Ízek nyelvén

Tepsis, zöldséges csirke zöldfűszerekkel

2018. június 17. - ízeknyelvén

Egy egyszerű, de nagyszerű, tökéletes maradékmentő recept, és csak egy tepsi kell hozzá. Szeretek bonyolultabb receptekkel is kísérletezni, nem zavar, ha sok időt kell a konyhába tölteni, de néha nagyon jó, csak gyorsan bepakolni mindent egy tepsibe, és a sütőre bízni a munkát.tepsis_csirke5.jpg

Tovább

Retek tzatziki

Nyáron nem vágyom mindennap meleg ételre, vagy szívesen kombinálok egy szelet sült húst egy adag friss salátával. Ilyenkor az egyik legjobb program a kerti parti, közös grillezés, vagy egy otthoni közös sütögetés, ahol igazi terülj-terülj asztalkám van, mindenki hozza a jobbnál jobb pácolt húsokat, salátákat és házi süti kreálmányait. Azt hiszem, ezzel a recepttel új kedvencem született ebben a kategóriában.retek_tzatziki4.jpg

Tovább

Paradicsomos bruscetta variációk

Az olasz jolly-joker fogás: finom pirított kenyér mindenféle finomsággal megpakolva

Végre lehet igazán finom paradicsomokat kapni, amit már nem is külföldről hoznak be, hanem itthon terem. Nekem sem kellett sok, hogy elcsábuljak néhány friss fürtre, főleg, hogy már nem csak piros, hanem mindenféle színű fajtákat lehet kapni. Amikor először jutok igazán érett paradicsomhoz, elsők között szinte mindig bruscetta készül belőle, ez most sem lett másképp.bruscetta.jpgEz egy nagyon egyszerű recept, ha egyáltalán merjük receptnek hívni… inkább ötlet, inspiráció, variációs lehetőség. A bruscetta egy olasz előétel: pirított kenyér, jó sok fokhagymával bedörzsölve, olívaolajjal meglocsolva. Ennek legterjedtebb verziója a paradicsommal megpakolt változat. Ezt számtalan módon lehet felturbózni, én most épp olajbogyóval és mozzarellával dobtam fel a paradicsomos keveréket. De tulajdonképpen még a paradicsom sem kötelező elem, kerülhet rá másféle zöldség, sonka, sajt, vagy akár pástétom is.

Tudom, kenyeret csak ritkán érdemes fogyasztani, szerencsére nekem nem is nagyon hiányzik a mindennapokból, viszont így a ritkább alkalmakkor kifejezetten jól tud esni. Válaszd ki a kedvencedet, akár barnát, magosat, teljes kiőrlésűt és egy pár csepp olívával meglocsolva pirítsd meg. Aztán jöhet a fokhagyma, és sok-sok paradicsom. Ez egy szuper zöldség, sok A- és C-vitaminnal, és káliummal, valamint rengeteg rostot is tartalmaz, illetve nagyon magas a víz tartalma (ami néha kicsit bosszantó, mert a salátában gyorsan levet enged), de cserébe segíti a magas vérnyomás és koleszterin megelőzését is. Ebben a formában pedig egyáltalán nincs hőkezelve, így nyersen, frissen minden benne lévő tápanyag a szervezetbe jut, és ami a legfontosabb így a legfinomabb. Nekem ez a kedvenc zöldségem, sokszor csak magában eszem, ha éhes vagyok, ezt szoktam nassolni…bruscetta3.jpgHozzávalók:

(egy nagyobb adaghoz…)

  • 50 dkg paradicsom (minél színesebb, annál jobb)
  • 1 újhagyma (nálam most lila, hogy még egy kis szín kerüljön bele)
  • 1 ek olívaolaj
  • frissen őrölt bors és só
  • ½ citrom héja és ½ ek leve
  • 1 ek bazsalikom
  • fél marék olajbogyó karikázva
  • 1 golyóbis mozzarella szeletelve
  • kenyér (lehet bármilyen)
  • 1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. A paradicsomot mosd meg, és kockázd fel, tedd egy nagyobb tálba.
  2. Az újhagymát vékonyan karikázd fel és egy kisebb tálba szórd bele, facsarj rá egy ½ evőkanél citromlevet, reszeld rá a fél citrom héját, majd önts rá egy kanál olívaolajat. A bazsalikomot aprítsd fel, tedd ezt is a hagymás keverékhez, majd sózd, borsozd, és jól keverd össze.
  3. A fűszeres keveréket add a paradicsomhoz, majd óvatosan forgasd össze. (Azért keverem ki külön, hogy a paradicsom minél kevésbé törjön össze.)
  4. Az olajbogyókat és a mozzarellát karikázd fel. Ha szeretnéd, akár rögtön egybe is keverheted a paradicsommal, vagy tálalhatod külön, hogy mindenki maga döntse el, mit pakol a pirítósokra.
  5. Vegyél elő egy nagy serpenyőt, akár grill serpenyőt és a vastagabb szeletre vágott kenyeret, egy pár csepp olívával meglocsolva pirítsd le. (Persze pirítóban vagy sütőben is elkészíthető, de én általában így szoktam, ha nem nagy létszámra készül. )
  6. A lepirított kenyereket dörzsöld be fokhagymával, majd pakold meg a tetszőlegesen variálható paradicsomos feltéttel.

Könnyű és gyors vacsora ötlet akár egy személyre is, mert könnyű a mennyiségeken változtatni. Ha pedig az előkészített hozzávalókat kis tálkákba kanalazod, és az asztal közepén szépen tálalod, egy igazán mutatós előtétel vagy borkorcsolya lehet egy nagyobb összejövetelen is.bruscetta2.jpg

Epres joghurttorta

Joghurtos szülinapi desszert – csapó kettő…

Hihetetlen, hogy már eltelt egy év, még olyan intenzíven él bennem a tavalyi torta kalandom, mintha csak pár hete készült volna el anyukám macaronnal díszített mandulás-barackos joghurttortája. Bár nagyon ígértem, annak újrasütése egyelőre elmaradt. Helyette, tanulva a tapasztalatokból, új ízben és egy kicsit új formában, az eper bűvöletében telt a májusi ünnep.epres_joghurttorta3.jpg

Tovább

Spárgás-paradicsomos quiche

Újra tombol a spárga szezon! Ezt legalább annyira várom tavasszal, mint az epret. Annyira rövid ez az időszak, hogy szinte mindenbe teszek spárgát. Egyrészt, mert nem tudok betelni vele, másrészt nem is nagyon van más lehetőségem, mert ilyenkor lelkesedésemben rendszerint túlvásárolom magam… Ezúttal a franciák egyik kedvenc fogását, a qucihe-t dobtam fel vele.spargas-paradicsomos_quiche2.jpg

Tovább

Medvehagyma pestos hamis croissant

Nagyon szeretem ezt a kis félhold alakú csavart formát, mert jól tölthető és igazán mutatós, ezért sokszor választom, nem csak leveles tésztához. Ez az aprósütemény is csak formára croissant, valójában egy finom kelt tésztás, sós aprósütemény.medvehagyma_pestos_croissant6.jpg

Tovább

Cukkinikrémleves mentás túrógombóccal

Igazán frissítő nyári fogás akár melegen akár hidegen tálalva

Bár láttam már étlapon, de nem kóstoltam, és sosem főztem cukkiniből levest…eddig. Mikor a hétvégén azon törtem a fejem, milyen könnyű ebéd készülhetne ebben a nagy melegben, valahogy ez jutott eszembe. Nyáridéző hangulatban mentával és citrommal ízesítettem, a levesbetétnek pedig egy könnyű túrógombóc került bele, amit a klasszikus kapros verzió helyett, ezúttal mentával fűszereztem. Melegen is nagyon jól esett, és mikor következő nap a hűtőből került elő, rá kellett jönnöm, hogy behűtve is nagyon finom ez a leves.cukkinikremleves3.jpg

Tovább

Karibi hangulat pálcikára tűzve

Ananászos kókuszjégkrém

Hiába próbálkozik zápor, jégeső vagy szél, és hiába még csak április vége van… Tulajdonképpen ez már valami nyárféle dolog odakinn… A hétvégi tavaszi kánikula meghozta a kedvemet az idei első jégkrém elkészítéséhez is. Összesen csak 3-4 hozzávaló, az előkészítési idő sem sok, csak néhány – napoknak tűnő – óra, amíg összefagy…de megéri!ananaszos-kokuszfagyi3.jpg

Tovább