Ízek nyelvén

A Zöld Istennő ihlette spagetti

Egy tányéron sok zöld szín, és rengeteg íz

2017. április 21. - ízeknyelvén

A Zöld Istennő nem egy elfeledett görög mítosz szereplője, hanem egy Amerikában megalkotott mártás, ami a benne lévő zöldfűszerekről kapta a nevét. Ma már nagyon sok verziója létezik, akár salátaöntetként, hamburgerszószként, grill zöldségek kísérőjeként találkozhatunk vele, tovább lépve levesek vagy – ahogy most az én esetemben is – tészta étel megihletője is lehet. A kiindulópont viszont mindig ugyanaz: zöld ízből sosem elég!

zoldistenno.jpg

Tovább

Mákos-citromos cruffins lemon curd-del

Avagy a croissant és a muffin boldog egymásra találása

Tudjátok, mit kedvelek a húsvétban a legjobban? Lehet nem lesz annyira meglepő...de a reggelit! Évek óta nem lakom otthon, de anyukám házi kalácsát, az otthon főtt sonkát, a zöldségekkel, főtt tojással és túrókrémmel terített terülj-terülj asztalkámat ki nem hagynám. De ahogy minden jónak, ennek a néhány napnak is hamar vége szakad, és finom reggeliknek már csak az emléke marad. Számomra ez különleges péksüti-hibrid visszacsempészi az ünnepi hangulatot. (Jelen időjárást elnézve, akár a karácsony hangulatát is, amikor a mák és a citrom szintén befutó párosítás.)

cruffins.jpg

Tovább

Tavaszi partyfalatok

Réteskosárkák háromféle töltelékkel

Egész héten tervezgettem, mi legyen a menü a hétvégi vendégségben. Azt szerettem volna, hogy ne legyünk az asztalhoz kötve, lehessen szabadon mászkálni, beszélgetni.  Szeretem az összetett fogásokat is, de most olyan ötleteken törtem a fejem, amit akár előre is elkészíthetek, hogy a vendégek érkezése előtt már csak a lakással és tálalással kelljen foglalkozni. Így született meg a réteskosárkák gondolata, amiket az évszakhoz passzoló krémekkel töltöttem meg.

kosarkak_3.jpg

Tovább

Törökmogyorós répatorta uzsonnára

Klasszikus sütemény elegáns köntösben

Kezdhetném a mindenki által ismert nyuszikás poénnal - ami bevallom, erről a receptről nekem is eszembe jutott - mert ez a sütemény tényleg kedvünk szerint variálható. A répatorta sokféle formájú, fűszerezésű lehet, kedvünkre cserélhetjük a hozzávalókat, ha van egy jó alap receptünk és tartjuk az arányokat. Játszhatunk a lisztfélékkel, magokkal, rétegezhetjük sajtkrémmel, és dekorálhatjuk is. Az évek alatt én is sokszor változtattam, a saját ízlésemhez alakítottam a receptet, a mai napig többféleképpen készítem.

repatorta.jpg

Tovább

Epres cukkinis brownie kocka

Alapvetően nem vagyok nagyon édesszájú. Évek óta cukor nélkül iszom a kávét, előbb kívánok meg valamilyen sós nasit, mint egy tábla csokit. Najó, az étcsoki kivétel, de mindenkinek kell, hogy legyen gyengéje. Azt is tudom, hogy még csak elő eperszezon van, de olyan csábítóan néztek rám, megéreztem az illatukat, és végem volt...vettem egy dobozzal. Az, hogy hajlamos vagyok elcsábulni, ha a piacon vagy zöldségesemnél járok - és a fél fizetésem elverem - a másik gyengém... Be kell ismernem, van néhány, ha ételekről van szó. 

cukkinis_epres_brownie.jpg

Tovább

Omlettek ördögszekér gombával

Gyors és finom reggeli

Sokat gondolkodtam mi legyen az első poszt...Valami összetett főfogás vagy egy vagány desszert...Egy jó felütés sokat számít. És mivel indulhat igazán jól egy nap? Egy ütős reggelivel.

És én imádok reggelizni! Hétköznap sajnos általában már csak a munkahelyemen eszem. Bár ezekre - a szinte mindennapos - esetekre is vannak bevált kedvenc megoldásaim, amikor elérkezik a hétvége, akkor igazán az elememben érzem magam. Az ember átkapcsol egy másik üzemmódba: nem csörög hajnalban ébresztő, lehet kicsit lustálkodni, az ágyból kibújva áttelepedni a kanapéra, még pizsamában reggelizni, kávézni. Én is több időt szánok a reggeli készítésre, nem kell rohanni. Kísérletezem, jöhet sós vagy édes, egyszerű és gyors vagy akár és picit időigényesebb hedonista fogások is.

Most az első kategóriából jöjjön két remek gombás omlett.

gombas_omlett_5.jpg

Tovább

A kezdet

Már én sem tudnám megmondani, mikor lett a hobbiból szenvedély. Mára a sütés mellett a főzés is a mindennapjaim részévé vált, sorakoznak a szakácskönyvek a polcon, bújom a magyar és külföldi gasztroblogokat, recepteket válogatok, inspirációt gyűjtök, bevásárlólistát írok, és szó szerint érzem, ahogy bizseregnek az ujjaim, hogy végre a konyhámban lehessek. Ami – a lakás kis méretéből adódóan – igazából az életterem nagy részét teszi ki.

Nem csak azért főzök, mert alapvető létszükséglet, hanem mert nekem a főzés örömforrás, kikapcsolódás, stresszlevezetés, kísérletezés...minden szempontból élmény.  Az ételeknek illata, íze, különböző texturája van, de ennél sokkal többet nyújtanak. Számomra minden ételnek saját hangulata van, ahogy egy hangulathoz, eseményhez is van hozzáillő étel. Szívből és lélekből főzök magamnak is, mert boldoggá tesz, hogy alkothattam valamit. Kommunikációt tanultam, és ezen a területen is dolgozom, de legjobban a megalkotott ételeken keresztül tudom elmondani másoknak, hogy fontosak számomra.

A főzés nekem önkifejezés.

Most pedig túllépve a komfortzónámon - és a kiskonyhámon - belevágtam az írásba. Próbát teszek, képes vagyok-e szavakba, képekbe önteni mindezt.