Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Spárgás-paradicsomos quiche

2018. május 25. - ízeknyelvén

Újra tombol a spárga szezon! Ezt legalább annyira várom tavasszal, mint az epret. Annyira rövid ez az időszak, hogy szinte mindenbe teszek spárgát. Egyrészt, mert nem tudok betelni vele, másrészt nem is nagyon van más lehetőségem, mert ilyenkor lelkesedésemben rendszerint túlvásárolom magam… Ezúttal a franciák egyik kedvenc fogását, a qucihe-t dobtam fel vele.spargas-paradicsomos_quiche2.jpg

A kiinduló pont az omlós pitetészta, amibe elősütés után egy tejes-tejszínes, tojásos, sajttal megbolondított töltelék kerül. Ez már önmagában is nagyon finom, de még tovább variálhatjuk, ahogy kedvünk tartja. Így lehet húsos vagy vegetáriánus változatokat készíteni, ezúttal én az utóbbival kísérleteztem: zöld spárga, gyönyörű piros koktélparadicsom és lila újhagyma került bele.  Szeretem, ha egy étel sokféle színben pompázik, engem mindig jó kedvre derít egy igazán színes tányér.

Ezeknél a pitéknél az egyik igazán fontos folyamat a vakon sütés. A kinyújtott tésztát, először önmagában kell elősütni, így nem hólyagosodik fel, szépen laposan sül, és egyenletesen lehet majd tölteni. Illetve a később rátöltött tölteléket sem szívja magába, és nem marad nyers. Az elősütéshez alufóliát terítünk a formába simított tésztára és pitesúllyal lenyomjuk. Erre alkalmas kerámia golyókat  már itthon is lehet kapni a konyhafelszereléseket árusító üzletekben. Én ajándékba kaptam nem rég, azóta nagy örömmel használom. Ha nincs ilyenünk, akkor sem kell félretenni ezt a receptet, hiszen rizs, száraz bab vagy lencse is megteszi.spargas-paradicsomos_quiche3.jpg

Hozzávalók:

Pite tésztához:

  • 200 g liszt
  • 130 g hideg vaj
  • ½ kk só
  • 1 ek víz

Töltelékhez:

  • 4 tojás
  • 2 dl habtejszín
  • 1 kk só
  • frissen őrölt bors
  • 500 g spárga
  • 100 g (6-7 szem) koktél paradicsom
  • 2 szál újhagyma
  • 100 g parmezán vagy grana padano

Elkészítés:

Tészta

  1. A lisztet, sóval szitáld bele egy nagy tálba, morzsold bele a felkockázott hideg vajat, adj hozzá egy kanál hideg vizet (adagonként, nézd mennyit vesz fel), és gyors mozdulatokkal gyúrd át, amíg össze nem áll.
  2. Formázz belőle gombócot, lapítsd ki kicsit, és fóliába csomagolva, tedd a hűtőbe 30-45 percre pihenni.
  3. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és vajazz, lisztezz ki egy nagyméretű piteformát.
  4. Vedd ki a hűtőből a tésztát, és enyhén lisztezett felületen nyújtsd kör alakúra, úgy, hogy méretben túllógjon a formán. Fontos, hogy ne csak alulra, hanem oldalra is jusson tészta.
  5. Óvatosan emeld bele a formába. (Én a sodrófára szoktam lazán feltekerni, majd úgy a formába fektetem.) A felesleget szedd le a tetejéről, fedd le alufóliával és boríts rá pitesúlyt. Süsd 20 percig vakon, majd szedd le róla a fóliát és tedd vissza tovább 5 percre.
  6. Ha kész a pite, vedd ki a sütőből, és vedd vissza a hőfokot 180°C-ra.

Amíg sül a tészta, keverd be a tölteléket.

Töltelék

  1. Reszeld le a sajtot, mosd meg a zöldségeket, a paradicsomokat vágd félbe, az újhagymákat karikázd fel.
  2. Egy közepes méretű tálban verd fel a tojásokat sóval és borssal, majd kézi habverővel alaposan keverd el benne a tejszínt és 70 g reszelt sajtot.
  3. Öntsd a keveréket az elősütött pite tésztára, majd szórd bele a felkarikázott hagymát, oszd el rajta a spárgát és a paradicsomot és szórd meg a maradék 30 g sajttal.
  4. Tedd vissza a sütőbe újabb 35-40 percre, amíg a töltelék átsül.

A pitéket hagyhatod teljesen kihűlni, de melegen is tálalhatod. Magában is kiadós fogás, de egy nagy marék friss salátával is feldobhatod.spargas-paradicsomos_quiche4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr4314001156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matroz.f.j. 2018.05.26. 16:04:46

üdv, habtejszín vagy főzőtejszín ?

ízeknyelvén 2018.05.27. 18:31:18

@matroz.f.j.: Habtejszint szoktam használni általában főzéshez is, itt is az szerepel. Szerintem finomabb :)
süti beállítások módosítása