Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Rozmaringos sült zöldségek kéksajtos csirkével

Őszi íz- és színkavalkád a tányéron

2019. november 15. - ízeknyelvén

Lassan indul be az ősz, alig esett, és novemberhez képest még mindig elég meleg van, ami egyrészt persze tök jó - mikor kinn császkál az ember a szabadban - másrészt azért, valljuk be, ez nem túl normális. Mindenesetre ősz van, az biztos, ezt legalább a zöldséges pultok kínálata jól mutatja. Ilyenkor ott is a az évszak színei tükröződnek, mély zöldek, narancssárgák, bordók… Oda vagyok ezekért a színekért nemcsak a természetben, a tányéron is.sult_zoldsegek_keksajtos_csirke6.jpg

A cékla meg én sokáig nem voltunk jóban. Meg kell mondanom, a savanyúságnak eltett verzióval most sem ápolok mély barátságot, viszont nyersen és sütve… Hűűű, na úgy aztán szuper jó a kapcsolatunk. Ha eddig nem tettétek, mindenképp próbáljátok ki ezekben a formákban is.

Ősszel-télen amúgy is a gyökérzöldségeké a főszerep. Én most céklát, sárgarépát és zellert sütöttem együtt, de jöhet akár gomba, tök, édesburgonya.. Mindegyik nagyon finom! A sárgarépáról már többször írtam korábban is, nagyon sok hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmazó zöldség.  A legenda szerint fütyülni is megtanít, erre mondjuk konkrét bizonyítékom nincs, nekem a mai napig nem megy túl jól… A zellerről és a cékláról viszont eddig kevés szó esett, pedig ezek is nagyon jó zöldségek ám. Utóbbiban nagyon sok a C-vitamin és a vas, emellett nagyon jó gyulladáscsökkentő és májtisztító hatása is van, segíti a méregtelenítést. A zeller szintén többféle vitaminban gazdag, és emellett magas a nátrium és a kálium tartalma, ami segít a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában, a szív- és érrendszeri problémák kezelésében.sult_zoldsegek_keksajtos_csirke.jpgEzeket akár nyersen is eheti az ember, nagyon finomak, és így jut belőlük a legtöbb tápanyag a szervezetünkbe, például remek salátákat lehet összeállítani. A változatosság jegyében viszont érdemes minél több elkészítési módot kipróbálni, nálam a krémlevesek és a sült zöldségek holtversenyben a tuti befutók. 

Ehhez a körethez most ajánlok még Nektek egy pikáns kéksajtos mártással készült cserkemellet is, jól kiegészítik egymást. Persze mással is jól kombinálható, én mindenképpen valami szószosabb húst tennék mellé, de igazából magában is nagyon jó.sult_zoldsegek_keksajtos_csirke2.jpgHozzávalók:

(4 adag)

Sült zöldségek

  • 3 közepes sárgarépa
  • 4 kisebb cékla
  • nagy zeller fele (vagy egy kisebb egész)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, bors, 1-2 ág friss rozmaring, olívaolaj

Kéksajtos csirke

  • kb. 80 dkg csirkemell
  • ½ dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín (én habtejszínnel szeretek dolgozni, de lehet sima 10-20%-os főzőtejszín is)
  • kb. 10 dkg kéksajt (nálam most roquefort)
  • só, bors, olívaolaj

Elkészítés:

Sült zöldségek

  1. Sütőt melegítsd elő 180°C-ra, és készíts elő egy közepes méretű, magasabb falú tepsit.
  2. A zöldségeket mosd meg és hámozd meg, majd vágd kb. egyforma méretűre, lehet kockára, cikkelyre, ahogy tetszik. (A cékla miatt érdemes gumikesztyűt és kötényt húzni, vagy olyan pólót,a mit nem sajnálunk, nagyon fog!)
  3. Borítsd be az összes felvágott zöldséget a sütőedénybe, sózd, borsozd, tépkedd rá a rozmaring ágat, és egy-két evőkanálnyi olívaolajjal jól forgasd össze.
  4. Locsolj rá egy deci bort és egy deci vizet, majd tedd a sütőbe kb. 45-60 percre. Fél óra után érdemes átforgatni, hogy minden oldalon szépen megsüljön. Frissen a legjobb tálalni.

sult_zoldsegek_keksajtos_csirke3.jpgKéksajtos csirke

  1. A csirkemellett tisztítsd meg, majd vágd kb. ujjnyi vastag szeletekre, sózd és borsozd mindkét, majd kevés olívaolajon mindkét oldalát pár perc alatt pirítsd át egy nagy serpenyőben. (Ha nem fér be egy adagba, inkább két körben süsd.) Tedd félre a megsült csirkéket egy lefedett tálba.
  2. A hússütéshez használt serpenyőt hagyd a gázon, öntsd bele egy deci fehérbort, az szépen feloldja a letapadt részeket, és még jobb ízt ad.
  3. Forrald a bort egy-két percig, majd öntsd bele a tejszínt és morzsolj bele kb. 80 grammnyi kéksajtot, és közepes lángon kevergetve olvaszd fel a sajtot, majd kb. 5 perc alatt sűrítsd be a mártást. (A mártás sűrűsége függ a tejszín és a sajt fajtájától és mennyiségétől is. Alacsonyabb zsírtartalmú tejszínnél, vagy kevesebb sajt esetében hígabb marad a szósz.)
  4. Ha kissé besűrűsödött, tedd vissza a megsütött csirkmelleket is a mártásba, és melegítsd össze az egészet.

sult_zoldsegek_keksajtos_csirke4.jpgTálald a sült zöldségeket a kéksajtos csirke mellé, és ízlés szerint szórd meg egy kevés frissen aprított petrezselyemmel és a maradék kéksajtot is rámorzsolhatod.sult_zoldsegek_keksajtos_csirke5.jpg

sult_zoldsegek_keksajtos_csirke7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr8815303364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása