Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Szezámmagos lazac brokkoli pogácsákkal

2018. március 27. - ízeknyelvén

Közeledik a négy napos húsvéti hétvége, ezért olyan receptet szerettem volna mutatni, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A zöldségből készült fasírt egy ideje mozgatja már a fantáziámat, így gondoltam eljött a napja a kísérletezésnek. Ez a könnyű, mégis különlegesebb köret ezúttal brokkoliból készült.szezammagos_lazac_es_brokkoli_fasirt.jpg

Bár az ötlet szerintem nagyon jó, meg kell valljam, nem vagyok 100%-ig elégedett a végeredménnyel. Az ízekre nincs panaszom, de a brokkoli pogácsa állagán még dolgozni kell – röviden szólva, így könnyen szétesik –, csak sajnos most nem volt több időm – és elég alapanyagom – egy újabb kísérletre. Ráadásul most valahogy a fotók sem lettek a legszebbek. Kitartó gasztroblogger azonban nem fél bevallani, ha valami nem tökéletes, megosztja a tapasztalatait, és tovább kísérletezik. Nem akarok ennyire negatívnak tűnni, szóval azt is feltétlenül meg kell mondanom, hogy a lazac viszont szuperül sikerült!

Tudom, nem a legolcsóbb halféle, de különlegesebb alkalmakkal ennyit megengedhetünk magunknak. Az isteni ízén túl, gondoljunk a benne lévő omega-3 zsírsavakra, amik segíthetnek a bőr egészségének megőrzésében, jó immunerősítőként szolgálnak, szellemileg élénkítenek és frissen tartanak, csökkentik a magas vérnyomást. A lazac emellett remek fehérjeforrás is, ami védi ízületi porcokat, javítja az inzulintermelés szabályozását és hatékonyságát is.

Ehhez a recepthez most bőr nélkül sütöttem a halat, a szezámmagos bunda miatt nem hiányzott, az amúgy ropogósra süthető bőr, de természetesen úgyis működik.

A brokkoli pogácsa a fasírtokhoz hasonló elven készül, tojás, fűszerek, esetemben egy kevés sajt hozzáadásával. Viszont sem zsemlemorzsát, sem lisztet nem akartam a keverékbe tenni, ezért arra gondoltam, hogyha a lazacot már amúgy is szezámmaggal borítottam be, mi lenne, ha a brokkolihoz is ezeket az apró magokat tenném őrült formában liszt pótlónak. Az íze jól érvényesült benne, lehet a mennyiséget érdemes még növelni kicsit, hogy jobban összetapadjanak a pogácsák, legközelebb még tovább kísérletezem. Ízében még kicsit játszottam a 4 alapíz egyensúlyával: egy kevés savanyú, édes, csípős és sós is került bele.szezammagos_lazac_es_brokkoli_fasirt4.jpgHozzávalók:

Lacac:

(2 főre)

  • 2x12-13 dkg-os lazac filé (bőre nélkül)
  • 1-2 ek szezámmag
  • ½ citrom leve
  • 2 kk olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Joghurtos mártás

  • 1 kis doboz (180 g) görög joghurt
  • 1 kk mustár (lehet dijoni, fűszeres vagy natúr is)
  • só, bors, petrezselyem

Brokkoli fasírt

(~10 db)

  • 1 fej (~500 g) brokkoli
  • 1 szál újhagyma
  • 1/2 citrom lereszelt héja
  • 100 g szezámmag
  • 1 tojás
  • 1 kk szójaszósz
  • 1 kk méz
  • ½ kk dijoni mustár
  • 50 g grana padano (parmezán jellegű kemény sajt)
  • ½ kk só és frissen őrölt bors
  • kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés:

Lazac

  1. Egy kisebb tálba reszeld bele a fokhagymát, facsard rá egy fél citrom levét, adj hozzá két kiskanálnyi olívaolajat és egy kevés sót, és frissen őrült borsot.
  2. Forgasd bele a lazac szeleteket, és tedd félre pihenni egy 15-20 percre. (Addig előkészítheted a fogás több részét.)
  3. Szórj egy lapos tányérba 1-2 ek szezámmagot, majd a pihentetett lazacok két oldalát nyomkodd bele.
  4. Forró serpenyőben (amiben előtte kisütötted brokkoli fasírtokat) egy kevés olajon süsd a (szezámmag nélküli) alját és tetejét 3-3 percig, végül az magos oldalukat is fél-fél percig, tedd félre pihenni.

Joghurtos mártás

  1. Keverd össze a joghurtot a mustárral, egy kevés sóval, borssal és aprított petrezselyemmel.
  2. Tálalásig tedd hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Brokkoli fasírt

  1. A brokkolit mosd át, a szárának nagyon fás részét vágd le. A szárát vágd apró kockákra, a brokkolit pedig szedd kisebb rózsákra.
  2. Forrásban lévő enyhén sós vízben főzd 10 percig, majd jeges vízben hűtsd le. Így megáll a főzési folyamat, és több íz és szín marad benne.
  3. Szűrd le a brokkolit, borítsd egy nagyobb tálba, és egy krumplinyomó segítségével törd össze (nem kell teljesen homogén állagúra). Reszeld bele egy fél citrom héját, és 50 g parmezán sajtot. Üss hozzá egy egész tojást, apríts finomra egy szál újhagymát, és a többi ízesítővel együtt keverd hozzá a brokkolihoz. (Az ízeket alakíthatod a saját kedved szerint.)
  4. Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, olvassz fel benne egy kevés kókuszzsírt. Nagyjából púpos evőkanálnyi adagokból formázz pogácsákat, kicsit nyomkodd egybe őket a kezeddel, hogy kevésbé essenek szét, és mindkét oldalukat süsd 3-4 percig. (Óvatosan fordítsd meg egy nagyobb lapát segítségével, hogy ne essenek szét.)

szezammagos_lazac_es_brokkoli_fasirt3.jpg

Tálald a lazacot a brokkoli fasírttal a joghurtos mártással nyakon öntve.

Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr8013784134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása