Van az a pont, amikor nincs kedvem főzni, és ilyenkor egy gyors mégis tartalmas saláta tökéletes választás vacsorára, vagy akár ebédre is. Ez az egyik kedvenc kombinációm: szárzeller, savanykás zöld alma, az enyhén csípős retek és ropogós dió. Jól illenek egymáshoz, és ezzel a kecskesajtos öntettel igazán különleges kombinációt alkotnak.
A recept alapötlete az egyik kedvenc salátás szakácskönyvemből, a Lajos Mari és Hemző Károly féle 66 saláta című kötetből való. Ha van egy jó alapreceptünk, azt mindig hálás dolog a saját ízlésünk szerint formálni, így született meg az én verzióm erre a salátára.
A szárzeller nem a klasszikus zeller, ennek nem a gumóját, hanem, ahogy a nevéből is kiderül, a szárát fogyasztjuk. Angol vagy halványító zellernek is nevezik, nagyon alacsony a kalóriatartalma, sok ásványi anyagot, A-, C-, K-, és B-vitamint tartalmaz, van benne kalcium, magnézium és jó sok rost. Nyersen akár mártogatósnak is szuper: vágd vékony csíkokra, néhány répával és uborkával együtt, egy házi bulin vagy esti filmnézéshez is remekül passzol. Vagy nagyon jó alapot ad rizottóhoz, bolognai raguhoz, ha a hagyma mellé szárzellert is finomra aprítasz, és együtt pirítod őket az alaphoz. (Aki szereti a bloody mary koktélt, tuti találkozott már vele, rendszerint ezzel tálalják.) Az íze nem annyira tömény, mint a klasszikus zellergumóé, inkább pikáns, és igazán frissítő. Kóstoljátok meg, ha eddig még nem volt rá alkalom.
Hozzávalók:
(2 adag)Saláta
- 4 szál szárzeller
- 6 piros retek
- 1 zöld alma
- 50 g dió
- 1/2 citrom leve
Öntet
- 50 g kecskesajt
- 1 citrom héja
- 6 ek görög joghurt
- 1 kk snidling
- 1 kk olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
- Vegyél elő egy közepes méretű tálat, ebbe kikeverheted az öntetet, azután jöhet a többi felaprított hozzávaló.
- Az öntethez reszeld bele a tálba a citrom héját, morzsold bele a krémes kecskesajtot, sózd, borsozd, és egy villával keverd ki egyenletesen krémesre. Majd a végén add hozzá a görög joghurtot, az olívaolajat és jól keverd össze.
- Mosd meg az zöldségeket és az almát, és mindegyiket vékonyan szeleteld fel, és tedd a tálba az öntet tetejére. (Az almának természetesen vágd ki előtte a magházát), a diót durvára aprítsd fel.
- Facsard rájuk egy fél citrom levét, és forgasd össze az egészet az öntettel együtt. Tálald a felaprított zellerlevéllel.
Jó köret egy szelet kisütött hús mellé, de önmagában is remekül megállja a helyét.
Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!