Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Őszi hangulat a tányéron – temérdek színben és ízben tálalt, lemondások nélküli élvezet

Grillezett zöldségekkel kevert quinoa saláta

2017. szeptember 06. - ízeknyelvén

Megérkezett az ősz, és mintha az időjárás is tudná, hogy új hónapba léptünk, feltámadt szél és lehűtötte a levegőt, borús lett az ég, és már az eső sem váratott magára a hétvégén. Sokan szomorúan búcsúznak a nyártól, én az új lehetőségeket látom a következő hónapokban. Beérnek a kedvenc őszi alapanyagaim, a gyönyörű sárga árnyalatok nem csak a fák levelein, hanem a zöldséges pultokon is megjelennek. A szeptember számomra még egy nagy kalandot, új kihívást is tartogat: felkértek, hogy alkossak recepteket a Magyar Szabadidősport Szövetség oldalára. Mostantól rendszeresen olvashattok ott is, elindult a Hedonista Fitnesz Konyha. A cél egészséges alapanyagok felhasználásával finom fogásokat összeállítani Tele vagyok ötletekkel, alig várom! Jöjjön is az első recept, ami lehet vegetáriánus egytálétel, vagy natúr csirke mellé remek köret.

oszi_quinoa_salata4.jpg

A rovat célja, hogy olyan főfogások, desszertek vagy akár italok kerüljenek az asztalra, amik legalább annyira egészségesek, mint amennyire finomak. Néhány éve eljött az a pont, amikor újra kellett gondolnom mit és hogyan csinálok a hétköznapjaimban. A sport újra fontos része lett az életemnek, mert levezeti a stesszt, feltölt, egyszerre fáraszt és pihentet, mondjuk ki: boldoggá tesz. Emellett pedig arra is elkezdtem odafigyelni, mi kerül a tányéromra. Mivel imádok enni, nálam a szigorú diéta nem opció, ízekre, fűszerekre, változatosságra vágyom. Elkezdtem alternatív köretekkel kísérletezni, játszani az alapanyagokkal, és rájöttem, hogy egészségesen is lehet igazán jókat enni. Nem vagyok szakember, de igyekszem tájékozódni, folyton új dolgokat tanulok. Nem vetem meg azonban a hedonista fogásokat sem, szerintem az ember megérdemli a kényeztetést, a boldog, kiegyensúlyozott élet az én szememben így tartható fenn.

Ebben a receptben benne van minden, amit erről az egészről gondolok. Remek alapanyagok, sokféle állag és íz, mindez az ősz színeiben pompázik.

A quinoa az elmúlt években nagyon népszerű lett az új köretek között, remek növényi fehérjeforrás, tele van B-, C- és E-vitaminnal, valamint többféle, a szervezet számára is fontos, ásványi anyagot és aminosavat is tartalmaz, alacsony a kalória tartalma, ráadásul gluténmentes, így az erre érzékenyeknek is jó alternatíva.  Nem a legolcsóbb, érdemes piacon kimérve beszerezni, de ha más zöldségekkel variáljuk, nincs is szükségünk nagy mennyiségre egy ételhez. Én most – a magas rost, C-, B6-, E-vitamin és a szervezetben A-vitaminná alakuló béta-karotin tartalmú, alacsony glikémiás indexű – édesburgonyát, csicseriborsót – amiből egy csészényi mennyiség fedezi a napi magnézium, kálium, vas és B6-vitamin bevitel körülbelül felét –, és az igazi karotin- és vitaminbomba sárgarépát kevertem hozzá. A sárga színek egész kavalkádját hozzák ezek a zöldségek, egy csokor frissen aprított petrezselyem pedig a sárga falevelek között megbújó zöldet, a nyár emlékét idézi.

oszi_quinoa_salata3.jpg

Hozzávalók:

(3-4 adaghoz attól függően, hogy köretként vagy egytálételként esszük)

  • 100 g quinoa
  • 1 édesburgonya (kb. 200 g)
  • 2 szál sárgarépa (kb. 200 g)
  • 250 g csicseriborsó (konzerv)
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 1-2 ek olívaolaj

oszi_quinoa_salata.jpg

Elkészítés:

  1. A quinoa-t alaposan, többször öblítsd át. (Ez azért fontos, hogy elveszítse a keserű ízét.) Majd 1,2 dl vízben, egy kevés sóval kis-közepes lángon, fedő alatt kb. 30 perc alatt főzd meg. (Leöblíteni nem kell, el fog főni a leve.)

Amíg megfő a quinoa, készítsd el a zöldségeket.

  1. A sütőt melegítsd elő 220°C-ra. Az édesburgonyát alaposan mosd meg – nem kell meghámozni – majd zöldségszeletelővel vagy késsel vékonyan karikázd fel. A sárgarépát hámozd meg, és a hámozóval vékony csíkokra vágd fel.
  2. A zöldségeket egymás mellé fektesd a tepsibe, sózd, őrölj rá friss borsot, és csepegtess rájuk egy kevés olívaolajat. Kb. 10 perc alatt grillezd meg a sütőben. Érdemes szemmel tartani, mert megéghet. A szeletek vastagságától is függhet, mennyi időre van szükség.
  3. A csicseriborsóról öntsd le levét, és borítsd bele egy felhevített serpenyőbe. Egy-két kk olívával, kevés citromlével, sóval, borssal kb. 5 perc alatt pirítsd át.
  4. Az összes elkészült hozzávalót egy nagy tálban forgasd össze, a felaprított petrezselyemmel, a citrom hájával, és levével keverd el.

Szerintem tökéletesen megállja a helyét egytálételként is, de ha köretként ennéd, akkor egy csirkemellet vágj fel csíkokra, sózd, borsozd, reszelj rá citromhéjat, és egy kevés olajon süsd meg mellé. Remek párosítás.

oszi_quinoa_salata6.jpg

Mi a tanulság? Érdemes odafigyelni arra, mit eszünk a hétköznapokban, de diétázni, és lemondani az élvezetekről?! Azt soha…

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5312804690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása