Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Sült paprikás hummusz

2019. november 20. - ízeknyelvén

Egyre jobban kezdek rákattanni a hummuszra. Már boltiban is fedeztem fel olyan verziót, ami jó alapanyagokból készült és finom is volt, és otthon is többször készítettem már. Utóbbi azért is jó,  mert sokféleképpen variálható, én is egyre több variációt próbálok ki. Nagyon jó vacsora lehet, vagy - ahogy most is - nagyon szépen tálalható vendégváró előétel.sult_paprikas_hummusz3.jpg

Régen készült már a zöldborsós változat, akkor volt szó róla, mi mindenért érdemes fogyasztani: a csicseriborsó bőségesen tartalmaz E- és  többféle B- vitamint, illetve vasat, magnéziumot, cinket és rostot is, valamint lassan felszívódó szénhidrátokban és telítetlen zsírsavakban is bővelkedik.

A legutóbbi baráti vendégség alkalmával készítettem többféle mártogatóst, akkor sima hummuszt és sült paradicsomos-paprikás krémet is, mindkettő siker volt. Később egy barátnőm mesélte, hogy múltkor paradicsommal és hagymával kombinálta a hummuszt. Túl sok volt a jel, tudtam, újra itt az ideje egy új verzió kipróbálásának.  Így gondoltam, most sült paprikával kombinálom... Vendégváró előtelnek készült, és mind elfogyott... Ennél jobb visszacsatolás nincs is!

Mivel a főétel sült csirke volt, ezért valami könnyű előételt szerettem volna kínálni, ezért mindenféle zöldséget válogattam most a hummusz mellé, olyanokat, amiket könnyű mártogatni: répa, uborka, kemény levelű saláta, szárzeller és fekete retek. Utóbbit először próbáltam ki. Nagyon finom, talán még pikánsabb, csípősebb, mint a hónapos vagy a jégcsap testvére. Szerintem kevésbé ismert, pedig érdemes rá odafigyelni, ilyenkor van szezonja, és nagyon jó áron lehet beszerezni. Sok B- és C-vitamin van benne, tovább kalcium, vas és magnézium, segíti a máj méregtelenítését, és antibakteriális hatása is van. Próbáljátok ki, nagyon finom. Csak a vastag fekete héjától kell megválni, és utána szépen lehet szeletelni.

Hozzávalók:

(1 tálka)

  • 1 csicseriborsó konzerv (~20-25 dkg)
  • 5 dkg szezámmag
  • 1 nagy piros kaliforniai paprika (vagy két kápia paprika)
  • 1-2 szál újhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • extra szűz olívaolaj
  • 1-2 ek citromlé
  • 8-10 friss bazsalikom levél

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb serpenyőbe borítsd bele a szezámmagot, és közepes lángon pár perc alatt pirítsd meg, vigyázz, oda ne kapjon. Borítsd át a késes aprítóba.
  2. Mosd meg a zöldségeket. A paprikát csumázd ki, majd vágd nagyobb kockákra. A hagymát pucold meg, és karikázd fel.
  3. A piritáshoz használt serpenyőbe löttyints egy kevés olívaolajat, és 1-2 perc alatt párold meg rajta a hagymát, majd add hozzá a paprikát, sózd és borsozd, kb. 5 perc alatt (átkeverve), jól süsd át, nem baj ha picit lepirul.
  4. Indítsd be a késes aprítót, és kicsit dolgozd össze a szezámmagot, nem baj, ha nem lesz teljesen krémes.
  5. Jöhet hozzá a sült paprika, a lecsöpögtetett csicseriborsó, először egy (ízlés szerint később több) evőkanál citromlé és 6-7 bazsalikom levél. Az egészet dolgozd krémesre az aprítógéppel. Érdemes útközben kóstolni, ha kell, sózni, borsozni és 1-2 evőkanál extra szűz olívaolajjal lehet még krémesebbé tenni. 
  6. Jól lefedve tedd hűtőbe legalább egy, de inkább több órára (vagy akár egy éjszakára is), hogy jól összeérjenek az ízek. Tálald frissen aprított bazsalikom levéllel. 

Jöhet mellé mindenféle csíkokra, szeletre vágott zöldség, tortilla lap vagy pirítós, bármi, amit szeretsz mártogatni.sult_paprikas_hummusz2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3615315844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása