Ízek nyelvén

Sütőtökös-krémsajtos brownie

2018. október 29. - ízeknyelvén

Bizonyos értelemben ünnepi recept ez, mivel ez a 100. poszt a blogon! Nekem ez egy igazi „Hűha, alig hiszem el, hogy eljutottam idáig!” élmény… Remélem lesz még sokszor ennyi! Köszönöm, hogy olvastok, főztök, és itt vagytok velem. Ennek apropóján, nagyon nagy örömmel és szeretettel ajánlom most ezt a süteményt minden kedves Olvasómnak.sutotokos-kremsajtos_brownie2.jpg

Lassan egész palettám lesz zöldséges sütikből: klasszikus répatorta, nem klasszikus répatorta muffin, cukkinis-kakaós szelet eperrel vagy barackkal, édesburgonyás muffin, rebarbara torta… Ezek mind bekerültek a repertoárba, és egyre csak bővül a kör. Most elérkezett a pillanat, hogy végre a sütőtök is elfoglalja a méltó helyet ebben a sorban. Komolyan mondom, ennyire szaftos, puha sütit még nem nagyon sütöttem, és talán nem is ettem eddig, igazi telitalálat. Igaz, hogy kifejezetten nem a halloween apropóján készült, de most ránézve abszolút el tudom képzelni egy tematikus vacsora party zárásaként is.

A sütőtökkel mostanában ismerkedem közelebbről, egyre többféle ízesítésben főztem már belőle levest, legutóbbi posztban pedig egy szuper finom curry fő alapanyaga lett. Az ebből készíthető édesség gondolata már régóta motoszkált a fejemben, szerettem volna ezt a gyönyörű színt viszont látni egy sütis tányéron is. Egy ideje már kutatok, ötleteket, inspirációt keresek, miként is valósítható meg mindez. Végül két recept adta az alapot, a Well Plated és Will Cook For Smiles oldalán talált finomságok. Ezekből gyúrtam, formáltam egy saját verziót.sutotokos-kremsajtos_brownie.jpgHozzávalók:

 (20x30 cm tepsi)

Csokis rész

  • 150 g vaj
  • 100 g étcsoki (legalább 60%-os)
  • 200 g barna nádcukor
  • 1 dl habtejszín
  • 3 nagy tojás
  • 125 g sütőtök (elősütve, turmixolva)
  • 100 g liszt
  • 50 g keserű kakaópor
  • ½ kk pumpkin spice fűszerkeverék (ennek összeállításához itt találtok segítséget)
  • ½ zacskó sütőpor
  • ½ kk szódabikarbóna
  • 1 nagy csipet só

Krémsajtos rész

  • 250 g mascarpone
  • 50 g porcukor
  • ¼ kk pumpkin spice fűszerkeverék
  • 150 g sütőtök (elősütve, turmixolva)
  • 1 tojás
  • 50 g liszt

Fűszeres joghurthab

  • 1 dl hideg habtejszín
  • 15-20 g porcukor (ízlés szerint)
  • ½ kk pumpkin spice fűszerkeverék
  • 180 g görögjoghurt

Elkészítés:

Mindennek az alapja, a nulladik lépés: a töksütés. Ha korábbról maradt natúr megsütött tököd, az tökéletesen működhet ehhez a recepthez. Én most frissen sütöttem, és a fennmaradt zöldséget tettem el a mélyhűtőbe, így máskor csak előkapom, hagyom kiolvadni, és dolgozhatok is vele.

  1. A tököd hámozd meg, kanalazd ki a magját, és darabold fel 1-2 centis kockákra. 200°C-ra ellőmelegített sütőben kb. 35 perc alatt süsd puhára, majd tedd félre hűlni.
  2. Ehhez a sütihez a megjelölt mennyiségeket turmixolva tudod majd felhasználni.

Csokis rész

  1. Gőz felett olvaszd össze a vajat a csokival, barna cukorral, amíg teljesen homogén állagú nem lesz. Tedd félre picit hűlni.
  2. Öntsd át a csokis keveréket egy nagyobb keverő tálba, dolgozd el benne a tejszínt, majd egyesével add hozzá, és keverd el benne a tojásokat is. Ezután következik a leturmixolt sütőtökpüré hozzákeverése.
  3. A száraz alapanyagokat (liszt, kakaó, fűszerkeverék, sütőpor, szódabikarbóna és só) mérd ki egy másik tálba, majd forgasd össze.
  4. Több részletben szitáld hozzá a csokis keverékhez és forgasd össze egy spatulával, amíg homogén állagú nem lesz.
  5. Oszlasd el egy 20x30 centi nagyságú, 4-5 centi magas, sütőpapírral kibélelt tepsiben.

Krémsajtos rész

  1. Keverd ki a mascarponét a leszitált porcukorral és fűszerrel, amíg teljesen el nem oszlik.
  2. Add hozzá a tökpürét majd a tojást is, mindkettővel dolgozd össze a krémet.
  3. Végül szitáld hozzá a lisztet és ezzel is keverd össze.
  4. Halmozd rá a tepsiben lévő csokis keverékre, majd a spatula segítségével kicsit keverd bele a másik krémbe. (márványozáshoz hasonló mozdulatokkal)
  5. Tedd a sütit 180°C-ra előmelegített sütőbe és süsd meg kb. 30 perc alatt. Akkor jó, ha a teteje már megsült, de tűpróbás ellenőrzésnél még picit ragacsos a kihúzott tű. Így lesz puha és szaftos a sütemény belseje.
  6. Vedd ki a sütőből, kb. 10 perc elteltével ki tudod emelni a sütőpapírral együtt a tepsiből, hagyd teljesen lehűlni tálalás előtt.

Fűszeres joghurthab

  1. Kezd el felverni a habtejszínt, amikor már félkemény, szitáld bele a porcukrot, majd verd fel egészen keményre, hogy megtartsa az alakját.
  2. Add hozzá a fűszert, majd kanalanként a görögjoghurtot és dolgozd össze.

sutotokos-kremsajtos_brownie4.jpgBár ez a sütemény egyáltalán nem száraz már magában sem, mégis jól illik mellé ez a kellemes krém, jól kiegészítik egymást. Igaz, már hűvösebb az idő, de akár egy gombóc vanília fagyit is el tudok képzelni mellé.

A 100. poszt apropóján megmutatom Nektek az első "backstage" fotóim egyikét. Nem mondom, hogy extrák a körülmények, sőt... de jó poén volt így visszanézni magam, és azt, miként is néz ki kívülről a dolog. A húgom volt a lelkes fotós fotósa, akinek ezúton is kösziii! :) Általában rendes fényképezőgéppel dolgozom, de egyre többet kísérletezem telefonnal is, most is jó pár szép képet sikerült összehozni. :)sutotokos-kremsajtos_brownie6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr4614331383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.