Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Paradicsomos bruschetta variációk

Az olasz jolly-joker fogás: finom pirított kenyér mindenféle finomsággal megpakolva

2018. június 07. - ízeknyelvén

Végre lehet igazán finom paradicsomokat kapni, amit már nem is külföldről hoznak be, hanem itthon terem. Nekem sem kellett sok, hogy elcsábuljak néhány friss fürtre, főleg, hogy már nem csak piros, hanem mindenféle színű fajtákat lehet kapni. Amikor először jutok igazán érett paradicsomhoz, elsők között szinte mindig bruscetta készül belőle, ez most sem lett másképp.bruscetta.jpg

Ez egy nagyon egyszerű recept, ha egyáltalán merjük receptnek hívni… inkább ötlet, inspiráció, variációs lehetőség. A bruschetta egy olasz előétel: pirított kenyér, jó sok fokhagymával bedörzsölve, olívaolajjal meglocsolva. Ennek legterjedtebb verziója a paradicsommal megpakolt változat. Ezt számtalan módon lehet felturbózni, én most épp olajbogyóval és mozzarellával dobtam fel a paradicsomos keveréket. De tulajdonképpen még a paradicsom sem kötelező elem, kerülhet rá másféle zöldség, sonka, sajt, vagy akár pástétom is.

Tudom, kenyeret csak ritkán érdemes fogyasztani, szerencsére nekem nem is nagyon hiányzik a mindennapokból, viszont így a ritkább alkalmakkor kifejezetten jól tud esni. Válaszd ki a kedvencedet, akár barnát, magosat, teljes kiőrlésűt és egy pár csepp olívával meglocsolva pirítsd meg. Aztán jöhet a fokhagyma, és sok-sok paradicsom. Ez egy szuper zöldség, sok A- és C-vitaminnal, és káliummal, valamint rengeteg rostot is tartalmaz, illetve nagyon magas a víz tartalma (ami néha kicsit bosszantó, mert a salátában gyorsan levet enged), de cserébe segíti a magas vérnyomás és koleszterin megelőzését is. Ebben a formában pedig egyáltalán nincs hőkezelve, így nyersen, frissen minden benne lévő tápanyag a szervezetbe jut, és ami a legfontosabb így a legfinomabb. Nekem ez a kedvenc zöldségem, sokszor csak magában eszem, ha éhes vagyok, ezt szoktam nassolni…bruscetta3.jpgHozzávalók:

(egy nagyobb adaghoz…)

  • 50 dkg paradicsom (minél színesebb, annál jobb)
  • 1 újhagyma (nálam most lila, hogy még egy kis szín kerüljön bele)
  • 1 ek olívaolaj
  • frissen őrölt bors és só
  • ½ citrom héja és ½ ek leve
  • 1 ek bazsalikom
  • fél marék olajbogyó karikázva
  • 1 golyóbis mozzarella szeletelve
  • kenyér (lehet bármilyen)
  • 1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. A paradicsomot mosd meg, és kockázd fel, tedd egy nagyobb tálba.
  2. Az újhagymát vékonyan karikázd fel és egy kisebb tálba szórd bele, facsarj rá egy ½ evőkanél citromlevet, reszeld rá a fél citrom héját, majd önts rá egy kanál olívaolajat. A bazsalikomot aprítsd fel, tedd ezt is a hagymás keverékhez, majd sózd, borsozd, és jól keverd össze.
  3. A fűszeres keveréket add a paradicsomhoz, majd óvatosan forgasd össze. (Azért keverem ki külön, hogy a paradicsom minél kevésbé törjön össze.)
  4. Az olajbogyókat és a mozzarellát karikázd fel. Ha szeretnéd, akár rögtön egybe is keverheted a paradicsommal, vagy tálalhatod külön, hogy mindenki maga döntse el, mit pakol a pirítósokra.
  5. Vegyél elő egy nagy serpenyőt, akár grill serpenyőt és a vastagabb szeletre vágott kenyeret, egy pár csepp olívával meglocsolva pirítsd le. (Persze pirítóban vagy sütőben is elkészíthető, de én általában így szoktam, ha nem nagy létszámra készül. )
  6. A lepirított kenyereket dörzsöld be fokhagymával, majd pakold meg a tetszőlegesen variálható paradicsomos feltéttel.

Könnyű és gyors vacsora ötlet akár egy személyre is, mert könnyű a mennyiségeken változtatni. Ha pedig az előkészített hozzávalókat kis tálkákba kanalazod, és az asztal közepén szépen tálalod, egy igazán mutatós előtétel vagy borkorcsolya lehet egy nagyobb összejövetelen is.bruscetta2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5614029902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása