Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Édesburgonyás gnocchi spenótmártással, ropogós sonkával és krémes ricottával

2020. február 26. - ízeknyelvén

Tudom, régen jelentkeztem, megmondom őszintén, kicsit döcögősebben indult az év eleje, mint gondoltam volna. Nem emlékszem, mikor volt velem ilyen utoljára, de nagyon nehezen jön az ihlet a főzéshez. A téli időszak amúgy is kihívást jelent, ilyenkor kisebb az alapanyag választék, én is sokszor nyúlok ugyanazokhoz a hozzávalókhoz, így persze könnyebben megunom a bevált recepteket. Szerencsére halomban állnak otthon az új és régi szakácskönyvek, és ott egy csomó magyar és külföldi blog, amit napi szinten olvasok. Most ezekhez a forrásokhoz fordultam ötletért, amíg próbálok visszarázódni a régi kerékvágásba.edesburgonyas_gnocchi_4.jpg

Ehhez a gnocchihoz az egyik kedvenc amerikai gasztrobloggerem, Tieghan Gerard,Half baked harvest receptje adta az ötletet. A sima lisztet teljes kiőrlésűre cseréltem, illetve a vajas mártás helyett egy spenótos változat került mellé, amit ropogós prosciutto-val és krémes ricottával turbóztam fel. Nagyon szeretem az olasz konyhát, sok tésztás ételt is készítek otthon, de gnocchival még nem igazán próbálkoztam. Lehet egyszerűbb lett volna egy alaprecepttel kezdeni, de így mégis izgalmasabb a dolog. Az édesburgonya nagy kedvenc nálam, és ez most egy új felhasználási módot is megmutatott nekem. Amúgy szuper receptötlet akkor is, ha például maradék sült édesburgonyátok van otthon, amit így felturbózva tudtok felhasználni.edesburgonyas_gnocchi_2.jpgAz édesburgonya és a spenót is jó választás télen. Utóbbiból én szívesen használok ilyenkor akár fagyasztott verziót, lehet mindenféle ízesítés nélkülit is kapni, csak a felaprított leveleket. Alacsony kalóriatartalmú zöldségről van szó, cserébe sok benne a vitamin, az ásványi anyag és a rost, ami jó hír, hogy ez a fagyasztás után is nagyjából megmarad. Ha pedig nem salátához, vagy olyan ételhez használjuk fel, ahol érdemes egyben hagyni, sokkal gyorsabb és könnyebb megoldás lehet a már előkészített, tisztított és aprított verzió. edesburgonyas_gnocchi_3.jpgHozzávalók:

(6 adag)

Gnocchi 

  • 2 közepes (~75 dkg) édesburgonya - meghámozva, megsütve 50 dkg
  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg ricotta
  • 1 tojás
  • só, frissen őrölt bors, rozmaring
  • 1 ek olívaolaj

Spenótmártás és a ráadás:

  • 45 dkg fagyasztott, aprított spenót
  • 6 szelet (~ 10 dkg) prosciutto crudo (vagy más érlelt sonka)
  • 10 dkg ricotta
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

Gnocchi:

  1. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra, egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Az édesburgonyákat hámozd meg, és vágd fel kb. egy 1-1,5 centis kockákra. Mehetnek a tepsibe 1 kk só, ugyanennyi felaprított rozmaring, valamint egy kevés frissen őrölt bors és egy evőkanálnyi olívaolaj társaságában. Forgasd össze az egészet.
  2. Süsd 20-25 perc alatt puhára, törd át krumplinyomóval, vagy ha egészen simára szeretnéd botmixerrel pürésítsd le, és tedd félre, amíg teljesen kihűl. (kb. 20-30 perc)
  3. A kihűlt, összetört édesburgonyát, tedd át egy keverőtálba. Keverd hozzá a ricottát, egy fél tk sót, egy tojást. Végül gyúrd össze 30 dkg liszttel, nem kell túl gyúrni, csak szépen álljon össze. Ha túl ragacsos a tészta tegyél hozzá még egy kevés lisztet.
  4. Oszd négy részre a tésztát, egyszerre egy adaggal dolgozz lisztezett felületen. Sodorj egy adag tésztából egy hosszú, kb. 2 centi átmérőjű rudat,  majd ezt vagdosd fel kb. 2 centis darabokra. Ezt ismételd meg a másik három adag tésztával is.
  5. Miután elkészültél a spenótos mártással, egy nagy lábasban, forrásban lévő vízben, több adagban főzd kb 7-8 perc alatt készre a gnocchikat, majd szedd át őket a mártásba.

Spenótmártás és a ráadás:

  1. Vágd csíkokra a sonka szeleteket, és egy nagy serpenyőben pár perc alatt pirítsd ropogósra. Tedd félre.
  2. Ugyanebbe a serpenyőbe tegyél egy kanálnyi olívaolajat, majd főzd át a fagyasztott spenótot, kevés sóval és borssal. Végül jöhet bele egy deci a gnocchik főzőlevéből.
  3. Ahogy megfőnek a kis tészta gombócok, szedd át őket szűrőkanállal a mártásba, majd forgasd át.
  4. Tálald a ropogós sonkával és ricotta sajttal. Frissen a legjobb!

edesburgonyas_gnocchi_5.jpgEz amúgy elég nagy adag, legalábbis én ritkán főzök 6 emberre. Végül most is csak négy főre valót készítettem el, maradék két adagra való tészta nyersen, de már szaggatva ment a mélyhűtőbe. Majd tesztelem, hogy működik a fagyasztott verzió elkészítése.edesburgonyas_gnocchi_7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr8015492240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása