Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Sült paprika krémleves

2019. március 21. - ízeknyelvén

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én kezdek kicsit megkattani ettől az időjárástól. Vasárnapra végre megjött a gyönyörű tavaszi - az az igazi kis kabátban rohangálós, napfényben hunyorgós - idő, erre hétfő reggelre megint 10 fokot esett a hőmérséklet, és szürke lett minden… Színeket akarok!! A kinti világ még kéreti magát, de velem nem szúrhat ki! Kreáltam magamnak… legalább a tányéron! Hétvégére pedig bevonzom a jó időt is.sult_paprika_kremleves10.jpg

Ez az átmeneti pár nap/hét kicsit mindig nehezen megy, mikor még a főzés is kihívás, ez a se téli/se tavaszi alapanyagok időszaka… (Nem egy olyan bejegyzést olvastam a napokban, ahol hozzám hasonlóan más is némi bosszúsággal konstatálta a helyzetet.) Na de félre a szomorkásan borongós mosollyal, és csináljunk tavaszt!

Bevallom van egy-két zöldség, amivel elég fura viszonyt ápolok. Például a kígyóuborka, amit magában nem igazán kedvelek… Viszont ha tzatziki készül belőle, na abból végtelen mennyiséget tudok megenni. A paprikával is hasonlóan vagyok, a tv és kápia paprika magában szintén nem játszik, a kaliforniai még csak-csak, de olyankor is mindig rá kell szólnom magamra, hogy egyek még. Azt viszont tudom, hogy a sült paprikát, akár grill zöldségként köretnek, vagy az az ebből készült krémeket, tésztaszószokat imádom. Eredetileg most is krémet akartam készíteni, de aztán jött az ötlet, hogy mi lenne ha inkább levest főznék, egyrészt mert még sosem próbáltam - és vonzott az újdonság - másrészt mert imádom a leveseket - a krémlevesek az egyik gyengém - főleg amikor ilyen hilye idő van. Meg kell mondanom, szerintem brutál finom lett! A paprika enyhén édeskés, a fűszerezése kicsit pikáns, feltétek ízben és látványban is felteszik a i-re a pontot! Nyami...

Nem mellesleg a kaliforniai paprikának nagyon alacsony a kalóriatartalma, cserébe sok B6-, C- és E-vitamin van benne. A levesbe pedig nem raktam semmi extra tuning anyagot a sűrítéshez, se tejszín se liszt nem került bele, önmagával turmixolva is igazán krémes a végeredmény.sult_paprika_kremleves5.jpgHozzávalók:

(kb. 1 liter) 

  • 4 nagy kaliforniai paprika
  • 1 chili paprika (ízlés szerint több-kevesebb)
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 50 g aszalt paradicsom (lehet száraz vagy olajban eltett is)
  • 1 ek kókuszzsír
  • ½ liter zöldségalaplé (vagy ½ liter víz és egy bio leveskocka)
  • 8-10 bazsalikom levél (plusz a tálaláshoz)
  • 40 g magkeverék (nálam most tök-, napraforgó-, fenyőmag)
  • grana padano sajt

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és tedd bele a megmosott paprikákat. Süsd 45 percig, amíg szépen megfeketedik a héjuk. Vedd ki, és lefedve tedd félre kicsit hűlni, amíg előkészíted a többi hozzávalót.sult_paprika_kremleves3.jpg
  2. A vöröshagymát aprítsd, az aszalt paradicsomot kockázd, a chili paprikát pedig vágd félbe, távolítsd el a magokat és szintén szeleteld fel.
  3. A megsült paprikákról húzd le a héját, szedd ki a csumáját és a magokat. Egy-egy  negyed sárga és piros paprikát tegyél félre, a többi vágd fel nagyobb darabokra.
  4. Egy közepes méretű lábasban olvaszd fel a kókuszzsírt, majd add hozzá a hagymát és a chilit, és pár perc alatt párold üvegesre.
  5. Add hozzá a felkockázott aszalt paradicsomot és a paprikát, öntsd fel fél liter zöldségalaplével és lassú tűzön - hogy éppen gyöngyözzön - 15 perc alatt főzd össze.
  6. Majd a tűzről levéve, 8-10 felaprított bazsalikom levéllel turmixold az egészet simára. Ízlés szerint só, frissen őrölt bors mehet bele.
  7. Tálald a félretett felaprított paprikával, plusz bazsalikommal, grana padano sajttal, és száraz serpenyőben lepirított magvakkal.

sult_paprika_kremleves6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5414700740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása