Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Édesburgonya tallérok feta sajtos krémmel és gránátalmával

2019. január 17. - ízeknyelvén

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nálam a január még mindig elég sűrű szokott lenni, ami a családi és baráti összejöveteleket illeti. Legutoljára anyukámék voltak nálam, még karácsonyfa búcsúztató, évkezdő vacsin. Nem akartam nagy főzést csapni - karácsony után amúgy sem vágyik rá az ember - inkább valami egyszerűbben gondolkodtam. Erre az alkalomra készültek ezek az édesburgonyás falatkák is.edesburgonya_taller_5.jpg

Az enyhén édeskés édesburgonyához remekül passzol a feta sóssága, a  gránátalma roppanós magjainak egyszerre édes és savanykás íze, és az egészet megkoronázza a friss menta. Ráadásul mindegyik összetevő szuper jó alapanyag. Az édesburgonyáról már sok szó esett: nagyon jó B-, C- és E- vitaminforrás, valamint magas a  rosttartalma és többféle ásványi anyag is megtalálható benne. A feta a sovány sajtok közé tartozik, nagyon jó fehérje- és kalciumforrás, utóbbi kettőben a görög joghurt is élen jár, amiből szintén került egy kevés a krémbe. A gránátalmának alacsony a kalóriatartalma, viszont az apró magjai rostokban igen gazdagok, illetve magas a C- és K-vitamin tartalmuk is.edesburgonya_taller_3.jpgÖsszességében fél óra alatt összeállítható, és nemcsak, hogy finom, de szerintem nagyon jól is néz ki, szép dísze lehet a megterített asztalnak. Szeretem az ilyen egyszerű és mutatós ételeket, ami szemet és hasat egyszerre laktat. (Az alapötlet innen származik, ezt a receptet formáztam, alakítottam a kedvem szerint.)edesburgonya_taller_2.jpgHozzávalók

  • 2 kisebb édesburgonya (~ 35 dkg)
  • 1-1,5 ek extra szűz olívaolaj
  • 100 g feta sajt
  • 4 ek görög joghurt
  • 1 kk méz
  • kevés só, frissen őrölt bors
  • ¼ gránátalma magjai
  • pár mentalevél felaprítva

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 200°C-ra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  2. Az édesburgonyákat alaposan mosd meg, mert a héjával együtt sül majd, majd vágd fel kb. fél centis karikákra.
  3. Az édesburgonyát fektesd el a sütőpapíron, locsold meg 1-1,5 ek olívaolajjal, enyhén sózd és borsozd, forgasd össze, hogy mindenhol bevonja az fűszeres olaj.
  4. Süsd az előmelegített sütőben 2x10 percet, félidőben forgasd meg őket.

Amíg sül az édesburgonya keverd össze a krémet:

  1. A fetát vágd fel apró kockákra, és borítsd bele egy kisebb tálba, törd össze egy villával a sajtot. Keverd hozzá a joghurtot és a mézet illetve borsot. Kóstold meg, a feta sósságától függően még sózhatod is, ha szükséges.
  2. A gránátalma magjait ütögesd ki a héjából.

Összeállítás:

  1. Ha megsült az édesburgonya, szedd át őket egy nagyobb tálra, amin tálalni szeretnél majd.
  2. Halmozd a fetás krémet a karikák tetejére, szórd meg a gránátalma magokkal és a felaprított mentalevelekkel.

edesburgonya_taller_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2514567932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása