Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Tiramisu téli kiadásban: naranccsal, pohárdesszertként tálalva

2017. december 23. - ízeknyelvén

Amikor meggyújtom az első adventi gyertyát, a karácsony is elkezd lassan bekúszni a lakásba, és engem is fokozatosan magával ragad a hangulata. Ez a kedvenc időszakom az évben, és ahol tehetem, bele csempészem az ünnepi hangulatot, ízeket, illatokat a mindennapokba. A klasszikus tiramisu sem bújhatott el ez elől, mikor nem rég nálam jártak a barátnőmék, és desszertnek erre esett a választásom. Tökéletesen illik ehhez a kávés-rumos desszerthez a narancs és a fahéj, ami hagyományos ízpárosítás ilyenkor. A kandírozott narancs és az étcsokoládé forgácsok pedig felteszik az i-re a pontot.

narancsos_tiramisu4.jpg

A tiramisu az egyik kedvenc desszertem, egyrészt mert elég könnyed, jó ebéd- vagy vacsorazáró fogás, másrészt nagyon praktikus, hogy pikpak elkészíthető, akár előre is. Nagyon szeretek pohárban desszertet tálalni, a réteges édességek olyan szépen mutatnak így, sokkal elegánsabbnak tartom, nem mellesleg nem kell vele bíbelődni amikor felszolgáljuk.

El sem hiszem, hogy holnap már karácsony! Nagyon vártam már, és valami csoda folytán alig három nap alatt mindennel elkészültem. Már csak az utolsó simítások vannak hátra. Ehető ajándékok már becsomagolva várakoznak, házi likőrök a hűtőben érnek, és tervezek még egy-két apró süteményt sütni a két ünnep között, így lesz mivel megkínálni a betévedő vendégeket is.

Tudom, sokan már szintén készen vagytok, vagy legalábbis elterveztétek az ünnepi menüsort, de szívből ajánlom ezt a receptet, akár az ünnepek közötti időszakban, igazán különleges ebben a kombinációban.

narancsos_tiramisu.jpg

Hozzávalók:

(4 adag)

  • 2 tojássárgája
  • 50 g porcukor
  • ¼ tk fahéj
  • 250 g mascarpone
  • 1 narancs héja (kezeletlen vagy alaposan megmosott)
  • 30 ml narancslé
  • 30 ml rum
  • ½ dl erős presszó kávé
  • 100 g (8 db) babapiskóta
  • 10 g (1-2 kocka) étcsoki
  • kandírozott narancs

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb keverő tálba üsd bele a tojások sárgáját, mérd ki hozzá a porcukrot, fahéjat és habverővel keverd 4-5 perc alatt egészen habosra.
  2. Kanalazd hozzá a mascarponét, reszeld bele egy narancs háját, és jól dolgozd össze.
  3. Készíts elő négy poharat.
  4. Egy mélyebb tálban keverd össze a narancslevét a rummal és a kávéval.
  5. A babpiskótákat törd ketté (vagy akkorára, hogy beférjenek a pohár aljába), mártsd őket a narancsos-rumos-kávés keverékbe, és tegyél le egy réteget a poharak aljába.
  6. Oszd szét rajta a mascarponés krémet.
  7. Egy tábla étcsoki hátulján húzz végig néhányszor egy éles kést, így készítsd csokoládé forgácsokat, szórd meg vele a desszertek tetejét.
  8. A kandírozott narancsot kockázd fel, vagy ha karikáid vannak, felezd el őket és ezekkel díszítsd még a poharakat.
  9. Tedd néhány órára (vagy akár egész éjszakára) a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

narancsos_tiramisu5.jpg

Nem lesznek óriási adagok, de a mascarpone, kandírozott gyümölcs, babapiskóta hármasa miatt nincs is szükség rá. Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr8513520059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása