Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Fűszeres dióvaj

2019. október 18. - ízeknyelvén

Nagyon régóta szemezek a magból készített "vajakkal". Mivel a hétvégi diótörő hadművelet eredményeképpen közel egy kilót hoztam haza, így nyugodt szívvel vágtam bele a dióvaj kísérletbe.diovaj_2_1.jpg

Az alapkoncepció az volt, hogy nem is használok plusz olajat, csak a magokat őrlöm, dolgozom egészen krémes állagúra, de végül egy kevés kókuszolajjal mégis lazítottam a masszán. Ha lett volna dióolaj otthon, azzal talán még szuperebb lenne. Mindegy is, a semleges ízű kókuszolaj jól belesimult a krémbe, és jót tett az állagának. A méztől és a hozzáadott pumpkin spice fűszerkeveréktől (összeállításról itt olvashattok) pedig igazán őszies lett ez a kicsit marcipán jellegű massza. Egy jó nagy csipet só is mindenképp kell bele, szerintem ez egyensúlyozza ki az ízeket.A dió - ahogy más olajos magvak is - bővelkedik telítetlen (omega-3) zsírokban, sok benne a fehérje és a rost, és persze bőven találunk benne különböző vitaminokat (pl.: A-, B-, C-, E-, K-) és ásványi anyagokat (pl.: kalciumot, vasat és magnéziumot) is. Hallottátok már, hogy a gyümölcsök/zöldségek formája utal arra, mire van pozitív hatással? Nem tudom, ez teljes mértékben igaz-e, de nekem nagyon tetszik: azt mondják, hogy a dió - ahogy a formája is mutatja :) - nagyon jót tesz az agyműködésnek, fokozza a koncentrációképességet. 

A sok aprított és krémesített dióból egy nagyon finom, igazán karakteres finomság született, de megmondom őszintén, azzal még bajban vagyok, mire is érdemes ezt pakolni. Kenyérre kenve nekem kicsit fura, inkább el tudom képzelni jó féle kemény sajtok mellé, vagy akár ízesítőként használva sütikbe, joghurtba… de eddig csak kiskanállal kanalaztuk. Szerintem így is isteni, tök jó desszert egy kis adagot elmajszolni. De szívesen veszem a tippeket a rutinosabb dió/mandula vagy bármilyen magból készült vaj fogyasztóktól, vagy akárkitől, akinek van jó ötlete. diovaj_3.jpgHozzávalók:

(kb. 3 dl-es üveghez)

  • 20 dkg dió
  • 2 ek méz
  • 3 ek kókuszolaj
  • ¼ tk pumpkin spice
  • 1 nagy csipet só

Elkészítés:

  1. A diót száraz serpenyőben pár perc alatt pirítsd át, vigyázz rá, nehogy odaégjen. Tedd félre, hogy kihűljön.
  2. Egy késes aprítóba borítsd bele a kihűlt diót, és kezd el aprítani. Az egész folyamat kb. 5-10 perc, közben 20-30 másodpercenként állítsd le a gépet, hogy ne melegedjen túl.
  3. A diót az aprító először finomra őrli, aztán elkezdi egybe dolgozni, végül egészen krémessé válik a magból kiváló olajoktól. Mikor kezd összeállni, adagold hozzá a kókuszolajat, a mézet, a fűszerkeveréket és a sót, és dolgozd az egészet össze. (Itt már érdemes kóstolni, és ízlés szerint alakítani a fűszerezést és az állagot.)
  4. Tedd egy jól záródó üvegbe, és tárold hűvös helyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5515226160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.10.18. 16:48:43

Már megint egy cukros "vaj". Várom a sós változatát!

kmera 2019.10.18. 20:28:12

Házi készítésű kekszre kenném, vagy kalácsból készült pirítósra.
Egyébként érdekelne engem is egy peszto-jellegű kísérlet...

the real fogash 2019.10.19. 09:10:05

Bakker EZ NEM VAJ, ez egy zserbóba való töltelék....

ízeknyelvén 2019.10.19. 12:17:43

@kmera: Köszi a tippet! Én is gondolkodom a sós verzión.

ízeknyelvén 2019.10.19. 12:18:45

@Attilajukkaja: Cukrosnak nem mondanám, de tény, hogy édes. Legközelebb tervezem kipróbálni a sós verziót is.

Attilajukkaja 2019.10.19. 15:37:43

@ízeknyelvén:
A méz az cukor. :o)
Feltétlenül írd le, hogy sikerült a sós verzió!
süti beállítások módosítása