Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Fehér, zöld, főzve, grillezve – élvezzük ki a spárga szezont!

Parmezános duplán spárgakrémleves, grillezett spárgafejekkel

2017. május 23. - ízeknyelvén

Leves receptet eddig nem hoztam a blogra, pedig oda vagyok a levesekért. Egy borongós őszi vagy egy vacogós téli napon sokszor csak egy igazán melengető, tartalmas levesre vágyom. Vagy legyen forró nyár, amikor egy jól behűtött gyümölcslevesnek, vagy egy fűszeres gazpachonak nem tudok ellenállni. De a tavasz valahogy más, ilyenkor van, hogy hetekig eszembe se jut levest főzni. Van azonban egy recept, amit ki nem hagynék ebben az évszakban, ez pedig a kétféle spárgából készült, parmezánnal, a szintén szezonális, friss, új fokhagymával és grillezett spárga fejekkel megbolondított krémleves.

spargakremleves.JPG

Vannak zöldségek, gyümölcsök, amiket ha nem is állandó minőségben, de azért egész évben elérhetünk, és sajnos van néhány – persze nálam mind nagy kedvenc – amit csak néhány hétig élvezhetünk ki. Az egyik ilyen a spárga. Mindig irigykedve gondolok az olaszokra, ahol kétszer is szezonja van egy évben. Mi nem vagyunk ilyen szerencsések, ezért most kell annyiféle módon elkészíteni, ahogy csak szeretjük. Én is többféle módon felhasználtam már az elmúlt napokban, hetekben, egyszerűen nem tudok betelni vele. Ebben a levesben összetalálkozik a kétféle spárga íze, higgyétek el, van különbség a fehér és a zöld száracskák között. Bár a fehér spárgával kicsit macerásabb dolgozni, de néha-néha megéri bevállalni.

A másik szezonális hozzávaló a friss fokhagyma, ha tehetitek, próbáljátok ki! Formára már kezd hasonlítani a fokhagymára, de inkább még a póréra emlékeztet. Ízében még közel sem olyan erős, bár nagyon pikáns. Ez abból is látszik, hogy most a levesbe egy egész fejet belefőztem, ha szárított fokhagyma kerülne bele, maximum egy-két gerezdet raknék, de lehet, inkább ki is hagynám, annyira más az összehatás.

A levesbe csupán fél deci tejszín került, hogy picivel krémesebbé tegye, de nem akartam elnyomni a zöldségek ízét, akár el is hagyható ez az összetevő. A parmezán remekül kiegészíti ezt a fogást, a levesbetétnek készített ropogós spárga fejek pedig már csak a ráadás.

Hozzávalók:

 (2-3 adaghoz)

  • ½ kg zöld spárga
  • ½ kg fehér spárga
  • 1 vöröshagyma
  • 1 fej új fokhagyma (vagy 1-2 gerezd „öreg” fokhagyma)
  • 1-2 ek olívaolaj
  • ½-¾ liter zöldségalaplé vagy víz + 1 zöldségleveskocka (lehetőleg bio)
  • 50 ml tejszín (krémesebbé teszi, de akár el is hagyható)
  • 40 g parmezán vagy grana padano sajt
  • só, bors

spargakremleves_4.JPG

Elkészítés:

  1. A spárgákat mosd át, és tördeld le a végüket. Ha kézzel meghajlítod, ott fog eltörni, ahol a fás rész véget ér. Az alsó részt dobd ki, a felső résszel dolgozz tovább. A zöld spárgáknak 4-5 centi hosszan vágd le a fejüket, és tedd félre, az alsó részét pedig aprítd fel 2-3 centis darabokra. A fehér spárgával kicsit több dolgod van, a fejük alatt indulj, és egy zöldséghámozóval vékonyan hámozd meg mindegyik oldalát, utána szintén darabold fel 2-3 centis részekre, itt nem kell félre tenned a fejét.
  2. A vöröshagymát pucold meg és aprítsd fel. Az új fokhagymának szedd le a külső héját, és utána úgy ahogy van, zöldestül aprítsd fel.
  3. Egy lábasba önts 1-2 ek olívaolajat, kezd el melegíteni, majd dobd rá az aprított hagymákat, és párold  őket üvegesre. Utána jöhet a spárga (kivéve a zöldek feje), dinszteld még pár percig az egészet, majd öntsd fel fél-háromnegyed liter alaplével, vagy vízzel. Utóbbi esetben még morzsolj el benne egy leveskockát. (Én fél literrel készítettem, mert az igazán sűrű krémleveseket kedvelem, de ízlés szerint növelheted a mennyiséget.)
  4. Főzd 20-25 percig. Ha megpuhultak a zöldségek, vedd le a tűzhelyről, öntsd hozzá a tejszínt, turmixold simára, majd reszeld bele a sajtot, és ezt is keverd hozzá. (A sűrűségén még itt is korrigálhatsz plusz vízzel, alaplével, ha szükségét érzed.)
  5. Tedd vissza néhány percre a tűzhelyre, és egyet még forralj rajta.
  6. A félretett spárgafejeket sózd, borsozd, locsold meg egy kevés olívaolajjal. Grill serpenyőben forgatva néhány perc alatt süsd meg őket.
  7. Tálaláskor a levest locsold meg néhány csepp tejszínnel, és tegyél rá a grillezett spárgafejekből.

Krémes, a parmezántól kellemesen sós, az új fokhagymától kicsit pikáns az összhatás. Nekem ilyen egy jó tavaszi leves.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1812529285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása