Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Medvehagyma pestos hamis croissant

2018. május 11. - ízeknyelvén

Nagyon szeretem ezt a kis félhold alakú csavart formát, mert jól tölthető és igazán mutatós, ezért sokszor választom, nem csak leveles tésztához. Ez az aprósütemény is csak formára croissant, valójában egy finom kelt tésztás, sós aprósütemény.medvehagyma_pestos_croissant6.jpg

Tökéletes választás házi bulira, filmnézős estékhez, vagy akár reggelire is. Ez egy jó alaprecept, elhasználható hozzá bármilyen maradék pesto, vagy akár más töltelék is. Készítettem már sima klasszikus bazsalikomos pestoval és sonkával töltve, ehhez a mostani verzióhoz pedig a medvehagyma pestos csirke receptem adta az ötletet. Az ottani pesto mennyiség fele elég ehhez a recepthez. Bár nekem már nem nagyon maradt, így most új adag készült, egy kicsit kevesebb olajjal és durvábbra hagyva, nagyon jók a ropogós dió darabok ebben a sütiben.

A lisztekkel is bátran lehet variálni. Készülhet csak fehér lisztből is, a kenyér liszt és jól működik. Én most felefele arányban tettem bele teljes kiőrlésűt is, ehhez a recepthez jól működik, az olajos pesto miatt nem szárad ki.medvehagyma_pestos_croissant7.jpgTudom, már kifelé megyünk a medvehagyma szezonból, ez az én búcsúm idénre. Még most szerezzétek be az utolsó csokrokat, készüljön belőle tészta, vagy pogácsa, leves, ez a süti vagy egy jó adag pesto, ami még sokáig idézi majd a tavasz egyik legpikánsabb fűszerének ízét.  

Hozzávalók:

(24 db)

Tészta:

  • 250 g liszt (125 g teljes kiőrlésű + 125 g kenyérliszt) + nyújtáshoz
  • ½ kk só
  • 1-2 kk olívaolaj
  • 1 dl langyos víz
  • 0,5 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 15 g friss élesztő (vagy fél csomag szárított)
  • 4 medvehagyma levél
  • 1 tojás a megkenéshez
  • parmezán vagy grana padano sajt a tetejére

Pesto:

  • 1/2 csokor medvehagyma
  • 45 g dió
  • 45 g parmezán vagy grana padano sajt
  • 5 kk olívaolaj
  • só, bors

Mártogatós:

  • 3-3 ek tejföl, görög joghurt, krémsajt
  • 3 medvehagyma levél
  • só, bors

Elkészítés:

Tészta:

  1. Víz és langyos tej keverékében keverd el a cukrot, morzsold bele az élesztőt és hagyd felfutni kb. 10 perc alatt.
  2. Egy nagy keverőtálba mérd ki a kétféle lisztet, add hozzá a sót és a felaprított medvehagyma leveleket, majd az élesztős keveréket. Először villával forgasd össze. Majd adj hozzá egy-két kk olívaolajat, amennyit felvesz, és kézzel gyúrd kb. 5 percig.
  3. Takard le egy konyharuhával a tálat és huzatmentes helyen keleszd egy órát.
  4. Oszd két részre a tésztát, és enyhén lisztezett felületen egyesével nyújtsd ki kb. 30centis körré, így pár milliméter vékonyságú lesz.

medvehagyma_pestos_croissant.jpg

  1. A kikevert pestoval kend meg mindkét kört, majd vágd 12 egyforma háromszögre, mint egy pizzát. A vastagabbik szélénél kezdve tekerd fel őket, és helyezd egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Fedd le egy konyharuhával és keleszd újabb 45 percet.

medvehagyma_pestos_croissant2.jpg

  1. Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
  2. Amíg bemelegszik, kend meg egy felvert tojással és szórd meg reszelt sajttal.

medvehagyma_pestos_croissant4.jpg

  1. Süsd 20-25 perc alatt aranybarnára, majd tedd rácsra és hagyd kihűlni.

pestohoz késes aprítót vagy kőmozsarat érdemes használnod. Így készítsd el, amíg az első kelesztés tart:

  1. A medvehagymát szára nélkül nagyjából vágd fel, a sajtot reszeld le.
  2. Majd a dióval, egy kevés sóval és frissen őrölt borssal együtt tedd a mozsárba, vagy aprítóba és az olajat folyamatosan adagolva kezd el összedolgozni, most nem kell teljesen krémes állagúra eldolgoznod, hagyhatod kicsit durvább állagúra.

mártogatóst kikeverheted, amíg hűlnek a kis croissant-ok:

  1. A medvehagymát szára nélkül aprítsd fel, majd egy tlában keverd ki a többi hozzávalóval, ízlés szerint sózd, borsozd.
  2. Tálalásig tedd hűtőbe.

medvehagyma_pestos_croissant5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1113907464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása