Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Csirkés-zöldséges ázsiai tészta pirított kesudióval és szezámmaggal

30 perces vacsi csupa jó hozzávalóból, ázsiai ízekben

2020. január 23. - ízeknyelvén

Nagyon szeretem a különböző ázsiai ételeket, ezekért a zöldséges-húsos, netalántán rákokkal megbolondított tésztákért pedig egyenesen odáig vagyok. Időről-időre veszek valami számomra újféle tésztafélét, hogy otthon is kipróbálhassam. Szeretek kísérletezni. Az egyik legjobb dolog, hogy ezek a vékony - angolul egyszerűen csak noodle-nek nevezett - tésztafélék alig pár perc alatt elkészülnek, így gyorsan lehet finomat varázsolni belőlük. A legújabb szerzeményem ez a teljes kiőrlésű mie tészta volt, amihez többféle zöldség, egy kevés csirke husi és pirított kesudió került, megbolondítva egy mézes-zöldcitromos-szójás szósszal. Gyorsan elkészül, és nagyon finom!kinai_teszta.jpg

Ez egy újabb alap recept lehet, amit a hűtő tartalma és kedvünk szerint variálhatunk, lehet csak vega, mindenféle zöldséggel, vagy kerülhet bele másféle hús, pl.: marha, kacsa vagy akár rák is. Ez a mostani verzió nagyon gyors, minden hozzávalónak elég pár perc sütési idő. A leghosszabb időt az előkészítés vesz igénybe, de az is csak kb. 15 perc, utána pedig az összeállítás csak kb. 10 perc, ha mindent előkészítettünk. 

Amiért még nagyon szeretem az ilyen típusú ételeket, az a sokféle íz, és a többféle állag - roppanós, omlós -  ami bennük van. A zöldségek csak rövid hőkezelést kapnak, így nem főnek puhára szét, és megmarad a vitamin tartalmuk is. Ezúttal a B- és C-vitaminban, rostokban gazdag sárgarépa, a szintén sok B-vitamint tartalmazó bébispenót és az alacsony szénhidrát tartalmú gomba került bele, utóbbi proteinnel és rostokkal is bőségesen el van látva. Most a japán shimeji gombát választottam. Nagyon szeretem ezt a fajtát, nagyon helyes kis gombákból áll, könnyű tisztítani (csak le kell vágni a tönk végét, és széthullik), pár perc alatt megpirul, és közben nem enged úgy levet, mint mondjuk egy hagyományos csiperke. Az ilyen ételekhez kifejezetten jól passzol.

Ha van wok serpenyőd, érdemes azt használni. Nekem sajnos nincs, így marad a nagy méretű teflon, de nagy lángon, ebben is szépen át lehet pirítani a hozzávalókat.kinai_teszta_4.jpgHozzávalók:

(2 főre)

  • 125 g teljes kiőrlésű mie tészta (vagy más ázsiai tészta, pl. rizstészta)
  • ½ csirkemell (kb. 150 g)
  • 1 közepes sárgarépa (kb. 120 g)
  • 150 g shimeji gomba
  • 100 g bébispenót
  • 1 szál újhagyma
  • 50 g kesudió (vagy földimogyoró)
  • 1 centis gyömbér darab
  • ½ tk chili pehely (ízlés szerint lehet több, vagy akár el is hagyható)
  • 1,5 ek szójaszósz
  • 1,5 ek limelé
  • 1,5 ek méz
  • 1 ek szezámmag
  • 2 ek kókuszolaj
  • só 

Elkészítés:

  1. Először készíts elő minden hozzávalót: a sárgarépát hámozd meg, a végeit vágd le, a répát vágd félbe, majd szintén a hámozóval készíts belőle vékony csíkokat, és ezeket is vágd hosszában ketté.  A gomba tönkjét egyben vágd le, kb. szét is esik száraira, ami egyben maradna, szedd szét. A bébispenótot, ha kell öblítsd át, az újhagymát pedig vágd három felé, majd hosszában csíkozd fel. A gyömbért hámozd meg, és vágd vékony csíkokra. A csirke husit hosszában vágd félbe, hogy két vékonyabb szeletet kapj, majd ezeket csíkozd fel, enyhén sózd be.
  2. Egy kis tálban keverd össze a szójaszószt, a mézzel, a lime levével és a szezámmaggal.
  3. Készíts elő egy közepes méretű lábast a tésztafőzéshez, és tegyél fel forralóban vizet a tésztának. Ha felforrt, öntsd át a lábasba, mehet bele a tészta 4 percre (csomagolás szerint). Ha lejárt az idő, szűrd le, és tedd félre. (Közben haladhatsz a többi folyamattal.)
  4. Egy nagy serpenyőt forrósíts fel, és szórd bele a kesudiót. 1-2 perc alatt pirítsd át, majd tedd félre.
  5. Önts a serpenyőbe fél evőkanál kókuszolajat, szórd bele a gombát, és 1-2 perc alatt pirítsd át, tedd félre.
  6. Jöhet újabb fél evőkanál kókuszolaj a serpenyőbe, és felszeletelt sárgarépa kb. 1 percre, forgasd át, hagyd, hogy kicsit átpuhuljon, majd ezt is tedd félre.
  7. Egy evőkanál kókuszolajjal együtt tedd a serpenyőbe a csíkokra vágott, megsózott csirkemellet, a felszeletelt gyömbért és chilit, 2-3 perc alatt pirítsd át.
  8. Jöhet mellé vissza sárgarépa és a gomba, illetve a bébispenót is. Forgasd össze az egészet, és hagyd, hogy összeessen a spenót, ehhez kb. egy perc kell.
  9. Borítsd hozzá a tésztát, locsold meg a szójaszószos öntettel, és forgasd össze az egészet. 
  10. Tálald a pirított kesudióval, kevés frissen facsart zöld citrom levével és plusz szezámmaggal, ha szeretnéd.

kinai_teszta_6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5515423304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Várkonyi Zsuzsanna 2020.01.25. 20:43:56

Először is gratulálok a blogodhoz! Nagyon jók és különlegesek a receptjeid. Ez az ázsiai tészta is telitalálat! További sok sikert kívánok!

Boar. 2020.01.26. 14:06:20

Ez így elég gáz, hogy mindent külön pirítasz és kiszedegetsz.

ízeknyelvén 2020.01.26. 14:23:20

@Várkonyi Zsuzsanna: Köszönöm szépen! :) Igazán jól esik a visszajelzés. :)

ízeknyelvén 2020.01.26. 14:25:11

@Boar.: Ezek a típusú ételek sokszor így készülnek, így minden alapanyag pont jó állagúra sül. Amúgy meg nem túl nagy macera, szerintem megéri. ;)
süti beállítások módosítása