Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Pikáns szárzellersaláta kecskesajtos joghurtöntettel

2018. február 28. - ízeknyelvén

Van az a pont, amikor nincs kedvem főzni, és ilyenkor egy gyors mégis tartalmas saláta tökéletes választás vacsorára, vagy akár ebédre is. Ez az egyik kedvenc kombinációm: szárzeller, savanykás zöld alma, az enyhén csípős retek és ropogós dió. Jól illenek egymáshoz, és ezzel a kecskesajtos öntettel igazán különleges kombinációt alkotnak.pikans_szarzellersalata4.jpg

A recept alapötlete az egyik kedvenc salátás szakácskönyvemből, a Lajos Mari és Hemző Károly féle 66 saláta című kötetből való. Ha van egy jó alapreceptünk, azt mindig hálás dolog a saját ízlésünk szerint formálni, így született meg az én verzióm erre a salátára.

A szárzeller nem a klasszikus zeller, ennek nem a gumóját, hanem, ahogy a nevéből is kiderül, a szárát fogyasztjuk. Angol vagy halványító zellernek is nevezik, nagyon alacsony a kalóriatartalma, sok ásványi anyagot, A-, C-, K-, és B-vitamint tartalmaz, van benne kalcium, magnézium és jó sok rost. Nyersen akár mártogatósnak is szuper: vágd vékony csíkokra, néhány répával és uborkával együtt, egy házi bulin vagy esti filmnézéshez is remekül passzol. Vagy nagyon jó alapot ad rizottóhoz, bolognai raguhoz, ha a hagyma mellé szárzellert is finomra aprítasz, és együtt pirítod őket az alaphoz. (Aki szereti a bloody mary koktélt, tuti találkozott már vele, rendszerint ezzel tálalják.) Az íze nem annyira tömény, mint a klasszikus zellergumóé, inkább pikáns, és igazán frissítő. Kóstoljátok meg, ha eddig még nem volt rá alkalom.

Hozzávalók:

(2 adag)pikans_szarzellersalata.jpgSaláta

  • 4 szál szárzeller
  • 6 piros retek
  • 1 zöld alma
  • 50 g dió
  • 1/2 citrom leve

Öntet

  • 50 g kecskesajt
  • 1 citrom héja
  • 6 ek görög joghurt
  • 1 kk snidling
  • 1 kk olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Vegyél elő egy közepes méretű tálat, ebbe kikeverheted az öntetet, azután jöhet a többi felaprított hozzávaló.
  2. Az öntethez reszeld bele a tálba a citrom héját, morzsold bele a krémes kecskesajtot, sózd, borsozd, és egy villával keverd ki egyenletesen krémesre. Majd a végén add hozzá a görög joghurtot, az olívaolajat és jól keverd össze.
  3. Mosd meg az zöldségeket és az almát, és mindegyiket vékonyan szeleteld fel, és tedd a tálba az öntet tetejére. (Az almának természetesen vágd ki előtte a magházát), a diót durvára aprítsd fel.
  4. Facsard rájuk egy fél citrom levét, és forgasd össze az egészet az öntettel együtt. Tálald a felaprított zellerlevéllel.

pikans_szarzellersalata2.jpgJó köret egy szelet kisütött hús mellé, de önmagában is remekül megállja a helyét.
pikans_szarzellersalata5.jpgMár a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5013704040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.03.08. 09:34:01

Sosem jutott volna eszembe a szárzellert retekkel kombinálni, de most ki fogom próbálni. Nagyon jól néz ki:-)

ízeknyelvén 2018.03.08. 14:21:35

@Ági Helló Curry: :) Igen, sokáig nekem sem... de sztem színben és ízben is jó kombináció. Kíváncsi vagyok, hogy ízlik majd. :)
süti beállítások módosítása