Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Körtés édesburgonya-krémleves

2018. szeptember 20. - ízeknyelvén

Múlt héten végre eljött a nyaralás ideje, tudom-tudom, nem siettem el, de lehet pont ezért is nagyon élveztem minden pillanatát. Csodás helyeken jártunk Dél-Olaszországban és isteni finomakat ettünk. Ha valami kiritkát kéne mégis megfogalmaznom, két dolog jutna eszembe. Az egyik – számomra hihetetlen – hogy reggelire csak édes péksüteményeket esznek. Én már két nap után csak egy sonkás szendvicsre vagy egy jó rántottára vágytam. A másik, hogy tulajdonképpen egyáltalán nem talál az ember levest az étlapokon, ami nekem az egyik kedvenc fogásom. Ettől függetlenül élményekkel feltöltődve értem haza, igaz, levesre éhesen…kortes_edesburgonya_kremleves2.jpg

Még aznap, mikor hazaértem, főztem egy gyors borsó levest. Ez az örök jollyjoker, általában minden (az a négy) hozzávaló van otthon, és alig 20 perc alatt elkészül, a belecsurgatott tésztával együtt. Szinte már túl egyszerű recept, de nekem nagy kedvencem, és mindig nosztalgikus élménnyel gondolok rá, mert ez volt az első két fogás egyike, amit egyetemista fejjel megtanultam főzni.

Na, de kicsit elkalandoztam…

A recept, amit most mutatok Nektek, a borsó levesnél kicsit azért összetettebb, bár nem mondanám bonyolult ételnek ezt sem.  Imádom ősszel az édesburgonyát, önmagában kellemesen édeskés, de jól variálható a fűszerezéssel vagy más alapanyaggal kombinálva is remek ízeket lehet belőle kihozni. Ezúttal maradt az enyhén édes, de a gyömbértől pikáns, a körtével kicsit felturbózott ízvilág. Szuper vitaminbomba: az édesburgonyából B-, C-, E-vitamin, rost, többféle ásványi anyag jut a szervezetbe, a körte szintén tartalmaz B- és C-vitamint és rostokat is. A gyömbér jó immunerősítő, ami ősszel sosem árt, amikor a még finom meleg napokat, már az alattomosan hűvös esték követik, és pillanatok alatt megfázik az ember.

Nem véletlen, hogy az én őszi mottóm a konyhában röviden így szól: „Leves, leves és még több leves!” Mert finom, mert egészséges, mert laktató, mert igazi lélekmelegítő…kortes_edesburgonya_kremleves3.jpgHozzávalók:

 (4 adag)

  • 60 dkg édesburgonya (megpucolva ~ 50 dkg)
  • 60 dkg vilmoskörte (megpucolva ~ 50 dkg)
  • 1 vöröshagyma felkockázva
  • 1 ujjnyi gyömbér felkockázva
  • 1 ek kókuszzsír
  • 150 g görög joghurt
  • só, fehérbors
  • ½ ek citromlé

Elkészítés:

  1. Tegyél fel egy nagyobb lábast közepes lángra egy kanálnyi kókuszzsírral, majd borítsd bele a felaprított hagymát és párold pár percig. Majd add hozzá a gyömbért, és néhány perc alatt enyhén pirítsd át.
  2. Közben hámozd meg az édesburgonyát és kockázd fel, majd keverd hozzá a hagymás-gyömbéres keverékhez.
  3. Sózd és borsozd, majd öntsd fel 7,5 dl vízzel, forrald össze, majd közepes lángon főzd 15 percig, amíg az édesburgonya majdnem készre fő.
  4. Közben a körték magházait távolítsd el, és kockázd fel a gyümölcsöt (én nem hámoztam meg), majd add a leveshez, és főzd együtt további 5 percig. (A körtének ennyi is elég, és az édesburgonya is teljesen megpuhul.)
  5. Vedd le a tűzről a lábast, botmixerrel kezd el összedolgozni a leves. Majd kanalazz bele 150 g görög joghurtot, és turmixold teljesen simára.
  6. Tedd vissza a tűzre, még egyet forralj rajta, végül facsarj bele egy kevés citromlevet.
  7. Tálald egy kevés görög joghurttal és körteszeletekkel. Szerintem isteni!

kortes_edesburgonya_kremleves.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr8514247365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.09.22. 23:02:04

Úgy néznek ki, mint egy nagyon fancy latte valamelyik kávézóban, egészséges is ?
www.ujsagomat.hu/cba-prima/akcios-ujsag-csutortoktol-20-09-2018-7/

ízeknyelvén 2018.09.24. 09:44:46

@takacsveca93: :) Latte? Nekem ez nem jutott eszembe. Szerintem ez egy szuper krémleves, és igen egészségesnek is mondanám: jó alapanyagok, nincs benne liszt vagy tejszín sem.
süti beállítások módosítása