Ízek nyelvén

Pisztáciás-barackos galette

Nyár (vissza)idéző pite recept, hogy szebb legyen a nap!

2018. szeptember 03. - ízeknyelvén

Azt mondják, a pozitív gondolkodás segít, ezért napok óta mondogatom magamnak: „Lesz még meleg! Lesz még vénasszonyok nyara!” Ha esetleg mégsem lehetnék hatással az időjárásra, legalább a szezon végét kihasználom, és minél több olyan ételt főzök, sütök, amibe a nyár ízeit belecsempészhetem.barackos-pisztacias_galette4.jpg

Egy héttel ezelőtt sütöttem ezt a galette-et, rögtön duplázva az adagot, hogy két pitét is vihessek a kerti partira, hiszen sok kedves baráthoz, nem állíthatok be csupán egy sütivel… Így igaz, hogy nem a most hétvégi nagy zuhé idején készült (bár akkor sem tétlenkedtem, majd jönnek még az új receptek), de most is újra elkészíteném, hogy egy szeletet majszolva felidézhessem a kellemes nyár emlékeket. A barack házi termés, még úgy kaptam őket, a pisztácia egy részét pedig Törökországból hoztam haza. Az aszalt gyümölccsel és mézzel keverve igazán pikáns alapot adott a sütinek. Tényleg a végét járja a már barack szezon is, ha tehetitek, süssetek egy búcsú pitét és csalogassátok elő a napot!barackos-pisztacias_galette3.jpgHozzávalók:

 (1 nagy galette)

  • 250 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 ek (~15 g) barna nádcukor
  • 150 g hideg vaj vagy margarin
  • 2,5 ek hideg víz
  • 400 g nektarin
  • 50 g aszalt sárgabarack
  • 50 g pisztácia
  • 1 ek méz
  • ½ kk vaníliakivonat
  • ½ ek citromlé 3 ½ kezeletlen citrom lereszelt héja
  • 1 tojás kenéshez

Elkészítés:

  1. Mérd ki a lisztet egy nagyobb keverőtálba, add hozzá a sót, cukrot, és forgasd össze.
  2. Kockázd bele a hideg vajat és kezdd el összegyúrni, adagolj hozzá a vizet, nézd, mennyit vesz fel.
  3. Gyúrd egybe – de ne gyúrd túl – formálj belőle egy laposabb korongot, tedd folpackba, csomagold be, és tedd a hűtőbe 20-30 percre.
  4. A nektarint mosd meg, és vágd vékony cikkelyekre.
  5. A pisztáciát és az aszalt sárgabarackot durván aprítsd fel, és keverd össze egy kanál mézzel, ½ kk vanília kivonattal, ½ ek citromlével és egy fél citrom lereszelt héjával.
  6. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  7. A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd pár miliméter vastag (kb. 35 centi átmérőjű) körre, és nyújtófa segítségével óvatosan emeld át a sütőpapírral kibélelt tepsire.
  8. Oszlasd szét a kör közepén a pisztáciás keveréket, úgy, hogy a szélén kb. 3-4 centi szabadon maradjon, rakd körbe – vagy csak halmozd rá - a barackot, majd hajtsd rá a széleit.

barackos-pisztacias_galette.jpg

9. Villával verj fel egy tojást, és kend le a galette tészta részeit, tedd az előmelegített sütőbe 30-35 percre, amíg a tészta szép pirosra nem sül. Tűpróbával ellenőrizd, hogy nem nyers-e már.

barackos-pisztacias_galette2.jpg

10. Hagyd 10 percig hűlni a tepsiben, majd csúsztasd át egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni. (Vagy még langyosan szeleteld fel, és tegyél rá egy nagy gombóc vanília vagy pisztácia fagyit...isteni!)

Nagyon szeretek ilyen pitét sütni. Annyival könnyebb, hogy nem kell formába igazítani, elősütni, csak szépen kinyújtani, megpakolni a feltéttel, megkenni tojással a visszahajtott széleket, és mehet is a sütőbe. Nem olyan régen teljes kiőrlésű lisztből, és erdei gyümölcsökkel megpakolva készült kakaós galette is pillanatok alatt fogyott el. A variációk száma szinte végtelen..szóval galette-re fel!barackos-pisztacias_galette5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3214219903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.