Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Vérnarancsos fordított túrótorta

2018. február 18. - ízeknyelvén

Teljesen rákattantam a vérnarancsra: gyönyörű a színe, picit pikáns az íze, hetek óta folyamatosan töltöm után a készleteket. Kifacsarva a leve jó napindító ital, gerezdekre szedve magában is isteni vagy remekül passzol a reggeli zabpehelyhez, mindenhogy nagyon szeretem. Tudtam, csak idő kérdése lesz, hogy süssek is belőle valamit. Szirupos narancskarikák, finom túró és roppanós mandula kombinációjából született meg ez a finom és szerintem nagyon pofás torta. vernarancsos_turotorta.jpg

Sok böngészés és olvasgatás után az alapötletre végül Smitten Kitchen oldalán bukkantam rá. Nagyon megtetszett a recept, de persze nem bírtam ki, hogy az eredetit készítsem el, rögtön kísérletezni kezdtem vele. Az igazság az, hogy ez a mostani már a második próbálkozásom, mert az első variációnál kicsit elszámoltam az arányokat, így mire megsült a torta közepe a széle jól megégett… Legalább finom lett, ez kezdetnek nem rossz. Így egy hét múlva – újabb vérnarancs adag vásárlás után, a jegyzeteimmel felszerelkezve – újra neki álltam.

Másodjára egészen jól eltaláltam mindent, bár ilyenkor mindig előtör a maximalizmusom, még mindig tudnék rajta finomítani a tésztában és kinézetben is. Amire például tuti odafigyelek majd, hogy előre félbevágom a vérnarancsokat, és a legbordóbb színűt használom szeletelve a tortához. Tudom, butaságnak tűnhet, de szeretek az ilyen apróságokra is odafigyelni. Így a következő alkalommal még tökéletesebb lesz. Aki viszont kóstolta, annak ízlett és dícsérte, ezért szeretném Veletek is megosztani a receptet.

Nekem nagyrészt erről szól is ez az egész sütés-főzés dolog: folyamatos receptböngészés, inspirációgyűjtés, új ötletek összeállítása, kísérletezés, a tökéletes végeredmény keresése, hogy másoknak és nekem is örömet okozzon a feltálalt végeredmény.vernarancsos_turotorta2.jpg

Hozzávalók:

(26 centis tortaformához)

Szirupos narancskarikák

  • 50 g cukor
  • 1 vérnarancs leve
  • 1 vérnarancs felszeletelve

Tortához

  • 3 tojás
  • 180 g barnacukor
  • 150 g szobahőmérsékletű vaj/margarin
  • 3 vérnarancs héja
  • ½ dl vérnarancslé
  • 250 g túró
  • 125 g őrölt mandula
  • 125 g liszt
  • ½ zacskó sütőpor
  • tálaláshoz szeletelt mandula

Elkészítés:

A recepthez az összes (4) vérnarancsot nagyon alaposan mosd meg, és háromnak reszeld le a héját egy tálba.

Szirupos narancskarikák

  1. Tegyél közepes lángra egy kisebb lábast, mérd ki bele a cukrot, és facsard bele egy lereszelt héjú vérnarancs levét, és kezd el összemelegíteni, hogy elolvadjon a cukor.
  2. A még héjjal rendelkező vérnarancsot vékonyan szeleteld fel, tedd a karikákat is a lábasba, és alacsony lángon rotyogtasd kb. 15 percig. Közben óvatosan forgasd át néha, hogy a szirup mindenhol átjárja. Utána tedd félre.

Amíg készülnek a karikák, készítsd el a tortát:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, béleld ki egy 26 cm-es forma alját sütőpapírral és kend ki alaposan az oldalát vajjal.
  2. Válaszd szét a tojásokat, a tojásfehérjéket tedd egy kisebb tálba, és egy csipet sóval verd kemény habbá, majd tedd félre.
  3. Egy nagy keverőtálba mérd ki a cukrot, add hozzá a tojássárgáját és kézi robotgéppel verd fel habosra.
  4. Add hozzá a felkockázott vajat (vagy margarint), a vérnarancsok lereszelt héját, és az egészet alaposan keverd össze.
  5. Öntsd hozzá a vérnarancslevet, borítsd bele a túrót, a ledarált mandulát, a lisztet és a sütőport és ezekkel is keverd ki a tésztát.
  6. Végül óvatosan, adagonként forgasd bele a tojásfehérje habját, vigyázva, hogy ne törjön össze.
  7. Vedd ki vérnarancs karikákat a szirupból (a szirupot tedd félre), és fektesd a sütőpapírral kibélelt forma aljára, a tésztát pedig egyenletesen oszlasd el a tetején.
  8. Süsd kb. 35-40 percig, tűpróbával ellenőrizd, hogy nem nyers-e a közepe. Ha elkészült, hagyd a formában kb. 10 percig hűlni, aztán borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
  9. Addig száraz serpenyőben pirítsd le a szeletelt mandulát. A kihűlt torát csúsztasd át egy szép tortatálra, szórd meg a lepirított mandulával, és tálald a vérnarancs sziruppal.

vernarancsos_turotorta3.jpg

Szerintem nagyon finom torta lett, picit tömör, de a vérnarancstól és a túrótól mégis friss. Természetesen használhatsz hozzá sima narancsot is, azzal is működnie kell.vernarancsos_turotorta4.jpg

Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1713678364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása