Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Pikáns citrussaláta kecskesajttal és mézes-mustáros öntettel

Télbúcsúztató vitaminbomba

2019. március 08. - ízeknyelvén

Megérkezett a március, és nem csak papíron, hanem odakint is beköszöntött a tavasz. Bár nagyon jó ez a kellemes átmeneti idő - amíg nem esik az eső -, de mégis kicsit fájó szívvel búcsúzom a téltől minden évben. Szeretem azt a pár hónapot, a tisztán csípős hideg levegőt, a havat, a karácsonyt, a síelést, a disznóvágást, a lakást és lelket melengető ételeket, és még sorolhatnám... A zöldség-gyümölcs kínálat is teljesen átalakul erre az időszakra, de én sosem bánom. Hétvégére rendesen feltankoltam mindenféle citrusfélét - amíg még lehet - ezekből született többek között ez a szuper saláta. Legyen ez az idei telet búcsúztató recept.citrussalata.png

Imádom a citrusféléket, megenni, levüket meginni, húsokkal egybe sütve, pácokba keverve, lekvárnak befőzve...hihetetlen sokféle felhasználásuk létezik. Most az egyik legegyszerűbb - bár nem mondom, hogy a leggyorsabb - elkészítési módot választottam, nyers saláta készült belőlük. Remek vitaminforrásnak számítanak, főleg C-vitamin tartalmuk ismert, ami megfázásos időszakban igen jól tud jönni, nem csak télen, hanem a mostani, csalfa tavaszi időjárás miatt is érdemes odafigyelni magunkra. Ezen túl rostban gazdagok ezek a gyümölcsök, a rostok pedig elengedhetetlenek a megfelelő emésztéshez. Én most mindenféle fajtát összekevertem, mert nagyon szeretem, ahogy a savanykásabb és édesebb gyümölcsök íze keveredik.

Maga az összeállítás és a dresszing kikeverése nem egy nagy ördöngősség, és nem is időigényes, de a gyümölcsök előkészítésére azért rá kell szánni az időt. Kétféle módszert próbáltam ki én is, mindkettő működik. Ami nagyon fontos, hogy éles kést használjunk. Az egyik verzióban a gyümölcsöket előre hámozom: a késsel óvatosan levágom a héjukat a fehér résszel együtt, és utána karikázom fel. Ez inkább nagyobb méretű gyümölcsöknél válik be jól, amikor után is jól meg tudja az ember fogni szeletelés közben. A másik verzióban héjastul szeletelem (pl.: mandarint), így vékonyabb, és szebb karikákat lehet vágni, viszont utána egyesével kell levagdosni a héjukat. Próbáljátok ki, melyik válik be jobban.

A kecskesajt és a rukkola is remekül illik ezekhez a gyümölcsökhöz, a rálocsolt dresszing jól összefogja az egészet, a ropogósra pirított fenyőmag pedig a megkoronázása ennek a salátának. A gyümölcsök aránya és fajtái persze szabadon variálhatóak. Én szeretem, hogy ízben és színben is ilyen sokféle lett a végeredmény.citrussalata_1.jpgHozzávalók:

  • 1 grapefruit
  • 1 citrom
  • 2 vérnarancs
  • 2 narancs (1,5 karikázva, megmaradt ½ narancs héja lereszelve, leve kifacsarva az öntethez)
  • 3 mandarin
  • 100 g puha kecskesajt
  • 1 tk fenyőmag
  • kis maroknyi rukkola
  • 1 tk magos mustár
  • 1 tk méz
  • 1 tk extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt tarka bors

Elkészítés:

  1. A gyümölcsökat alaposan mosd meg, majd a választott módszerrel, távolítsd el a héjukat és vékonyan szeleteld fel őket. (Egy fél narancsot tegyél félre, ennek szüksége lesz a héjára és levére.) Szépen rendezd el egy nagyobb tálon a karikákat. Szórd meg egy kevés rukkolával.
  2. A kecskesajtot keverd ki a fél narancs lereszelt héjával, és egy kevés frissen őrölt tarka borssal. Kiskanállal tegyél kis halmokat a citrus karikák tetejére.
  3. A dresszinghez keverd ki a fél narancs levét egy tk mustárral, ugyanennyi mézzel és olívaolajjal, adj hozzá egy kevés sót és frissen őrölt borsot. Locsold rá a kecskesajtos gyümölcsökre.
  4. Száraz serpenyőben pirítsd le a fenyőmagot, és szórd meg vele a salátát. (A saláta többi részét előre is elkészítheted, hűtőben tárolhatod pár órát fogyasztás előtt, de a fenyőmagot frissen tedd rá tálalás előtt, mert idővel megpuhul.)

citrussalata_3.jpgSzerintem magában is megállja a helyét, én például vacsorára ettem minden egyéb nélkül, de el tudom képzelni akár egy szelet grillcsirke mellé, vagy ropogós piritósra halmozva is, mint egyfajta bruscetta feltét.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5914672347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.03.09. 10:53:16

Finom és egészséges, csak nekem az a gondom, hogy a narancsos salátákat nem igazán lehet gusztusosan tálalni.

ízeknyelvén 2019.03.09. 17:47:01

@Étteremkritikus: Nem egyszerű,de szerintem azért lehet jó megoldásokat találni :)
süti beállítások módosítása