Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Tarka nyári paradicsomsaláta

2019. július 18. - ízeknyelvén

Ez most nem is igazán egy recept, inkább egy életérzés, ajánlás, egy vidám és könnyű nyári poszt, az egyszerűség, a napsütés és a friss alapanyagok jegyében.tarka-nyari_paradicsomsalata2.jpg

Jó időben nálam is töredékére csökken a konyhában a meleg sütő és a tűzhely mellett töltött órák száma, ezzel ellentétben viszont rohamosan nő a piacozási idő és a bevásárló szatyrok telítettsége. Az egyik kedvenc zöldségem (vagy gyümölcsöm? - ebbe inkább most ne menjünk bele) a paradicsom. Meg kell vallanom, még télen is nehezen mondok le róla, viszont az tuti, hogy ilyenkor - mikor igazán szezonja van -  hihetetlen mennyiségben fogyasztom. Imádom, hogy mindenféle színben, formában és méretben lehet kapni, így egy totál egyszerű fogást is fel lehet vele dobni (lásd paradicsomsaláta), mert már a színek kavalkádjától teljesen más lesz az egész. Nem mellesleg ezeknek a paradicsomoknak az íze sem egyforma, az összhatás egészen zseniális.

Ami még szintén kihagyhatatlan szerintem, a friss fűszerek használata. Ha eddig nem tettétek, feltétlenül próbáljátok ki. Nyáron nagyon sokfélét lehet kapni, akár a nagyobb élelmiszerboltokban is, de a piacokon is körbe kell nézni, még nagyobb a választék. A kis palántákat érdemes hazaszállítás után friss földbe átültetni, majd kitenni az erkélyre vagy az ablakba. Odavannak a napfényért, és a vizet se sajnáljátok tőlük a nagy melegben. Én télen is mindig próbálkozom, most sikerült is életben tartanom az oregánót, a mentát és a rozmaringot, bár hozzáteszem, egy centit sem nőttek azokban a hónapokban. Amióta viszont ki tudtam költöztetni őket az erkélyre, valami hihetetlen gyorsan keltek életre. Salátákhoz, krémekhez ezerszer jobban illik, mint a szárított verzió, és még főzéskor is érdemes a végén megbolondítani friss fűszerekkel az elkészült fogást.

És a lényeg: pihenjetek, élvezzétek a nyarat, egyetek könnyű kajákat, minél több friss, egészséges és finom alapanyagot, és töltsetek minél több időt a szabadban. Megmondom nektek, ez a saláta sem blogposztnak indult, csak vacsorára raktam össze, de olyan szép lett, hogy muszáj volt lefényképeznem. Nincs is túlkomponálva, csak a maga egyszerűségében készült, de imádtuk. 

tarka-nyari_paradicsomsalata.jpgHozzávalók:

  • 4-5 szem tarka paradicsom
  • 1 csomag mozzarella golyó
  • 10 szem olajbogyó
  • friss bazsalikom, oregánó
  • só, frissen őrölt bors
  • extra szűz olívaolaj

 tálaláshoz: teljes kiőrlésű kenyér/kétszersült pirítósként elkészítve

 Elkészítés: 

  1. Mosd meg a paradicsomokat, és szeleteld fel őket, tedd egy nagy tálra.
  2. Olajbogyókat karikázd fel, a mozzarella golyókat vágd félbe és ezeket is tedd a paradicsomokra.
  3. Tetejére jöhet só, frissen őrölt bors, és friss aprított bazsalikom és oregánó, végül egy kevés olívaolaj.
  4. Pirítóssal nagyon finom.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr6014969298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása