Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Cukkinis brownie torta mascarponéval és grillezett barackkal

2017. július 23. - ízeknyelvén

Ez a torta tökéletes példája annak, hogyan lehet egy egyszerű süteményt egy kis csavarral új szintre emelni, és egy fontos esemény remek záró akkordjává tenni.  Tudom, ebben a melegben nagy kihívás bekapcsolni a sütőt, de szerencsére nem kell órákig ott állni mellette.  Az eredmény egy nagyon csokis, de nem tömény, krémes, a grillezett baracktól édes torta, amiből nehéz megállni, hogy csak egy szeletet egyen az ember. Azt említettem már, hogy cukor nincs is benne? Nem mondom, hogy minden mentes, de ezek az apró változtatások is sokat jelentenek. Hozzáadott cukor nélkül is isteni desszertet alkothatunk, lényeg a jó alapanyag és néhány okos megoldás.

grillezett_barackos_csokitorta.jpg

Tegnap apukám szülinapját ünnepeltük. Mikor kérdeztem, milyen tortának örülne, annyi ötletet adott, hogy először nem is tudtam honnan induljak ki. Azt mondta, a répatortám nagyon szereti, de akár csoki is lehetne. Tehetnék bele piros gyümölcsöket, vagy akár barackot is, és a mascarpones krém mindig teli találat. Túl édes viszont semmiképp se legyen, inkább csökkentsük a cukor mennyiségét. Mindig mondom, hogy szeretem, ha kapok valami kapaszkodót, most aztán egy szavam sem lehetett. Napokig gondolkodtam, mit is süssek, amivel akár több feltételnek is megfelelhetek. Aztán eszembe jutott a blogra elsők közt felkerült cukkinis brownie kocka, ami cukormentes, de mégis szaftos, és édes sütemény. Eldöntöttem, hogy nem adok a torta többi eleméhez sem cukrot, más módszerekkel fogom elérni az édes ízeket. A mascarponés krémet agave sziruppal édesítettem, ami egy nagyon jó cukorpótló, egészségesebb, és egészen kevés is elég belőle. A barackokat először karamellizálni akartam, de végül úgy döntöttem, hogy plusz cukor nélkül is kihozhatom a gyümölcsben lévő természetes cukrot. Egy kevés rummal megbolondítva, pedig még különlegesebb lett.

Hozzávalók:

(26 cm-es tortához)

Brownie torta:

  • 20 dkg étcsokoládé (60-70%-os)
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukkini
  • 4 tojás
  • 5 dkg zabpehely
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • ½ kiskanál fahéj
  • vaj és kakaópor a forma kikenéséhez

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl habtejszín (behűtött)
  • 3-4 kk agave szirup

Grillezett barack:

  • 2 nektarin
  • barna rum

 

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 230 fokra. Vajazz ki, és hints be kakaóporral egy 26 cm-es gyümölcstorta formát.
  2. A brownie torta alaphoz gőz felett olvaszd fel a kockára tört étcsokoládét és vajat, tedd félre picit hűlni.
  3. Addig reszeld le a cukkinit egy nagylukú sajtreszelőn, a zabpelyhet aprítógépben őröld durvára, a tojásokat verd habosra egy nagy tálban.
  4. A langyosra hűlt csokoládét, a kakaóport, a fahájat és az őrölt zabpelyhet keverd hozzá a felvert tojásokhoz, majd forgasd bele a kissé kinyomkodott cukkinit.
  5. A tésztát öntsd bele az előkészített formába, és süsd 15 percig. Ha kész, tedd rácsra és hagyd teljesen kihűlni.

Addig készítsd el a mascarponés krémet:

  1. Egy tálban verd kemény habbá a habtejszínt egy csipet sóval. Egy másik tálban pedig keverd ki a mascarponét az agave sziruppal.
  2. Először csak kevés habot keverj a krémsajthoz, hogy fellazítsd a krémet, majd folyamatosan add hozzá a többit is, és óvatosan, de alaposan forgasd össze. Tedd hűtőbe az összeállításig.

A grillezett barackhoz:

  1. Forrósíts fel egy száraz serpenyőt, a barackokat vékonyan szeleteld fel.
  2. Fektesd a barackokat a forró serpenyőbe, hogy ne fedjék egymást. 1-2 percig süsd, majd fordítsd meg őket, löttyints rá egy kevés rumot, hagyd, hogy a barackok magukba szívják, és elpárologjon az alkohol. Ehhez szintén nem kell több 1-2 percnél. Tedd őket egy tányérra hűlni. Süsd meg így a többi barackot is. 

Ha minden kihűlt, jöhet az összeállítás:

  1. Tedd át a brownie alapot egy tortatálra.
  2. Egy spatulával oszlasd el a tetején a mascarponés krémet.
  3. Rétegezd a tetejére a grillezett barackot.
  4. Tálalásig tartsd hűtőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9012682273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DogTheDog 2017.07.24. 23:36:04

Csupa nyál lett minden körülöttem.
süti beállítások módosítása