Ízek nyelvén

Mákos-citromos cruffins lemon curd-del

Avagy a croissant és a muffin boldog egymásra találása

2017. április 19. - ízeknyelvén

Tudjátok, mit kedvelek a húsvétban a legjobban? Lehet nem lesz annyira meglepő...de a reggelit! Évek óta nem lakom otthon, de anyukám házi kalácsát, az otthon főtt sonkát, a zöldségekkel, főtt tojással és túrókrémmel terített terülj-terülj asztalkámat ki nem hagynám. De ahogy minden jónak, ennek a néhány napnak is hamar vége szakad, és finom reggeliknek már csak az emléke marad. Számomra ez különleges péksüti-hibrid visszacsempészi az ünnepi hangulatot. (Jelen időjárást elnézve, akár a karácsony hangulatát is, amikor a mák és a citrom szintén befutó párosítás.)

cruffins.jpg

A recept alap változatára a német Bake to the roots blogon bukkantam rá, ahova szerencsére angolul is felkerül minden, mert a német tudásom megkopott már. Kelt tésztát készítünk,  amit tésztanyújtó géppel vagy sodrófával – de nekem ahhoz nem lenne türelmem – hosszú, vékony szalagokká nyújtunk, és így egymásba tekerve alakítjuk ki a croissant-hoz illő leveles rétegeket, amiket feltekerve a muffin formában sütünk meg. Lehet, hogy picit időigényes, de aki kitalálta, hogy ez kétféle süti kombinálható, nem volt egy elveszett ember. Mivel az alapját pedig a kelt tészta adja, így tulajdonképpen ez egy kalácsféleség is a másik kettő mellett. Én most mákot kevertem bele, és az angolok citromkrémjével töltöttem meg őket. Az eredmény egy könnyű, de a máktól mégis ropogós, a lekvártól édes élvezet, ami vajjal megkenve a reggeli sztárja lehet.

Hozzávalók:

Cruffins:

(8 darabhoz)

  • 16 dkg kenyérliszt
  • 14 dkg fehérliszt
  • 1 cs száraz élesztő
  • nagy csipet só
  • 30 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 g egész mák
  • 170 ml langyos víz
  • 50 g + 80 g vaj
  • 8 kk lemoncurd töltéshez

Lemoncurd:

(kb. 1 liter krémhez)

  • 4 nagy tojás
  • 500 g cukor
  • 250 g vaj
  • 1 ek liszt
  • 4 citrom

Elkészítés:

Cruffins:

  1. A legfontosabb az igazán puha vaj, ezért tényleg órákkal előbb vedd ki a hűtőből, hogy puha és könnyen kenhető állaga legyen. Nyerhetsz némi időt, ha előre kiporciózod az 50 g + 8x10 g-ot.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a kétféle lisztet, a száraz élesztőt, sót, cukrot, mákot és egy citrom lereszelt héját. Kezd el hozzáönteni a 170 ml vizet – liszttől függően lehet kevesebb vagy több – és ha nagyjából összeállt a tészta, add hozzá a vajat, és dagaszd géppel – a gyúrni vágyók kézzel – egy jó 10-15 percig. Amikor már ruganyos a gombócod, takard le, és tedd félre pihenni. Kb. 45 perc alatt a duplára dagad.
  3. Ha megkelt a tészta, jöhet a formázás. Ehhez elég nagy helyre lesz szükséged, ha lehetséges az egész konyhapultra, ahol a tésztagépet is össze tudod szerelni. (Ha sodrófával dolgozol, akkor is adj magadnak elég teret, hogy kényelmesen dolgozhass.) A szobahőmérsékletű vajat – ha eddig nem tetted meg – most vagdosd darabokra és készítsd magad mellé. A tésztát is oszd 8 egyenlő részre, és nyújts belőlük hosszú, amennyire lehet, széles és nagyon vékony csíkokat.

Ha kettővel készen vagy, jöhet az összeállítás:

cruffins_2.jpg

  1. 10-10 g vajat kenj szét a tésztacsíkokon. Lehet picit szakadni fog – ennek elkerülése miatt is fontos a nagyon puha vaj – de ha megtörténne, se aggódj, majd eltűnteted. Tekerj fel egy csíkot, majd ezt tekerd bele a másikba, azután kézzel még hosszabbra hengergetheted.
  2. A kész tészta csíkot vágd hosszában félbe, és egyesével, mintha csomót kötnél, kezd el feltekerni. A közepébe tegyél egy kiskanálnyi lekvárt és  maradék tésztával tekerd körbe, hogy a lekvár megbújjon a belsejében. Két tészta csík összetekerésével készül el két cruffin. Ezt a műveletet ismételd meg a többi tésztával is.
  3. A tészta csomókat helyezd bele a kivajazott, normálméretű muffin formába, fedd le fóliával, és kelezd újabb 45-60 percig. (Addig főzz magadnak egy kávét, vagy ha este készíted el, tölts magadnak egy pohár bort, és nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból.)

Elképzelhető, hogy növekedés közben picit szökni próbálnak a formából, de ha megkeltek, még helyreigazíthatod őket.

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra, és süsd őket 20-25 percig, amíg szépen megpirulnak. Hagyd őket kihűlni. Ha este elkészíted, másnap is finom puha marad.

Lemon curd – angol citromkrém

Az első kelesztési idő alatt bőven lesz időd elkészíteni a krémet, ami utána megfelelő hőmérsékletűre ki is hűl, mire szükséged lesz rá. A recept az egyik kedvenc könyvemből – Finomságok ajándékba – származik. Én kicsivel csökkentettem a cukor mennyiségét, mert ez a tömény krém, még a citromok mennyisége ellenérre is nagyon édes. Ízlés kérdése mennyi cukrot teszel bele, – bár az arányokat érdemes figyelni – és lehet kísérletezni, legközelebb talán én is még kevésbé édesen készítem majd el.

  1. Összesen egy nagyobb edényre lesz szükséged, ebbe mehet bele minden. A cukrot keverd habosra a vajjal, a tojásokkal és a liszttel, majd reszeld bele a citromok héját, és facsard bele a levüket.
  2. Közepes lángon kezd el melegíteni és folyamatos kevergetés mellett lassan forrald fel. Utána még 5-10 percig hagyd rotyogni, hogy besűrűsödjön, de a kevergetést itt se felejtsd, nehogy odakapjon.
  3. Töltsd légmentesen zárható, sterilizált üvegekbe.

Ez egy elég nagy adag, viszont hetekig eláll. Használhatod torták töltéséhez, pirítósra kenve és természetesen a cruffins-ok megtöltésén túl még megpakolhatod őket, mikor megeszed. Jó étvágyat! 

cruffins_3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

http://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5312435869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.