Egész héten tervezgettem, mi legyen a menü a hétvégi vendégségben. Azt szerettem volna, hogy ne legyünk az asztalhoz kötve, lehessen szabadon mászkálni, beszélgetni. Szeretem az összetett fogásokat is, de most olyan ötleteken törtem a fejem, amit akár előre is elkészíthetek, hogy a vendégek érkezése előtt már csak a lakással és tálalással kelljen foglalkozni. Így született meg a réteskosárkák gondolata, amiket az évszakhoz passzoló krémekkel töltöttem meg.
Ha nem a bevált receptjeimet készítem el, akár órákat is eltöltök azzal, hogy kutatómunkát végzek. Bújom a szakácskönyveimet, böngészek a neten, olvasok és képeket nézek, így alakul ki a fejemben az ízlésemre alakított saját verzió. Ami igazán jó ebben a receptben, hogy mindent előkészíthetünk előző nap, és az esemény előtt már csak az összeállítással kell foglalkoznunk.
Tavasszal kihagyhatatlan a tojássaláta, amit én most sonkával és snidlinggel kevertem össze. Készült még zöldfűszeres túrókrém retekkel, és egy ízében különlegesebb – bár elkészítésében a legegyszerűbb – kapros-krémsajtos lazacos töltelék.
Ez a recept egy, a klasszikustól eltérő, felhasználási módját is megmutatja a muffin sütőformának. Ez az eszköz máskor is elő fog kerülni, mutatok majd néhány ötletet, mi mindent alkothatunk vele.
Hozzávalók:
(16 adag)
A lenti mennyiségből 16 kosárka lesz, egy adag töltelék is ennyihez elegendő. Ha többfélét vagy nagyobb mennyiséget készítesz, növeld a kosárkák számát. Nálam most a háromféle verzióhoz így összesen 48 kosárka készült… Ami elsőre soknak tűnhet, de 8 vendégre - hidd el - hamar üres lett a tálca.
Réteskosárkák
- 4 réteslap
- 13-15 dkg vaj vagy margarin
Sonkás tojássaláta:
- 4 tojás
- 5 dkg sonka – nálam most füstölt karaj
- 3 dkg vaj
- 2 ek tejföl
- 1-1 ek joghurt, mustár, majonéz
- kis csokor snidling
- só, bors
Zöldfűszeres túrókrém retekkel:
- 20 dkg túró
- 10 dkg/1 dl görög joghurt
- 1 nagy retek
- friss zöldfűszerek – nálam most petrezselyem, oregánó, kakukkfű, snidling
- só, bors
- 1-2 kk olívaolaj
Sajtkrémes lazacos:
- 25 dkg krémsajt (akár többféle is lehet)
- 10 dkg füstölt lazac
- kapor
- tarkabors
Elkészítés:
Réteskosárkák
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra, olvaszd fel a vajat.
- Jöhetnek a kosárkák: Fektess le egy réteslapot, kend meg vajjal, aztán jöhet rá egy újabb lap, megint vaj, megint lap, megint vaj, megint lap. Fontos, hogy a legfelső lapot is kendd meg. Pikpak meg vagy vele.
- Vágd fel a rétegezett lapokat 16 egyforma négyzetre és a vajas felükkel lefelé nyomkodd bele a kikent formába. Ha szilikont használsz, nem muszáj kikenni külön, bár én biztonsági játékos vagyok, picit több vaj sosem árt.
- Tedd az előmelegített sütőbe kb. 10 percre, amíg szépen megpirul, de vigyázz nehogy odaégjen. Szedd ki egy rácsra, és hagyd őket teljesen kihűlni.
Sonkás tojássaláta:
- Főzd meg a tojásokat, ha kész, hűtsd ki, aztán vágd szét, hogy ki tudd belőle szedni a sárgáját.
- A sonkát vágd fel apró kockákra és a snidlinget is aprítsd fel.
- A tojássárgáját egy villával törd össze, és keverd össze a több hozzávalóval, fűszerezd sóval, borssal. (Sóval óvatosan bánj, mert a sonkától függően lehet kevesebb is elég.) Végül a sajtreszelő nagyobb lyukán át reszeld hozzá a tojásfehérjét is. Ilyenkor még tudod ízesíteni, ha szükséges.
- Felhasználásig tedd a hűtőbe.
Zöldfűszeres túrókrém retekkel:
- Keverd ki a túrót a joghurttal és a felaprított zöldfűszerekkel.
- Vágd fel az retket apró kockákra, és keverd hozzá a túróhoz.
- Sóval borssal és egy-két kiskanálnyi olívaolajjal ízesítsd.
- Felhasználásig tedd a hűtőbe.
Sajtkrémes lazacos:
- Keverd össze a krémsajtokat borssal és a felaprított kaporral. (Ha valaki nem szereti a kaprot, akár el is hagyhatod. Én is kettéosztottam ezt a mennyiséget, és a felébe csak kapor másik felébe tört tarkabors került.)
- A füstölt lazac szeleteket vágd vagy tépkedd 16 darabra.
- Összeállításig szintén mehet minden a hűtőbe.
Összeállítás:
Ahogy írtam, az a jó ezekben a partyfalatokban, hogy az elemeit már előző nap előkészítheted, de fontos, hogy az összeállítást tényleg hagyd nem sokkal a vendégek érkezése előttre, mert a réteslap egy idő után átázhat. Nálam ez a négylapos verzió jól bevált, néhány óráig nem lesz gondod, és ennyi idő alatt el is fogynak.
- Készíts elő egy szép tálcát vagy akár több kisebb tányért, amin tálalni szeretnéd a falatkákat.
- A töltelékeket kis kanállal halmozd bele a kosárkákba.
Díszítéshez:
- A tojássalátásat megszórhatod aprított snidlinggel.
- A túrókrémre tehetsz még felaprított retket.
- A sajtkrémmel töltöttekre pedig tegyél egy-egy falat lazacot, díszítéshez tépj még a kaporból, vagy használj frissen őrült borsot.
Készítsd el ezeket a kosárkákat egy délutáni vagy esti partyra, remek kísérője lesz az eseménynek. A mennyiséget a vendégek számától függően növelheted, és innen már csak egy lépés, hogy a saját ötleteiddel töltsd meg. Hidd el, nagy siker lesz.