavaszi_egytal_5_hfk.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr115664338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása