Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Tavaszi partyfalatok

Réteskosárkák háromféle töltelékkel

2017. április 16. - ízeknyelvén

Egész héten tervezgettem, mi legyen a menü a hétvégi vendégségben. Azt szerettem volna, hogy ne legyünk az asztalhoz kötve, lehessen szabadon mászkálni, beszélgetni.  Szeretem az összetett fogásokat is, de most olyan ötleteken törtem a fejem, amit akár előre is elkészíthetek, hogy a vendégek érkezése előtt már csak a lakással és tálalással kelljen foglalkozni. Így született meg a réteskosárkák gondolata, amiket az évszakhoz passzoló krémekkel töltöttem meg.

kosarkak_3.jpg

Ha nem a bevált receptjeimet készítem el, akár órákat is eltöltök azzal, hogy kutatómunkát végzek. Bújom a szakácskönyveimet, böngészek a neten, olvasok és képeket nézek, így alakul ki a fejemben az ízlésemre alakított saját verzió.  Ami igazán jó ebben a receptben, hogy mindent előkészíthetünk előző nap, és az esemény előtt már csak az összeállítással kell foglalkoznunk.

Tavasszal kihagyhatatlan a tojássaláta, amit én most sonkával és snidlinggel kevertem össze. Készült még zöldfűszeres túrókrém retekkel, és egy ízében különlegesebb – bár elkészítésében a legegyszerűbb – kapros-krémsajtos lazacos töltelék.

Ez a recept egy, a klasszikustól eltérő, felhasználási módját is megmutatja a muffin sütőformának. Ez az eszköz máskor is elő fog kerülni, mutatok majd néhány ötletet, mi mindent alkothatunk vele.

Hozzávalók:

(16 adag)

A lenti mennyiségből 16 kosárka lesz, egy adag töltelék is ennyihez elegendő. Ha többfélét vagy nagyobb mennyiséget készítesz, növeld a kosárkák számát. Nálam most a háromféle verzióhoz így összesen 48 kosárka készült… Ami elsőre soknak tűnhet, de 8 vendégre  - hidd el - hamar üres lett a tálca.

Réteskosárkák

  • 4 réteslap
  • 13-15 dkg vaj vagy margarin

Sonkás tojássaláta:

  • 4 tojás
  • 5 dkg sonka – nálam most füstölt karaj
  • 3 dkg vaj
  • 2 ek tejföl
  • 1-1 ek joghurt, mustár, majonéz
  • kis csokor snidling
  • só, bors

Zöldfűszeres túrókrém retekkel:

  • 20 dkg túró
  • 10 dkg/1 dl görög joghurt
  • 1 nagy retek
  • friss zöldfűszerek – nálam most petrezselyem, oregánó, kakukkfű, snidling
  • só, bors
  • 1-2 kk olívaolaj

Sajtkrémes lazacos:

  • 25 dkg krémsajt (akár többféle is lehet)
  • 10 dkg füstölt lazac
  • kapor
  • tarkabors

 

Elkészítés:

Réteskosárkák

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra, olvaszd fel a vajat.
  2. Jöhetnek a kosárkák: Fektess le egy réteslapot, kend meg vajjal, aztán jöhet rá egy újabb lap, megint vaj, megint lap, megint vaj, megint lap. Fontos, hogy a legfelső lapot is kendd meg. Pikpak meg vagy vele.
  3. Vágd fel a rétegezett lapokat 16 egyforma négyzetre és a vajas felükkel lefelé nyomkodd bele a kikent formába. Ha szilikont használsz, nem muszáj kikenni külön, bár én biztonsági játékos vagyok, picit több vaj sosem árt.
  4. Tedd az előmelegített sütőbe kb. 10 percre, amíg szépen megpirul, de vigyázz nehogy odaégjen. Szedd ki egy rácsra, és hagyd őket teljesen kihűlni.

kosarkak.jpg

 

Sonkás tojássaláta:

  1. Főzd meg a tojásokat, ha kész, hűtsd ki, aztán vágd szét, hogy ki tudd belőle szedni a sárgáját.
  2. A sonkát vágd fel apró kockákra és a snidlinget is aprítsd fel.
  3. A tojássárgáját egy villával törd össze, és keverd össze a több hozzávalóval, fűszerezd sóval, borssal. (Sóval óvatosan bánj, mert a sonkától függően lehet kevesebb is elég.) Végül a sajtreszelő nagyobb lyukán át reszeld hozzá a tojásfehérjét is. Ilyenkor még tudod ízesíteni, ha szükséges.
  4. Felhasználásig tedd a hűtőbe.

kosarkak_tojas.jpg

 

Zöldfűszeres túrókrém retekkel:

  1. Keverd ki a túrót a joghurttal és a felaprított zöldfűszerekkel.
  2. Vágd fel az retket apró kockákra, és keverd hozzá a túróhoz.
  3. Sóval borssal és egy-két kiskanálnyi olívaolajjal ízesítsd.
  4. Felhasználásig tedd a hűtőbe.

kosarkak_retek.jpg

 

Sajtkrémes lazacos:

  1. Keverd össze a krémsajtokat borssal és a felaprított kaporral. (Ha valaki nem szereti a kaprot, akár el is hagyhatod. Én is kettéosztottam ezt a mennyiséget, és a felébe csak kapor másik felébe tört tarkabors került.)
  2. A füstölt lazac szeleteket vágd vagy tépkedd 16 darabra.
  3. Összeállításig szintén mehet minden a hűtőbe. 

kosarkak_lazac.jpg

 

Összeállítás:

Ahogy írtam, az a jó ezekben a partyfalatokban, hogy az elemeit már előző nap előkészítheted, de fontos, hogy az összeállítást tényleg hagyd nem sokkal a vendégek érkezése előttre, mert a réteslap egy idő után átázhat. Nálam ez a négylapos verzió jól bevált, néhány óráig nem lesz gondod, és ennyi idő alatt el is fogynak.

  1. Készíts elő egy szép tálcát vagy akár több kisebb tányért, amin tálalni szeretnéd a falatkákat.
  2. A töltelékeket kis kanállal halmozd bele a kosárkákba.

Díszítéshez:

  • A tojássalátásat megszórhatod aprított snidlinggel.
  • A túrókrémre tehetsz még felaprított retket.
  • A sajtkrémmel töltöttekre pedig tegyél egy-egy falat lazacot, díszítéshez tépj még a kaporból, vagy használj frissen őrült borsot.

Készítsd el ezeket a kosárkákat egy délutáni vagy esti partyra, remek kísérője lesz az eseménynek. A mennyiséget a vendégek számától függően növelheted, és innen már csak egy lépés, hogy a saját ötleteiddel töltsd meg. Hidd el, nagy siker lesz.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2212431125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Braun Nikol 2017.04.19. 13:24:56

Ezek gyönyörűek. Fantasztikus vagy! Nagyon várom, hogy kipróbálhassam. :)

ízeknyelvén 2017.04.19. 16:00:32

@Braun Nikol: Köszönöm szépen! :) Kérek beszámolót, hogy sikerült. :)

ízeknyelvén 2017.04.21. 15:56:58

@Könczöl Emese: Örülök, és köszönöm! A legjobb visszajelzés, ha a vendégnek ízlik, és kiürül a tál...:)
süti beállítások módosítása