Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Gyors és könnyű vacsora a rohanós napokra

Brokkoli pestos tészta pirított dióval

2017. október 11. - ízeknyelvén

Az elmúlt heteim rengeteg munkával és őrült rohanással teltek, látszik is, hogy sajnos nincs annyi időm a receptek feltöltésére. Ezeken a napokon a legnagyobb problémát az okozza – legalábbis nekem – hogy kerítsek elég időt a főzésre, az már csak a ráadás, hogyha megenni is van időm… Pedig ez nagyon fontos, ha bírni akarjuk ezt az őszi-téli időszakot, és a hosszú napokat. Bár sokszor akár este 10-11 körül is neki állok főzőcskézni, mert nálam ez tökéletes kikapcsolódás, és túllendít az egész napos pörgésen, de azért ilyenkor már nem vállalnék be több órás ácsorgást a konyhapult mellett. A tészta nálam mindig befutó megoldás, főleg ha a feltét annyi idő alatt elkészül, amíg felforr a víz, és kifő benne a tészta. Most egy egészen egyszerű, cserébe nagyon friss és nagyon brokkolis verziót mutatok.

brokkolipestos_teszta.jpg

A pesto örök kedvenc, és tipikusan gyors finomság, még akkor is, ha otthon készítjük el. Tervezek még klasszikus és kevésbé klasszikus pestos receptet is feltenni, de most egy egészen új, és számomra különleges hibrid készült. Ebben az időszakban kifejezetten sokszor eszem brokkolit, imádom krémlevesnek, grillezve, vagy dubarry módra elkészített csirkével. Amellett, hogy szerintem nagyon finom zöldség, remek alapanyag: rengeteg kalciumot, vasat és C-vitamint tartalmaz, nagyon alacsony a szánhidrát tartalma, ezért a cukorbetegek és a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják. Higgyétek el, megéri túllépni az egyszerű párolt verzión, pestonak elkészítve valami egészen új és hihetetlenül finom dolog készült belőle.

Nem is ragozom tovább, jöjjön a lényeg, egy kb. 20-30 perces fogás (Najó ez függ attól, mennyire gyorsan szeded szét a brokkolit, én a szárát is felhasználom, nehogy kárba vesszen), és még vacsira is összedobható.

Hozzávalók:

 (3-4 adaghoz)

  • 500 g brokkoli
  • 1-2 marék friss bazsalikom levél
  • 50 g dió + egy kevés a tálaláshoz
  • 60 g parmezán/grana padano
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek olívaolaj
  • ½ citrom leve +héja
  • só, bors
  • 300 g teljes kiőrlésű tészta

brokkolipestos_teszta3.jpg

Elkészítés:

  1. A brokkolit szedd kisebb rózsákra, a szára végét vágd le, a többi részét kockázd fel.
  2. Tedd lábasba a brokkolit, annyi vízzel, hogy elfedje, és 1 tk sóval fedő alatt forrald fel, és onnantól számítva főzd még 3-5 percig. Ezután szűrd le és borítsd jeges vízbe, hogy megtartsa a színét. Hagyd egy kicsit hűlni.
  3. Közben tegyél fel egy másik lábasban a tésztának vizet, ha felforrt a víz, sózd és a csomagoláson jelzett idő alatt (kb. 8 perc szokott lenni) főzd meg.

Amíg a tészta készül, jöhet a pesto összeállítása. Ha van nagyobb késes aprítód, abban is elkészítheted, vagy akár bitmixerrel is dolgozhatsz.

  1. Tegyél félre néhány kisebb brokkoli rózsát a találáshoz, a többihez add hozzá a bazsalikom leveleket, 50 g diót, a reszelt parmezánt, a felaprított fokhagymát, olívaolajat, citrom levét és lereszelt héját, sózd, borsozd és az aprítóban vagy botmixerrel dolgozd össze egészen krémesre. A fűszerezésen még kedvet szerint alakíthatsz. (Kóstolni ér!)
  2. A megfőtt tésztával forgasd össze a kész pestot és tálald a maradék durvára aprított dióval (száraz serpenyőben lepirítva még finomabb), és reszelhetsz még rá plusz sajtot is.

Ebből a mennyiségből egy elég nagy adag pesto lesz, az ízlésedre van bízva, hogy mennyit teszel a tésztára, illetve, hogy hány főre készültél. Ha marad még belőle, a krémet kanalazd át egy kis üvegbe, locsolj rá egy kevés olívaolajat, és jól zárd le. Így még napokig eláll a hűtűben.

brokkolipestos_teszta4.jpg

Kenheted akár pirítósra is, vagy eheted zöldségek mellé mártogatósnak, sőt egy adag párolt vagy natúr kisütött húst is feldobhatsz vele. Ennyi kényeztetés jár! Az ilyen rohanós, estébe hajló munkanapok után meg aztán főleg!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9612953275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása