Ízek nyelvén

Duplán karfiolos csirke

avagy dubarry módra ezúttal egy kicsit másképp

2018. február 20. - ízeknyelvén

Az egyik nagy kedvencem a csirke dubarry módra, vagyis roston sült hús karfiollal (netalántán brokkolival) megpakolva, nyakon öntve jó sok besamellel, sajttal és prézlivel összesütve. Igazi hedonista fogás. Anyukám sokszor ezt készítette, ha elutaztak, mert nagyon szerettük a húgommal, és egy nagy tepsi elég volt pár napra. Ezt a fogást alakítottam most át, kiváltva a vajat és a lisztet, elhagyva a kenyérmorzsát, cserébe még több karfiollal, és egy kevés karakteres ízű sajttal tettem igazán finommá.duplan_karfiolos_csirke3.jpg

Tovább

Vérnarancsos fordított túrótorta

Teljesen rákattantam a vérnarancsra: gyönyörű a színe, picit pikáns az íze, hetek óta folyamatosan töltöm után a készleteket. Kifacsarva a leve jó napindító ital, gerezdekre szedve magában is isteni vagy remekül passzol a reggeli zabpehelyhez, mindenhogy nagyon szeretem. Tudtam, csak idő kérdése lesz, hogy süssek is belőle valamit. Szirupos narancskarikák, finom túró és roppanós mandula kombinációjából született meg ez a finom és szerintem nagyon pofás torta. vernarancsos_turotorta.jpg

Tovább

Igazi lélekmelegítő fogás klasszikus alapanyagból, de csöppet sem klasszikus ízesítéssel

Ázsiai fűszerezésű brokkolikrémleves kókusszal

Szerintem már többször említettem a szolid krémleves mániámat. Gyors, egyszerű, finom, számos variációban létezik. Alapvetően elég egy nagyobb adag a kedvenc zöldségünkből (vagy akár többféléből), alaplé (vagy jobbféle leveskocka, pl.: bio), némi só, bors, esetleg szerecsendió, hogy szuper ízeket kapjunk. Azonban mint mindennel, ezzel is úgy vagyok, hogy néha ki kell mozdulni a komfortzónánkból, és valami újat kipróbálni. Így egy merészebb kísérlet eredményeképpen született meg ez a brokkolikrémleves, gyömbérrel, curryval és kókusszal ízesítve. Tanulság: igenis nem árt néha újítani!kokuszos_brokkolikremleves2.jpg

Tovább

Sáfrányos rizottó citromos pirított rákkal

Szeretek rizottót főzni, talán ennek az elkészítése tud a leginkább kikapcsolni. Bár nem készül sokáig, mégis végig törődést érdemel, ez az odafigyelés adja a rizottó lelkét.  Ahogy folyamatosan kavargatom, adagolom hozzá a levest, szépen lassan kioldódik a keményítő a rizsből, és az alaplével főzve krémes állagú lesz. Közben a hozzá kinyitott bort kortyolgatva teljes nyugalom vesz körül.
safranyos_rizotto4.jpg

Tovább

Villám desszert – fűszeres erdei gyümölcsös crumble

Sose árt, ha van a tarsolyunkban egy olyan desszert ötlet, amit egy hirtelen jött vendégség, vagy csak saját éhségünk csillapítására bármikor be tudunk dobni, amikor nincs időnk vagy kedvünk órákat a konyhában tölteni. Ebben a sütiben ráadásul az a jó, hogy szinte bárhogy variálható, így nagy eséllyel mindig lesz hozzá alapanyag otthon, ha valami gyors, finom és egészséges(ebb) nassolni valóra vágynánk, ami alig 20 perc alatt elkészül.

crumble_erdei_gyumolcsos3.jpg

Tovább

Hogyan válik a cukkini tésztává? Avagy cannellonis hangulatban tészta nélkül

Pulykás és ricottás cukkini tekercsek sütőben sütve

Szeretem az egyszerű ételeket, általában gyorsan összeállítható fogásokat is készítek a hétköznapokban. Amikor viszont jobban ráérek, szívesen alkotok valami bonyolultabbat, választok időigényesebb receptet. Ez a mostani is sok másik összefonódásából született. Kombináltam a lasagne húsos-paradicsomos és a cannelonik ricottás-spenótos töltelékét, mindezeket tészta helyett cukkini tekercsekbe töltöttem. Egy adag jó finom kemény sajttal megszórva, sütőben átsütve, igazán isteni ebéd.

cukkinitekercsek4.jpg

Tovább

Új vasárnapi kedvenc, avagy alternatív megoldás a klasszikus rántott húsra

Ropogós, diós-zabpelyhes bundában sült csirke

Szerintem a többség nem veti meg a jól elkészített rántott ételeket, ha tényleg hozzáértő tálalja: ropogós panírban omlós hús, nyúlós sajt vagy finom zöldségek. Klasszikus magyar konyhában elmaradhatatlan fogások ezek. Gyerekkoromban nagy kedvencem volt, főleg a rántott gomba tartármártással, és még mostanában is elcsábulok néha. De mit tegyen az ember lánya/fia, ha valamilyen oknál fogva ez már nem opció. Nálam a kis lakás adta körülmények sem kedveznek az olajban sütésnek, nem mellesleg igyekszem is ezeket a nagyon masszív, olajos ételeket kerülni a hétköznapokban. Mit együnk akkor helyette, ha többre vágyunk, mint a natúr csirke? Alternatív panírozás és olaj helyett sütőben sütés, tartás helyett joghurtos mártás. Erről szól a mai recept.dio-zabpelyhes_csirkemell_csikok2.jpg

Tovább

Rozmaringos-sütőtökös muffin fűszeres joghurttal

Napindító sós finomság

A reggeli fontosságáról már többször is szó esett. A megszokott rutin és a jól bevált receptek nagy könnyebbséget jelentenek, főleg a hétköznapokban. Idén mégis elhatároztam, hogy igyekszem még változatosabbá tenni a nap első étkezéseit, és nem csak a hétvégére vállalok be különlegesebb fogásokat. Egyszerűbb sós muffint többször készítettem már, de általában party falatkának összejövetelekre. Ez a mostani verzió viszont valami igazán új irányt nyitott meg előttem, reggelire is szuper, igazi finomság lehet nem csak az édes testvére.sutotokos_muffin4.jpg

Tovább

Sült hús felhasználásnak remek módja: isteni narancsos-tarjás szendvics rukkolával és kecskesajttal

…szuper maradékmentő, de ezért a szendvicsért, akár neki is állnék húst sütni

Ha már szendvics, adjuk meg a módját, legalábbis én azt mondom. Ritkán eszem kenyeret, de amikor megkívánom, akkor általában valami extrább ételt szeretek összeállítani. Sokszor megmosolyogtak már, mert amíg más már a harmadik szeletet fogyasztja el némi sonkával, sajttal megpakolva, én annyi idő alatt készülök el egy, szépen rétegezett – általában túlpakolt – szendviccsel. Ez a sült húsos szendvics hihetetlen finomra sikerült zöldséggel, gyümölccsel és sajttal kombinálva, maga a tömény élvezet.

tarjas_szendvics2.jpg

Tovább

Egy falatnyi energia az év kezdéshez

Datolyás-kakaós energia golyók

Elindult az új év, és én is új lendülettel vágtam neki a januárnak. Nem szoktam klasszikus értelemben vett fogadalmakat tenni, de mindig kitűzök kisebb-nagyobb célokat magam elé: legyen minden héten új recept a blogon, átlagosan 2-3 edzés, kevesebb túlóra, több alvás és a sok töltött káposzta és mákosguba után némileg egészségesebb és változatosabb étkezés… Az ünnepek után mindig nehezebben áll vissza a szervezetem a megszokott rutinra, és a rendszeres mozgáshoz vagy a délutáni holtponton való átlendüléshez sem árt némi plusz löket. Megmutatom az én egyik kedvenc fitt nassolnivalóm, ami csupa finom és egészséges alapanyagból készül, és segít beindítani az évet.

datolyas_energiagolyok2.jpg

Tovább