Ízek nyelvén

Duplacsokis mini cupcake

2017. május 06. - ízeknyelvén

A cupcake nagyon menő dolog lett néhány éve Amerikában, és ez a hóbort szép lassan hozzánk is beszivárgott. Már azt gondolnánk, hogy egy egyszerű muffin nem elégíti ki a vágyainkat, csak ha valami krémes – és ez esetben baromi színes – máz van a tetején. Nem igazán rajongok a mű dolgokért, így a színezékekért, a természetellenes színű ételekért sem. Azzal azonban abszolút egyetértek, hogyha valamit lehet még jobbá tenni, akkor senki ne tartson vissza, fokozzuk az élvezeteket!

A cupcake-et magyarul sokszor minitortának fordítják, de őszintén megmondom, nem tudok teljesen azonosulni ezzel a fordítással. Nekem – bár biztos ez sem tökéletes – de a kalapos muffin név jobban tetszene.  Nevezzük akárhogyan, íme az én minitortám még minibb verziója, a kakaós kalapban parádézó tejcsokis minimuffin. Mert "mini"-ből sosem lehet elég...

duplacsokis_cupcake2.JPG

Mint említettem a múltkori vendégségre a szezámos muffinok mellé édes desszert is került az asztalra. Hát ez lenne az. Szerintem nincs őszintébb kritikus a gyerekeknél, ezért bevallom, kicsit mindig izgulok, amikor nekik főzök, sütök. A gyerekszáj nem hazudik, nem szépít, ők kerekperec megmondják, hogy valami ízlik vagy sem. Így, amikor a kis vendégem őszinte mosollyal a szája szélén és a többedik sütivel a kezében elmondta, milyen finomak lettek, nagyon boldog voltam.

Hozzávalók:

 (18-20 mini cupcake)

  • 100 g tejcsokoládé
  • 50 g vaj
  • 2 tojás
  • 50 g cukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 150 g liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • ½ dl joghurt

Krémhez:

  • 200 g mascarpone
  • 50 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 10 g keserű kakaópor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 csipet só

duplacsokis_cupcake.jpg

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és tegyél a forma mélyedéseibe muffinpapírt, vagy kend ki vajjal.
  2. Gőz felett olvaszd fel a felkockázott tejcsokoládét és a vajat. Tedd félre picit hűlni.
  3. Egy keverőtálban verd habosra a tojásokat a cukorral és a vanília kivonattal, majd csurgasd bele a kissé visszahűlt csokoládé krémet is.
  4. Szitáld hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd keverd bele a joghurtot.
  5. Adagold a tésztát a formába, és süsd kb. 15-18 percig. Tűpróbával ellenőrizd, ne hagyd kiszáradni.
  6. Tedd őket rácsra, és hagyd teljesen kihűlni, különben elfolyik rajta a máz.

Készítsd el a krémet:

  1. Keverd ki alaposan a mascarponét, a szobahőmérsékletű vajjal és a porcukorral. Majd add hozzá a vanília kivonatot és egy csipet sót.
  2. Ha már teljesen csomómentes a krémed, szitáld hozzá a kakaóport és dolgozd teljesen homogén állagúra.
  3. Töltsd habzsákba a krémet. Használhatsz csillag alakú csövet, vagy bármilyet, amit szeretsz.
  4. Díszítsd fel a kihűlt sütiket, amik így már nem is muffinok többé, cupcake lett belőlük.

duplacsokis_cupcake3.jpg

Ezek a sütik már ebben a verzióban is nagyon finomak, de ahogy az elején írtam, ha valamit lehet fokozni, miért ne tennénk. Mivel odavagyok az étcsokoládéért, megsúgom, teszek majd egy próbát, hogy a duplából tripla legyen…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3512484195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.