Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Egyben sült camembert nyári kiadásban - friss fűszerekkel és paradicsommal

2019. július 25. - ízeknyelvén

Egyszerűen szuperzseniális. A folyós, fűszeres sajt, a belemártogatott friss bagett és az enyhén édes, sült paradicsom valami hihetetlenül finom triót alkot. Simán megállja a helyét egy grill partyn, vagy - ha borúsabbra fordul az idő - akkor nagyon jó lélekmelegítő fogás lehet. Nekem kicsit olyan, mint a fondü...sult_camembert4.jpg

Kifejezetten azzal a céllal vettem múltkor fadobozos camembert, hogy egyben készítsem el, mert ebben egyszerűen megsüthető. (Persze a sima csomagolásúval sincs semmi baj, de akkor érdemes belerakni, a sajttal kb. azonos méretű, vagy csak kicsit nagyobb, sütőformába, hogy egyben tartsa amíg sül.) Most már egész sok helyen lehet kapni, érdemes figyelni az akciókat is, és olyankor beszerezni. Van kisebb, negyed kilós és mint ez, fél kilós kiszerelés is. Egy ilyen nagyobbacska karikából lehet például előétel egy négy fős társaságnak tartott vendégségben. Mi viszont most csak ketten voltunk, ezért maradt is meg belőle. Sebaj, másnap vaj helyett ezt kentem az útravaló szendvicsekbe, és meg kell mondanom, elég jól működött.sult_camembert7.jpgEddig nekem ez a fogás, inkább az őszi/téli palettában szerepelt, de szerintem ezzel a sült paradicsomos, friss zöldfűszeres verzióval igen finom nyári kiadás született. sult_camembert2.jpgHozzávalók:

  • ½ kg camembert (ha lehet, fadobozos)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • pár szem dió
  • 3-4 nagy paradicsom (lehet többféle)
  • friss rozmaring, kakukkfű és oregánó
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés olívaolaj
  • tálaláshoz friss bagett (vagy más kedvenc pékáru)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
  2. A camembert sajtot csomagold ki a fóliából. Ha fadobozos változatot használsz, akkor visszateheted a kicsomagolt sajtot a dobozba, ha nem, akkor tedd át egy kisebb sütőformába. Rakd egy nagyobb tepsibe.
  3. Vágd be 7-8 helyen a sajtot, és a lyukakba dugdoss bele diót, megpucolt, félbevágott fokhagyma gerezdeket, friss rozmaring leveleket és kakukkfű ágacskákat.
  4. A sajt mellé jöhetnek a megmosott és félbevágott paradicsomok, ezeket sózd meg, és őrölj ráuk egy kevés fekete borsot. Utóbbi a sajtra is mehet.
  5. Locsold meg egy kevés olívaolajjal a sajtot meg a paradicsomot is, aztán told be az előmelegített sütőbe 20-25 percre, amíg a sajt és a paradicsomok is szépen megsülnek. Végén szórd meg a paradicsomokat friss oregánóval.
  6. Tálald a felszeletelt bagettel és még egy kis dióval. Szuperül lehet tunkolni, vagy akár megkenni a kenyeret a folyós sajttal és rápakolni a sült paradicsomot. 

sult_camembert5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5114979818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szépjuhászné 2019.07.27. 14:39:07

Ez nekem Aldis olívás mini bagettel jöhet, amit vékony szeletekre vágva megpirítok. Fűszernek meg még friss zsálya. :) És kipróbálom a Krétáról hozott cserépedényes joghurt cserepével. :)

ízeknyelvén 2019.07.28. 11:23:49

@szépjuhászné: Örülök, hogy tetszik a recept. :) Zsályával is finom lehet,jó ötlet. Cserépedényes joghurt?! Nem is hallottam még ilyet,de milyen jó,ha lett így egy szuper edényed.

szépjuhászné 2019.07.29. 18:54:57

Krétán szoktunk enni, lehetőleg birkából, az edényeket meg hazahozom. Sütni még nem próbáltam benne, de most kipróbálom. A Lidl-ben pedig a francia napokon szokott lenni creme brulee kb. 10-12 centis cserépedényben. Abban is ki lehetne próbálni kicsiben, az biztosan bírja a meleget. :)

ízeknyelvén 2019.07.30. 09:18:53

@szépjuhászné: Na majd nyitva tartom a szemem :) Nekem kis méretű pite formáim vannak, az is megfelel erre a célra, kb pont a sajttal hasonló méretű, arról tudom is hogy tuti hőálló. Remélem ízleni fog, és a cserépedénykék is jól bírják majd a próbát! :)
süti beállítások módosítása